Κοινωνικό τιμολόγιο 2021: Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υποβολή της ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Διαβάστε στο xristika.gr πώς θα πάρετε φτηνότερο ρεύμα…
Στις 15 Νοεμβρίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για ένταξη των ευάλωτων νοικοκυριών στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Η διαδικασία ξεκίνησε από την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, με τους κωδικούς του taxisnet.
Οι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ – Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο – κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός δυο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης.
Με το πέρας διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απορρίπτονται αυτόματα από το ΚΟΤ.
Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και κριτήρια διαμονής.
Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του.
Επισημαίνεται πως στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ-Α) υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης του ΚΕΑ.
Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%. Στη δεύτερη (ΚΟΤ-Β) υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη Κοινωνικού Μερίσματος, ενώ στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση διαμορφώνεται περί το 35%.
Κοινωνικό τιμολόγιο 2021: Πώς θα ενταχθείτε
Για την ένταξη στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.idika.gr/kot/ με τους κωδικούς του TAXISnet.
Οι αιτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:
- Της φορολογικής δήλωσης 2020, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
- Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2020, όσον αφορά ακίνητη περιουσία.
Οι δικαιούχοι του Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Οι πολίτες οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση έως την 16η Σεπτεμβρίου 2021 και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021 και έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021).
Για αιτήσεις κοινωνικού τιμολογίου απαιτείται η προηγούμενη έγκριση αίτησης ΚΕΑ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).
Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο, αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Δεν απαιτείται επίσης η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
Επίσης:
– Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
– Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/09/2021 έως και 15/11/2021), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 2021: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Έξι βήματα για το αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών:
Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας)
Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση
Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ που να έχει εγκριθεί εντός του τελευταίου διμήνου. Αν είστε δικαιούχος ΚΕΑ αλλά η αίτησης σας έχει εγκριθεί πριν από τους τελευταίους 2 μήνες, πρέπει να κάνετε τροποποιητική αίτηση ΚΕΑ. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 2021: Μας κοροϊδεύουν ΔΕΗ και ιδιώτες
Αναστενάζουν με τους φακέλους στα χέρια οι καταναλωτές. «Φαρμάκι» οι λογαριασμοί ρεύματος και οργή κατά της ΔΕΗ και των ιδιωτών. Προβληματισμός και στην κυβέρνηση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Πονοκέφαλο στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια προκαλεί το σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων των τιμολογίων ρεύματος που φέρνει η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής και συνηγορεί σε ένα θερμό Φθινόπωρο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μετά τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη που μίλησε την Τρίτη για αυξήσεις 50% στα τιμολόγια, χθες στο θέμα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αλλά και ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης.
«Αυτή την περίοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν» δήλωσε ο υπουργός και παραδέχτηκε ότι από τον κανόνα δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η χώρα μας.
Το εκρηκτικό διεθνές περιβάλλον δημιουργεί σοκ στην αγορά που προσπαθεί να συνέλθει από τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου που πλέον καλπάζουν προς τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα όταν την Άνοιξη ήταν κάτω από 20 ευρώ/ΜW ενώ χθες οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ πλησιάζοντας τα 62 ευρώ ο τόνος.
Πρόκειται για μια κούρσα που καθοδηγούν οι υψηλοί στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τα CO2 να πρωταγωνιστούν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους αφού όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν στην πρόβλεψη ότι τους επόμενους μήνες θα φτάσουν τα 90 ευρώ ο τόνος.
Τις αυξήσεις τροφοδοτεί όμως και η αύξηση της ζήτησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού αλλά και το μείγμα καυσίμου από συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν αυξημένο κόστος.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν ένα τμήμα αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους, δήλωσε χθες ο κ. Σκρέκας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για στοχευμένα μέτρα, κυρίως για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Από την πλευρά του ο κ. Αδαμίδης εξήγησε ποιοι είναι οι λόγοι που εκτινάσσεται το ενεργειακό κόστος. Όπως είπε όταν ένας προμηθευτής αγοράζει από την χονδρεμπορική ρεύμα με τιμή στα 185 ευρω/μεγαβατώρα (όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες) είναι αδύνατο να πουλάει 45 ευρώ/MW. Αναγκαστικά θα ανέβουν οι τιμές από όλους.
Οι αυξήσεις “φωτιά” στα τιμολόγια ρεύματος μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%, αυτό αφορά και την ΔΕΗ, καθώς κι αυτή εναρμονίζεται με το πλαίσιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, είπε ο κ. Αδαμίδης. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Αυγούστου η δημόσια επιχείρηση έχει ενσωματώσει με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας την ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (από το Μάιο είχε εφαρμόσει την ρήτρα CO2 για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ρύπων). Ωστόσο για να αποφύγει τις μεγάλες ανατιμήσεις ανακοίνωσε εκπτώσεις 30% στα τιμολόγια.
Την ίδια στιγμή, άλμα τιμών καταγράφεται στην χονδρική αγορά ολόκληρης της Ευρώπης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την πλατφόρμα Energylive, η πρόβλεψη για σήμερα είναι ότι η τιμή χονδρεμπορικής στην Ελλάδα θα φτάσει τα 116,03 ευρώ/MW, την ώρα που ολόκληρος ο Ευρωπαικός χάρτης βάφεται με κατακόκκινο χρώμα.
Ακόμη και τα «κάστρα» της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όπως η Ελβετία (124,07ευρώ/MW), η Αυστρία (117,48 ευρώ/MW), η Γερμανία (118,19 ευρώ/ΜW), αλλά και χώρες του Νότου όπως η Πορτογαλία (140,23 ευρώ/MW) και η Ισπανία (140,23 ευρώ/MW) και η Ιταλία (139,32 ευρώ/MW) πολιορκούνται από τις υψηλές τιμές της χονδρικής και προετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα.
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 2021: Τι προτείνει η ΡΑΕ
Οι προτάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές που ζητά από τους προμηθευτές ενέργειας με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών βρίσκονται σε διαβούλευση μέχρι τις 30 Αυγούστου και αφορούν:
Ενίσχυση της διαφάνειας: Για την ενίσχυση της διαφάνειας η πρόταση της ανεξάρτητης αρχής συνοψίζεται σε: α) την παροχή τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών, β) την παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας π.χ. ±30%, γ) τη διατήρηση μόνο της αναλογικής χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επί αυτής για λόγους διαφάνειας, δ) τη διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους προμηθευτές βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων όμως των αρχών της διαφάνειας της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας.
Κατάργηση του παγίου: Η ΡΑΕ προτείνει την κατάργηση του παγίου ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο της απλότητας και της σαφήνειας των λογαριασμών ρεύματος που απαιτεί η Οδηγία 409/2020. Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι με την κατάργηση του παγίου οι λογαριασμοί θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε χωρίς παρανοήσεις και περιττές χρεώσεις.
Κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης: Η ΡΑΕ προτείνει να μην επιτρέπεται η επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή). Εξαίρεση από την παραπάνω γενική αρχή μπορεί να αποτελεί η περίπτωση της καταγγελίας από τον Πελάτη σύμβασης σταθερής τιμής.
Θέσπιση ορίων στην προσαύξηση των κυμαινόμενων τιμολογίων: Η ΡΑΕ ζητά να τεθεί ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας για τα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα, με δείκτες που θα προσδιορίζονται από τον προμηθευτή αλλά θα είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.
Έγχαρτοι λογαριασμοί χωρίς επιπλέον χρεώσεις: Για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν έγχαρτους και όχι ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, η ΡΑΕ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις.
Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών: Η ΡΑΕ προτείνει να καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής καθόσον αφορά σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Προτείνει να είναι υποχρεωτική η ατομική ειδοποίηση των καταναλωτών σε περίπτωση αλλαγών στις χρεώσεις.