Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ 2021: Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους. Tα κριτήρια για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών αφορούν την φορολογική δήλωση 2020 και τον ΕΝΦΙΑ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Από την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 ξεκίνησαν οι αιτήσεις στην ΗΔΙΚΑ με σκοπό την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και το Μητρώο Ευάλωτων Πολιτών ελέγχονται βάσει:
- Της φορολογικής δήλωσης 2020, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
- Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2020), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.
Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 16/09/2021, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν – αν θέλουν – να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021).
Υπενθυμίζεται ότι:
Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/09/2020 έως και 15/11/2020)*, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.
Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ 2021: Τα έξι βήματα για να δείτε αν είστε δικαιούχοι
Βήμα 1: Με την είσοδό σας στο σύστημα ΕΔΩ θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
Βήμα 2: Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
Βήμα 3: Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
Βήμα 4: Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ που να έχει εγκριθεί εντός του τελευταίου διμήνου. Αν είστε δικαιούχος ΚΕΑ αλλά η αίτησης σας έχει εγκριθεί πριν από τους τελευταίους 2 μήνες, πρέπει να κάνετε τροποποιητική αίτηση ΚΕΑ. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
Βήμα 5: Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
Βήμα 6: Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.
Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ 2021: Αυτό που θα συμβεί με τους λογαριασμούς δεν έχει προηγούμενο
Θρίλερ με την τιμή του ρεύματος. Δεν βγήκε λευκός καπνός από τη σύσκεψη του υπουργού Ενέργειας με τους ιδιώτες παρόχους. Εκτοξεύτηκε η τιμή της μεγαβατώρας στο ρεύμα. Έρχονται ανατιμήσεις σε προϊόντα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έκατσαν ιδιώτες πάροχοι ενέργειας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ενέργειας.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά με υποσχέσεις από τους ιδιώτες ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν με τις εκπτωτικές τους πολιτικές για απορροφήσουν όσο δύνανται από το διαφαινόμενο ράλι ανατιμήσεων.
Ωστόσο προειδοποίησαν ότι εάν η κρίση έχει ένταση και διάρκεια τότε θα υπάρξουν «λουκέτα».
«Εκείνο που είπαμε εμείς στους ιδιώτες είναι ότι επειδή είναι εξαιρετική η κατάσταση να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουν- και ήδη κάποιοι έχουν ανακοινώσει εκπτώσεις», σημείωσε στο OPEN ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Ρεύμα: Εκτοξεύτηκε η τιμή της μεγαβατώρας
Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιδότηση 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για όλους και τις επιπλέον εκπτώσεις από την ΔΕΗ, η τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο ενέργειας εκτοξεύτηκε από τα 135 ευρώ την Τρίτη στα 172 ευρώ την Τετάρτη και 175 ευρώ για τα συμβολαια της Πέμπτης.
Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξεως του 29%. Αν συνεχιστεί με αυτή την ενταση η ενεργειακή κρίση, τότε μετά βεβαιότητας θα έρθουν ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα.
«Οι μικρομεσαιοι θα απορροφήσουν τις αυξησεις αλλά όχι όλες» σημείωσε στο OPEN ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑ, Νίκος Κουγιουμτζής.
Οι ιδιώτες πάροχοι που είναι και παραγωγοί ρεύματος έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να καλύψουν ένα μέρος των ανατιμήσεων, όμως οι μικρότεροι πάροχοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την αγορα και ζήτησαν μεγαλύτερο πακέτο στήριξης από τα 150 εκατ ευρώ που δόθηκαν από την κυβερνηση.
Πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων για να αποφευχθούν οι ανατιμήσεις στο ρεύμα όσο οι χονδρεμπορικές τιμές της μεγαβατώρας παραμένουν πάνω από τα 100 ευρώ.
Ρεύμα: Ανατιμήσεις στο ρεύμα έως 2 ευρώ για 7 στα 10 νοικοκυριά
Ανατιμήσεις ένα έως δύο ευρώ το μήνα θα δουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τους τα νοικοκυριά μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης αλλά και της ΔΕΗ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» απηύθυνε σύσταση προς τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να συμβάλλουν αυτοί στην απορρόφηση των αυξήσεων και όπως είπε ήδη διαφημίζουν εκπτωτικά πακέτα στις τηλεοράσεις.
Ρεύμα: Εννιά ευρώ επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες
Αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι ένα μέσο νοικοκυριό δεν ξεπερνά την κατανάλωση 300-600 κιλοβατώρων ρεύματος.
«Για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες υπάρχει επιδότηση της τάξης 9 ευρώ το μήνα και για τις επιπλέον 300 κιλοβατώρες ήρθε η ΔΕΗ και ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις.
Ήδη προχωρούν σε αντιστάθμιση της ανατίμησης αυτού του διαστήματος έτσι ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει μεγαλύτερες ανατιμήσεις από ένα-δύο ευρώ το μήνα».
Όπως είπε ο υπουργός πάνω από 600 κιλοβατώρες θα υπάρχει κλιμάκωση πάλι όμως δεν θα τους φέρει την αναμενόμενη επιβάρυνση αν δεν είχαμε προβεί στην επιδότηση της κατανάλωσης.
Ρεύμα: Ο Έλληνας καταναλωτής 50% αγοράζει πιο φθηνά από την χονδρεμπορική τιμή της Ευρώπης
Η χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη αγγίζει τα 170 ευρώ την κιλοβατώρα ενώ ο Έλληνας καταναλωτής αγοράζει 110 ευρώ την κιλοβατώρα. Δηλαδή ο Έλληνας καταναλωτής 50% αγοράζει πιο φθηνά από την χονδρεμπορική τιμή της Ευρώπης.
Ο κ. Σκρέκας έκανε έκκληση στους ιδιώτες να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουν και να αντισταθμίσουν για την πλειοψηφία των νοικοκυριών μέχρι την κατανάλωση των 600 κιλοβατώρων.
«Αυτό θα το δούμε και στα εμπορικά πακέτα από τους ιδιώτες παρόχους. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στους ιδιώτες παρόχους τι τιμή θα πουλήσουν». Συνολικά το 72% των νοικοκυριών δεν ξεπερνά την κατανάλωση των 300 κιλοβατώρων το μήνα.
Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ 2021: Θα εκτοξευτεί η τιμή
Οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 σε συνδυασμό με τις φουσκωμένες τιμές του φυσικού αερίου, διατηρούν στα ύψη τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηριου η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος κινείται ανάμεσα στα 115,64 ευρώ/MWh και 116,43 ευρώ/MWh.
Σημειώνεται ότι οι φουσκωμένες τιμές της χονδρεμπορικής στο ρεύμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στην Ιταλία η τιμή του ρεύματος θα φτάσει στα 137,5 ευρώ/MWh, στην Ισπανία τα 127,36 ευρώ/MWh στην Αυστρία τα 128,13 ευρώ/MWh, το Βέλγιο στα 130,22 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 127,98 ευρώ/MWh.
Οι φουσκωμένες τιμές χονδρικής στο ρεύμα ανά την Ευρώπη, αποδίδονται στις ελλείψεις εφοδιασμού του φυσικού αερίου και προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις στο ρεύμα καταγράφονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία παραδοσιακά η ζήτηση περιορίζεται σε σχέση με το καλοκαίρι.
Το γεγονός αυτό προμηνύει ακόμη πιο δυσμενές σκηνικό ενόψει του χειμώνα, όταν και πάλι η ζήτηση κινείται ανοδικά.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της ΕΕ προχωρούν σε αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων τους.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Citigroup οι αυξημένες τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα μεταφραστούν σε αυξήσεις της τάξης του 20% στα τιμολόγια των καταναλωτών. Ήδη εταιρείες όπως η EdF και η EON έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια.
Σε ό,τι αφορά τέλος τη χώρα μας, η ενεργοποίηση των ρητρών σύνδεσης με τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει ήδη προκαλέσει αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές λιανικής του ρεύματος, καθώς οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν το ράλι.
Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ 2021: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας
Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…
Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.
Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.
Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ 2021: «Χρυσάφι» η κιλοβατόρα!
Παράλληλα, υτό που συζητιόταν ως ενδεχόμενο είναι πλέον θλιβερό γεγονός καθώς εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρικού ρεύματος θα δουν τους λογαριασμούς τους αυξημένους κατά 50%!
Οι δυσβάστακτες αυτές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος αποδίδονται σ’ ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που κρατάει σταθερά υψηλές τις τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες έσπασαν όλα τα ρεκόρ τον Αύγουστο πυροδοτούμενες και από την υψηλή ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.
Ο προβληματισμός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και συνολικά στην κυβέρνηση για τη νέα αυτή επιβάρυνση των καταναλωτών είναι έντονος, καθώς οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος αναμένεται να επιφέρουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο προβληματισμός έγκειται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εργαλεία για τον περιορισμό των αυξήσεων αυτών, αφού κατά κύριο λόγο οι ανατιμήσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες που συνδέονται με τη σημαντική άνοδο των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και το συνεχιζόμενο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου.
Επιπλέον αγκάθι αποτελεί η επιλογή της ρωσικής Gazprom, βασικής προμηθεύτριας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, να μην παραδίδει τις συμπληρωματικές ποσότητες που χρειάζεται η ευρωπαϊκή αγορά ενόψει του χειμώνα, έχοντας ως στόχο της να πιέσει τις ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν στην έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, σε συνδυασμό και με την αύξηση της ζήτησης LNG από τις χώρες της Ασίας. Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τις τιμές του εισαγόμενου καυσίμου στα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 25 ευρώ τον Μάιο.
Η εικόνα που επικρατεί στις χονδρεμπορικές αγορές είναι αποκαρδιωτική, με τις τιμές να έχουν πάρει κυριολεκτικά «φωτιά» και να βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τα υψηλότερα επίπεδα τιμών να διαμορφώνονται στα Βαλκάνια και την Ελλάδα να κρατάει τα σκήπτρα της πιο ακριβής αγοράς, με τιμή στα 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 70% από τις αρχές του 2021.
Οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ήδη παραλάβει «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος βομβαρδίζουν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο με παράπονα και διαμαρτυρίες. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.
Η ΡΑΕ, ωστόσο, προσπαθεί να συγκρατήσει την κατάσταση, καθώς η βιομηχανία και τα νοικοκυριά σύντομα θα αναγκαστούν να πληρώνουν την ακριβή τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς στους λογαριασμούς τους.
Οι προτάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές που ζητά από τους προμηθευτές ενέργειας με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών βρίσκονται σε διαβούλευση μέχρι τις 30 Αυγούστου και αφορούν:
Ενίσχυση της διαφάνειας: Για την ενίσχυση της διαφάνειας η πρόταση της ανεξάρτητης αρχής συνοψίζεται σε: α) την παροχή τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών, β) την παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας π.χ. ±30%, γ) τη διατήρηση μόνο της αναλογικής χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επί αυτής για λόγους διαφάνειας, δ) τη διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους προμηθευτές βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων όμως των αρχών της διαφάνειας της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας.
Κατάργηση του παγίου: Η ΡΑΕ προτείνει την κατάργηση του παγίου ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο της απλότητας και της σαφήνειας των λογαριασμών ρεύματος που απαιτεί η Οδηγία 409/2020. Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι με την κατάργηση του παγίου οι λογαριασμοί θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε χωρίς παρανοήσεις και περιττές χρεώσεις.
Κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης: Η ΡΑΕ προτείνει να μην επιτρέπεται η επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή). Εξαίρεση από την παραπάνω γενική αρχή μπορεί να αποτελεί η περίπτωση της καταγγελίας από τον Πελάτη σύμβασης σταθερής τιμής.
Θέσπιση ορίων στην προσαύξηση των κυμαινόμενων τιμολογίων: Η ΡΑΕ ζητά να τεθεί ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας για τα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα, με δείκτες που θα προσδιορίζονται από τον προμηθευτή αλλά θα είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.
Έγχαρτοι λογαριασμοί χωρίς επιπλέον χρεώσεις: Για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν έγχαρτους και όχι ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, η ΡΑΕ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις.
Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών: Η ΡΑΕ προτείνει να καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής καθόσον αφορά σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Προτείνει να είναι υποχρεωτική η ατομική ειδοποίηση των καταναλωτών σε περίπτωση αλλαγών στις χρεώσεις.