Κοινωνικός Τουρισμός 2021 – Voucher: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Δικαιούχοι για δωρεάν διακοπές

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Μπορεί η χώρα μας να είναι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού θα διεξαχθεί κανονικά και μάλιστα με περισσότερους δικαιούχους από το περσινό.

Έτσι, για φέτος, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2021 θα έχει τριπλασιασμό των ωφελούμενων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία για φθηνές διακοπές ακόμα και σε 5άστερα ξενοδοχεία.

Στόχος είναι η επανάληψη σε γενικές γραμμές της περσινής φόρμουλας, που οδήγησε στην έκδοση 370.000 voucher Κοινωνικού Τουρισμού.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο ΟΑΕΔ εξετάζουν και φέτος πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού – «μαμούθ».

Υπενθυμίζεται πως παραδοσιακά ο προϋπολογισμός του Κοινωνικού Τουρισμού ανέρχονταν μέχρι το 2019 στο επίπεδο των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Πέρσι τριπλασιάστηκε, ώστε να φτάσει σε ένα επίπεδο της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ως εκ τούτου υπερδιπλασιάστηκαν οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι του voucher Κοινωνικού Τουρισμού, οι οποίοι ξεπέρασαν πέρυσι τους 300.000 έναντι 140.000 το 2019.

Αν μάλιστα προστεθεί και ο αριθμός των αναξιοποίητων επιταγών, οι ωφελούμενοι προσεγγίζουν τις 400.000.

Κάτι αντίστοιχο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και για την φετινή σεζόν.

Την δρομολόγηση ενισχυμένου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού και για φέτος «φωτογράφισε» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, παρουσιάζοντας τις προάλλες στο υπουργικό συμβούλιο τις νέες δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Όσα πρέπει να ξέρετε

Χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος αναμένεται να είναι η αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής με αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φετινό πρόγραμμα αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με το περσινό το οποίο προέβλεπε έξι και όχι πέντε διανυκτερεύσεις, μειωμένη συμμετοχή του ωφελούμενου και ανώτατο ποσό συμμετοχής 11,5 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση με πρωινό. Ειδικότερα, το περσινό πρόγραμμα προέβλεπε:

  • Τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.
  • Υπερδιπλασιασμό των ωφελούμενων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 140.000 σε 300.000.
  • Ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος. Ο κάτοχος του voucher πληρώνει το 1/3 της τιμής, καθώς η συνολική έκπτωση φτάνει στο 66% (τα υπολειπόμενα 2/3 της τιμής τα καλύπτουν ισομερώς ο ΟΑΕΔ και η ακτοπλοική εταιρεία).
  • Αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ έως και 14% στο κόστος διαμονής και παράλληλα μείωση έως και 20% της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία
  • Αύξηση της επιδότησης για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.
  • Διατήρηση του ειδικού πλαισίου για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού και ένταξη για πρώτη φορά του νομού Έβρου.
  • Αύξηση κατά 20% της μέγιστης διάρκειας των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.
  • Μείωση της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας των κλινών το καλοκαίρι και στις εορτές στο 25% έναντι 40%
  • Διπλή μοριοδότηση και πλήρη κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ΑΜΕΑ
  • Το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 ξεκίνησε την 1η Αυγούστου.

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Παραδείγματα

Παράδειγμα 1:

1 εβδομάδα, 4μελής οικογένεια (2 Παιδιά 5 + 10 ετών) σε νησί

6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό

Επιδότηση ΟΑΕΔ = 600€ (2 Δίκλινα Χ 50€ Ημερησίως Χ 6 Βράδια)
Ιδιωτική συμμετοχή = 96€ (2 Δίκλινα Χ 8€ Ημερησίως Χ 6 Βράδια)
Ακτοπλοικά με επιστροφή (Ναύλος 60€ ανά άτομο)
Επιδότηση ΟΑΕΔ = 55€ (2 ενήλικες Χ 20€, 1 παιδί Χ 15€ + 1 παιδί δωρεάν)
Ιδιωτική συμμετοχή = 55€ (2 ενήλικες Χ 20€, 1 παιδί Χ 15€ + 1 παιδί δωρεάν)

ΣΥΝΟΛΟ

Επιδότηση ΟΑΕΔ = 655€ (81%)
Ιδιωτική συμμετοχή = 151€ (19%)

Παράδειγμα 2:

5 μέρες, 3μελής οικογένεια (παιδί 3 ετών) στην ηπειρωτική Ελλάδα
4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό
Επιδότηση ΟΑΕΔ = 212€ (1 τρίκλινο Χ 53€ ημερησίως Χ 4 βράδια)
Ιδιωτική συμμετοχή = 68€ (1 τρίκλινο Χ 17€ ημερησίως Χ 4 βράδια)

ΣΥΝΟΛΟ

Επιδότηση ΟΑΕΔ = 212€ (76%)
Ιδιωτική συμμετοχή = 68€ (24%)

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Έρχεται και ο Τουρισμός για όλους!

Υπενθυμίζεται πως πέρσι τέθηκε σε λειτουργία και το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» από το υπουργείο Τουρισμού, που προβλέπει επιδοτούμενες διακοπές με e-voucher για όλους και με εισοδηματικά κριτήρια. Το πρόγραμμα έχει παραταθεί για το 2021 και τα vouchers για καταλύματα και τουριστικά γραφεία που έχουν εκδοθεί ισχύουν κανονικά έως 31/12/2021.

Δικαιούχοι e-voucher για το πρόγραμμα μέσω Τουριστικών Γραφείων είναι όσοι κληρώθηκαν την 31/7/2020. Η πρόσβαση στον αριθμό e-voucher γίνεται μέσω της εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr.

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Σε πέντε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού ρίχνει δίχτυα η Ελλάδα

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού ξεκίνησε. Η Ελλάδα από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να δέχεται τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες και από συγκεκριμένα αεροδρόμια. Παράλληλα, μια σημαντική εξέλιξη ήρθε να προστεθεί στην προσπάθεια της Ελλάδας να κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού φέτος. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επισήμως στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid, κάτι που ήταν εξαρχής επιδίωξη της Ελλάδος και πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο υπουργείο Τουρισμού έχουν χαράξει μια συγκεκριμένη πολιτική, την οποία ακολουθούν μέχρι κεραίας. Οπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, φέτος η Ελλάδα κάνει πολύ πιο στοχευμένες κινήσεις, ενώ Πολιτεία και παράγοντες του τουρισμού κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Εδώ και πολλές εβδομάδες γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία -14 Μαΐου- που θα ανοίξει η τουριστική αγορά, ενώ επίσης ξέρουμε ότι πριν από το Πάσχα θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό άνοιγμα, και αυτό τοποθετείται χρονικά την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι η χώρα ξεκινάει στοχεύοντας σε συγκεκριμένες αγορές και δεν ψαρεύει σε θολά νερά όπως πέρυσι. Οι χώρες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της Ελλάδας, προκειμένου να προσελκύσει από εκεί τουρίστες, είναι οι εξής: Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Σερβία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο λόγος είναι απλός. Σε αυτές τις χώρες ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει πάρα πολύ και κατά συνέπεια οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα από αυτές δεν θα χρειάζονται πολλές διατυπώσεις και παράλληλα το κάλεσμα απευθύνεται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Από εκεί και πέρα, σε δεύτερη φάση θα δοθεί βαρύτητα στις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής». Εκεί η αγορά που θα βρεθεί ψηλά στις προτιμήσεις δεν είναι άλλη από αυτή της Γερμανίας, που είναι και ο μεγαλύτερος πελάτης της χώρας. Όμως εκεί τα πράγματα καθυστερούν και ως εκ τούτου μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, ειδικά για τους δύο πρώτες μήνες λειτουργίας του τουρισμού, Μάιο και Ιούνιο.

Οσοι τουρίστες εισέρχονται στη χώρα θα υπόκεινται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις περιοχές, ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο. Η Ελλάδα σκοπεύει να άρει τους περιορισμούς καραντίνας από την επόμενη εβδομάδα για ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε άλλες χώρες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού ανέφερε πως η Ελλάδα από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να προχωρά σε σταδιακή άρση των περιορισμών μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Έτσι, από την ερχόμενη εβδομάδα τουρίστες θα μπορούν μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, αλλά και δύο διασυνοριακών περασμάτων, να φτάνουν στη χώρα μας.

Η απόφαση αυτή αφορά σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Σερβίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε PCR test, εντός των προηγούμενων 72 ωρών από την έλευσή τους στη χώρα μας.