Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι οι δικαιούχοι

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός για το 2022.

Ως επιπλέον κίνητρα συμμετοχής, πέρσι, για πρώτη φορά, η επιδότηση καταλυμάτων ενισχύθηκε κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει αυξημένη διαθεσιμότητα κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών. Η παροχή επιπλέον κινήτων αναμένεται να επαναληφθεί και εφέτος.

Να σημειωθεί πως όσοι ανήκουν στην κατηγορία ΑΜΕΑ μπορούν να πάρουν επιταγή κοινωνικού τουρισμού κάθε χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν χρόνο παρά χρόνο.
Κοινωνικός Τουρισμός: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν επιταγές του 2021-2022

Με τα έως σήμερα δεδομένα, όσοι έχουν ακόμα στα χέρια τους επιταγές του προγράμματος 2021-2022 έχουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου 2022, με τις επιταγές για το νέο πρόγραμμα 2022-2023 να ξεκινούν να ισχύουν από 1ης Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 έχει διάρκεια 12 μήνες, από 01.08.2021 έως 31.07.2022.

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Οι δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μπορούν να πάρουν μέρος και άνεργοι και εργαζόμενοι, ενώ οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν να παίρνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού χρόνο παρά χρόνο.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους/-ες:

  • Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.
  • Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
  • Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Παροχές και αιτήσεις

Το πρόγραμμα αυτό παρέχει 6 διανυκτερεύσεις με πολύ μικρή ιδιωτική συμμετοχή, σε τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα.

Για συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Λέσβος, η Λέρος, η Σάμος, η Χίος, η Κως και ο Έβρος, το 6ήμερο μπορεί να γίνει 10ημερο χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή και επίσης περιλαμβάνει σημαντικές εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι δικαιούχοι και οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση. Οι δικαιούχοι στις αιτήσεις τους δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη τους.

Κοινωνικός τουρισμός 2022: Τι δίνεται

Κατά 5 εκατ. ευρώ ενισχύεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για την περίοδο 2022-2023, ενώ επιπλέον κίνητρα θα δοθούν και φέτος για διακοπές σε ευπαθείς περιοχές.

Το επιπλέον κονδύλι εξετάζεται να δοθεί:

  • στην αύξηση της τιμής ανά διανυκτέρευση που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στα καταλύματα προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επιχειρηματίες, καθώς φέτος οι τιμές είναι τσουχτερές και εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους,
  • στη χορήγηση επιταγών με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τα καταλύματα της πυρόπληκτης Β. Εύβοιας,
  • στην αύξηση των δικαιούχων.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος από 30 εκατ. σε 35 εκατ. ευρώ, με το επιπλέον ποσό να κατευθύνεται κατά κύριο λόγο στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και έχουν ανάγκη ειδικής στήριξης.

Κοινωνικός τουρισμός 2022: Εξι βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων

Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι έξι βράδια, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο του καταλύματος.

Στα νησιά της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στον νομό Έβρου η διάρκεια των διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας θα είναι για φέτος 10 βράδια, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Επιπλέον, επιταγές κοινωνικού τουρισμού θα χορηγηθούν φέτος και σε 25.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που έχουν κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ.

Οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό 2022-2023 θα αρχίσουν να υποβάλλονται τον Ιούλιο.

Η επιδότηση καταλυμάτων θα ενισχυθεί κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων και αυξημένη διαθεσιμότητα κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών, ενώ θα επιταχυνθεί η αποπληρωμή των παρόχων του προγράμματος, καθώς θα υλοποιηθεί νέα ηλεκτρονική αίτηση αποπληρωμής.

Υπενθυμίζουμε ότι οι περσινοί δικαιούχοι που δεν έκαναν χρήση της επιταγής κοινωνικού τουρισμού έχουν περιθώριο να τις αξιοποιήσουν σε περισσότερα από 1.800 τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2021 πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος: δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα και δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Κοινωνικός τουρισμός 2022: Τουρισμός για όλους

Με ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ύψους 30,5 εκατ. ευρώ περίπου, θα προσπαθήσει να στηρίξει και φέτος το υπουργείο Τουρισμού την τουριστική ζήτηση αλλά και τις επιχειρήσεις του κλάδου που μετά από δύο χρόνια πανδημίας έρχονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους και άλλων βασικών αγαθών.

Βάσει όσων είχε αναφέρει η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στο ethnos.gr, το φετινό πρόγραμμα θα απευθύνεται σε περίπου 200.000 δικαιούχους.

Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης των νέων ετήσιων προγραμμάτων για την τόνωση της ζήτησης στον τουρισμό έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Τα ετήσια αυτά προγράμματα θα χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το φετινό «Τουρισμός για Όλους» δεν έχουν προσώρας αποσαφηνιστεί.

Κοινωνικός τουρισμός 2022: Επιπλέον 10 εκατομμύρια

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν δοθεί στοιχεία από τον ΟΑΕΔ για Έλληνες ανέργους που μπορούν να δουλέψουν στον τουρισμό ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και Ουκρανοί πρόσφυγες, είπε από το Βελιγράδι ο Βασίλης Κικίλιας ερωτηθείς στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τις 50.000 κενές θέσεις εργασίας.

«Η πανδημία κράτησε κλειστό το τουριστικό προϊόν για δύο χρόνια και πολλοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα», είπε ο υπουργός Τουρισμού, προτρέποντας τους εργοδότες να δίνουν ποιοτικές θέσεις. «Οι εργαζόμενοι πρεπει να πάρουν κι αυτοί μέρισμα για την επιτυχία του ελληνικού τουρισμού», είπε ο υπουργός υπενθυμίζοντας ότι διαφαίνεται λύση μετά τη συνάντηση υπουργείου Εργασίας, εργαζομένων και εργοδοτών.

Κοινωνικός τουρισμός 2022: «Οι λίγοι κακοί επαγγελματίες θα υποστούν τις συνέπειες»

Συνδέοντας και την ανεργία στους νέους ο Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε ότι «εάν ο εργοδότης προσφέρει σεβασμό και καλά πληρωμένη θέση σίγουρα θα βρει εργαζόμενο».

Επεσήμανε επίσης ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και οι κυρώσεις συγκεκριμένες από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας καθώς και τις Περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού του υπουργείου.

«Ο Τουρισμός συνιστά το 23% του ΑΕΠ δηλαδή το 1/4 της οικονομίας και αυτό το προϊόν το προασπίζουμε για να μπορούμε να το έχουμε», τόνισε.

Κοινωνικός τουρισμός 2022: «Θα φτάσουμε στα 6,5 δισ. για τον τουριστικό κλάδο»

Με στήριξη 44 δισ. στα χρόνια της πανδημίας και 3 δισ. στον τουριστικό κλάδο θα φτάσουμε στα 6,5 όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην Πανελλήνια ‘Ενωση Ξενοδόχων, πρόσθεσε ο υπουργός

Επιπλέον πτήσεις τσάρτερ αλλά και ενίσχυση της προβολής προανήγγειλε ο κ. Κικίλιας για Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο και όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και για την Σκιάθο και την Σκόπελο.

«Τουρισμός για όλους» από την 1η Ιουλίου

Από την 1η Ιουλίου οι Έλληνες θα έχουν voucher χωρίς γραφειοκρατία για μετάβαση σε καταλύμματα και εστίαση είπε ο Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας ότι η Ελλάδα καθιερώθηκε ως ασφαλής προορισμός και οι ξένοι θα έρθουν γιατί «πιστεύουν και αγαπάνε την Ελλάδα ακόμη και σε περιβάλλον κρίσης».

Κοινωνικός τουρισμός 2022: «Δεν είναι ώρα για προβλέψεις»

«Ανοίξαμε χειμερινούς προορισμούς, ανοίξαμε την κρουαζιέρα και όλα τα στοιχεία φαίνονται πολύ δυνατά από Ευρώπη, Σκανδιναβία, Ισραήλ, Βαλκάνια, ενώ χθες το βράδυ Σέρβοι τουριστικοί πράκτορες με ενημέρωσαν ότι 900.000 Σέρβοι αθα αναχωρήσουν για την Ελλάδα, από 650.000 πέρυσι», είπε ο κ. Κικίλιας, ενημερώνοντας ότι δεν είναι ώρα για προβλέψεις.