Δώρο Πάσχα: Στην καταβολή μιας μορφής επιδόματος ενόψει του Πάσχα προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ακρίβεις. Δείτε στο xristika.gr όσα πρέπει να ξέρετε…
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
H κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις όταν είναι σίγουρη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το εφάπαξ επίδομα που… έρχεται.
Η τελική απόφαση για το ύψος του επιδόματος και το εύρος των δικαιούχων που «κλειδώσει» εφόσον υπάρχει εικόνα για την ανάκαμψη του 2021 (4 Μαρτίου) και τη διαμόρφωση των εσωτερικών του Φεβρουαρίου.
Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να ακολουθήσει το μοντέλο ανάλογο με εκείνο των μέτρων στήριξης για τον κορονοϊό, το οποίο αναδείχθηκε το πιο αποδοτικό πανευρωπαϊκό, αφού κάλυψε τα 2/3 των επιπτώσεων στα εισοδήματα των πολιτών.
Με ειδικό αλγόριθμο θα γίνεται διαφορετική αξιολόγηση. Ο μηχανισμός αυτός που ψάχνει ποιοι είναι πιο ευάλωτοι και που θα μοριοδοτούνται με βάση τις συνολικές «ευπάθειες» που έχουν απέναντί τους στις ανατιμήσεις.
Δηλαδή συνοπτικά θα εκτιμήσει:
- Χαμηλό ή και μεσαίο εισόδημα
- Είδος του εισοδήματος
- Μία και μοναδική πηγή εισοδήματος
- Σύνθεση νοικοκυριού
Ωστόσο, για άλλες κατηγορίες εισοδημάτων που θα αυξηθούν, οι υποψήφιοι θα μειωθούν ή καθόλου πιθανότητες επιλογής.
Για τους ανέγους θεωρείται ότι μεγαλύτερη ανάγκη από ένα εφάπαξ επίδομα έχουν την εξεύρεση θέσης εργασίας στην αγορά. Ωστόσο επιχειρείται να μην αποκλειστεί πλήρως από τον αλγόριθμο.
Το συνολικό ποσό καθορίζεται από:
συνολικό κονδύλι
Αν τα διαθέσιμα κονδύλια είναι αρκετά, θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια φόρμουλα με μια ενιαία δέσμη εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για όλο τον πληθυσμό που ανήκει στα ευάλωτα στρώματα, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλούς και ανέργους. Σε κάθε εκτός που μείνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως φυσικά και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
αριθμός δικαιούχων
Η προσοχή του οικονομικού επιτελείου στρέφεται στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ειδικότερα στις ομάδες εκείνες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αδυναμία προσαρμογής του εισοδήματος τους στις νέες συνθήκες που επιβάλλει το ράλι του πληθωρισμού. Στο ραντάρ μπαίνουν ομάδες πληθυσμού όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Δώρο Πάσχα: Τα σενάρια
- Επανάληψη του κοινωνικού μερίσματος των Χριστουγέννων
Διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εφάπαξ έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ σύνταξη), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ (600 + 600 ευρώ σύνταξη) και περιουσία έως 200.000 ευρώ. - Εφάπαξ επίδομα με κλιμακούμενο ποσό
Που θα λαμβάνει υπόψιν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου οι φτωχότεροι συνταξιούχοι να λάβουν περισσότερα.
Το σενάριο αυτό θέλει το κράτος να έρχεται να ενισχύει το εισόδημα του ευάλωτου νοικοκυριού με ένα σταθερό ποσό όχι όμως για ένα αλλά π.χ. για δυο μήνες. ωστόσο μάλλον δεν είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή καθώς απαιτεί πολλά κονδύλια.
Στο σενάριο αυτό θα υποστηριχθούν χαμηλόμισθοι και όσοι δεν έχουν εργασία και πάλι ωστόσο φαντάζει δύσκολη λόγω μάλιστα και της επικείμενης αύξησης του Κατώτατου μισθού.
Πάντως αυτοί που θα το πάρουν, όπως και στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς θα είναι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άνεργοι.
Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά που αναμένεται να αφήσει πολλούς πολίτες στην απέξω είναι πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια.
Δώρο Πάσχα: Επιβεβαίωση Σταϊκούρα
Η επιβεβαίωση ήρθε και από την Κυβέρνηση καθώς ο Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε οτι η Κυβέρνηση σχεδιάζει εφάπαξ επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους πριν από το Πάσχα σε συνάρτηση με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των εσόδων του προϋπολογισμού.
«Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά», είπε και προσέθεσε ότι «ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα». Από τις εισπράξεις Φεβρουαρίου θα εξαρτηθεί το ύψος αλλά και η περίμετρος των νέων μέτρων στήριξης σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΙ καθώς θα δείξουν το εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.
Παράλληλα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για δώρο Πάσχα σε πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών που πιέζονται από το κύμα ακρίβειας.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων πλήθος επιλογών προκειμένου να βοηθηθούν στοχευμένα, οι πιο ευάλωτοι απέναντι στην ακρίβεια αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα έκτακτο βοήθημα, καθώς όπως σημείωσε «δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης».
«Η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και τα περιθώρια, και όταν είναι έτοιμη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις», σημείωσε.
«Η συγκεκριμένη στοχευμένη στήριξη θα έλθει παράλληλα με τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται», πρόσθεσε ενώ όσον αφορά στον χρόνο, κατά τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί, ανέφερε τον Μάρτιο, υπογραμμίζοντας ότι «ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος».
«Εξετάζουμε διάφορα εργαλεία και επιλογές για όσους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη για το ρεύμα και η κυβέρνηση σχεδιάζει και συζητά και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις» πρόσθεσε και κατέληξε:
«Η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει έγκαιρα, πέρα από τα οριζόντια μέτρα. Σε ό,τι αφορά τόσο το εύρος, όσο και το βάθος, είναι κάτι που θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Δεν θα είναι κάτι ασήμαντο ή επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε να έχει ουσιαστικό αποτύπωμα».