ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2021: Μπαίνει το επίδομα 250 ευρώ – Ελέγξτε τους λογαριασμούς

Κοινωνικό μέρισμα 2021: Προβλέπεται προσαύξηση κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Η ημερομηνία που θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς για το κοινωνικό μέρισμα 2021. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων κατά το έτος 2021 και την προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες για τον μήνα Δεκέμβριο 2021.

Την κατάθεση της τροπολογίας με τα μέτρα στήριξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και τα άτομα με αναπηρία ανακοίνωσε στις 22 Δεκεμβρίου στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την υπόψη τροπολογία προτείνονται τα ακόλουθα:

1.Καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ειδικώς οριζόμενες κατηγορίες συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας, ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά δικαιούχο, μέχρι τις 31.12.2021.

Προβλέπεται προσαύξηση κατά πενήντα (50) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

Προσδιορίζεται ο τρόπος καταβολής της ενίσχυσης στους δικαιούχους και προβλέπεται ειδικό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Προσαυξάνονται κατά διακόσια πενήντα (250) ευρώ, για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, σε ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και σε αναδόχους γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή και ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Οι εν λόγω προσαυξήσεις καταβάλλονται άπαξ. Ρυθμίζεται ειδικώς το ζήτημα της χορήγησης των προσαυξήσεων σε συνδυασμό με την παραπάνω θεσπιζόμενη έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, με στόχο την αποφυγή διπλών καταβολών.

Κοινωνικό μέρισμα 2021: Αιτιολογική έκθεση

Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση

Άρθρο 1: Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες των χαμηλοσυνταξιούχων, με σκοπό την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων και ακρίβειας που πλήττει και την ελληνική κοινωνία, λόγω της παγκόσμιας κρίσης τιμών.

Ειδικότερα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 λαμβάνουν οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, ή προσυνταξιοδοτική παροχή, αλλά και αναπηρικά επιδόματα από τον e-ΕΦΚΑ, καθώς και όσους λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) βάσει της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

Η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά πενήντα (50) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Άρθρο 2: Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 1 επιδιώκεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία, σε συμπλήρωση της τακτικά χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσής τους από τον ΟΠΕΚΑ.

Η προτεινόμενη στην παρ. 2 ρύθμιση αφορά, για αντίστοιχους λόγους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποίοι αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού λόγω του διττού χαρακτήρα της ευαλωτότητάς της, και δικαιούνται της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ν. 1296/1982 (Α’ 128) ή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016. Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά δικαιούχο.

Κοινωνικό μέρισμα 2021: Γιατί αποτελεί πρόβλημα

Άρθρο 1: Η συνεχιζόμενη πανδημία οδήγησε σε παγκόσμια κρίση τιμών, η οποία έχει επηρεάσει και την Ελλάδα.Έχει σημειωθεί αύξηση τόσο στην τιμή της ενέργειας όσο και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Παρότι το καλάθι των βασικών προϊόντων παραμένει στη χώρα μας αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες χώρες και η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό για τον Οκτώβριο, η αύξηση των τιμών πλήττει ιδίως τα πρόσωπα που αφορά η ρύθμιση, τα οποία για το φορολογικό έτος 2020 είχαν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά που δεν υπερέβαινε τις επτά χιλιάδες διακόσια (7.200) ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα που δεν υπερέβαινε τις δεκατέσσερις χιλιάδες τετρακόσια (14.400) ευρώ.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θεσπίζεται ως μέσο ανακούφισης των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων.

Άρθρο 2: Την προσαύξηση αυτή του προνοιακού επιδόματος των ατόμων με αναπηρία επιβάλλει η δυσμενής συγκυρία της σοβούσας υγειονομικής κρίσης καθώς και κρίσης τιμών, καθώς από αυτές πλήττεται προεχόντως η εν λόγω κατηγορία πολιτών, ως η κατεξοχήν ευάλωτη.

Και τούτο, προεχόντως διότι τα μέτρα τήρησης αποστάσεων, ως προϋπόθεση για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, έπληξαν περισσότερο τα άτομα με αναπηρία, δρώντας ανασταλτικά στην προσπάθεια για τη συμπερίληψη και τη μεγαλύτερη δυνατή ενσωμάτωση τους στον κοινωνικό ιστό, που είναι προτεραιότητα και βασική επιδίωξη της προνοιακής πολιτικής του κράτους.

Για τους ίδιους λόγους επλήγησαν και χρήζουν ενίσχυσης οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι οποίοι αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού λόγω του διττού χαρακτήρα της ευαλωτότητάς της. Πρόκειται για πολίτες της τρίτης ηλικίας που ως τέτοιοι, κατά συντριπτικό κανόνα, δεν μετέχουν στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα στερούνται του απαιτούμενου εισοδήματος για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Κοινωνικό μέρισμα 2021: Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά

Άρθρο 1: Αφορά τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) ή προσυνταξιοδοτική παροχή, και τα πρόσωπα που λαμβάνουν κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, καθώς και πρόσωπα που λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 από το Υπουργείο Οικονομικών [πρόσωπα που υπάγονται στους ν. 1897/1990 (Α’ 120) και 1977/1991 (Α’ 185), ή που δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης Ο.Γ.Α. ή ανασφάλιστου Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με το π.δ. 168/2007 (Α’ 209), το π.δ. 169/2007 (Α’ 210) και τα άρθρα 22 και 27 του ν. 1813/1988 (Α’ 243), λογοτέχνες καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3075/2002 (Α’ 297), πρόσωπα που λαμβάνουν προσωπική σύνταξη, καθώς και πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, σύμφωνα με το π.δ. 169/2007 (Α’ 210) σε συνδυασμό και με το π.δ. 168/2007 (Α’ 209)].

Πρόκειται για περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Άρθρο 2: Αφορά τα άτομα με αναπηρία, σε συμπλήρωση της τακτικά χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσής τους από τον ΟΠΕΚΑ, καθώς και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποίοι υποστηρίζονται για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους από την Πολιτεία, με τη χορήγηση, σε μηνιαία βάση, της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ν. 1296/1982 ή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016.

Κοινωνικό μέρισμα 2021: Προτεινόμενες διατάξεις

Άρθρο 1

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων κατά το έτος 2021
1. Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 λαμβάνουν:

(α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

(β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

(γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),

(δ) συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

2. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση της παρ. 1 χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις επτά χιλιάδες διακόσια (7.200) ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις δεκατέσσερις χιλιάδες τετρακόσια (14.400) ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης.

β) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2021, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α’167), τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

γ) Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, για το φορολογικό έτος 2020 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

3. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια της παρ. 2 στο ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, προσαυξημένο κατά πενήντα (50) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους ως εξής:

α. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

β. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης και υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος:

(βα) Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι ο ίδιος και στις δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως πενήντα (50) ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων.

(ββ) Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι διαφορετικός στις δύο φορολογικές δηλώσεις, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως πενήντα (50) ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον ελάχιστο αριθμό των εξαρτώμενων μελών στις δύο φορολογικές δηλώσεις και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων και ο σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει περισσότερα εξαρτώμενα μέλη λαμβάνει επιπλέον προσαύξηση πενήντα (50) ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τη διαφορά των εξαρτώμενων μελών που έχει δηλώσει σε σχέση με τον έτερο σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης.

γ. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος αλλά δικαιούχος της ενίσχυσης είναι μόνο ο ένας εξ αυτών, καταβάλλεται σε αυτόν η προσαύξηση των πενήντα (50) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που αναγράφεται στον πίνακα 8.1. της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, καθώς και για καθένα από τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη που βαρύνουν τον δικαιούχο και αναγράφονται στον πίνακα 8.2. της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

4. Η ενίσχυση καταβάλλεται μέχρι τις 31.12.2021.

5. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση της παρ. 1 είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

6.a. Ο e-ΕΦΚΑ αποστέλλει στην ΑΑΔΕ αρχείο με τους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του συνόλου των δυνητικών δικαιούχων των παρ. 1α έως 1γ.

β. Η Διεύθυνση Υποστήριξης Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων Οικονομικών Λειτουργιών (Λ.Υ.Λ.Π.Σ.ΟΙ.Λ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής (Δ.Ε.Π.) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) αποστέλλει στην ΑΑΔΕ αρχείο με τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ των δικαιούχων συνταξιοδοτικών παροχών της παρ. 1δ.

7. Η ΑΑΔΕ, κατόπιν διασταύρωσης των υποβληθέντων σύμφωνα με την παρ. 6 στοιχείων, με τα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά της συστήματα:

α. πραγματοποιεί κεντρικά έλεγχο για τη σωρευτική πλήρωση των προϋποθέσεων της παρ. 2, καθώς και έλεγχο των προϋποθέσεων σώρευσης της παρ. 3 και παράγει αρχείο με τους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης,

β. χορηγεί στον e-ΕΦΚΑ και στη Δ.Υ.Λ.Π.Σ.ΟΙ.Λ. αρχείο με τα στοιχεία των δικαιούχων που πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις της παρ. 2, καθώς και τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών, τον ΑΦΜ του συζύγου ή του μέλους συμφώνου συμβίωσης που επίσης είναι δικαιούχος και το ύψος της δικαιούμενης ενίσχυσης.

8. Μετά τη λήψη του αρχείου από την ΑΑΔΕ, ο e-ΕΦΚΑ και η Δ.Ε.Π. σε συνεργασία με τη Δ.Υ.Λ.Π.Σ.ΟΙ.Λ. προβαίνουν στην καταβολή του τελικού ποσού της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το αρχείο του προηγούμενου εδαφίου αποστέλλεται από τον e-ΕΦΚΑ στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων μη συρροής κατά την εφαρμογή του επόμενου άρθρου.

9. Το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, οι σχετικές πιστώσεις για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης στους δικαιούχους των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 1 βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο προβαίνει σε έκτακτη επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ για λοιπούς σκοπούς, μετά από ισόποση ενίσχυσή του από τις πιστώσεις του Ειδικού Φορέα 1023-711-000000 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Οικονομικών. Για τους δικαιούχους της περ. δ’ της παρ. 1, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης καλύπτεται από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα 1023-711-000000 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Οικονομικών.

Άρθρο 2

Προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες για τον μήνα Δεκέμβριο 2021
1. Για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, όπως αυτές προβλέπονται στην περ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α’ 30), προσαυξάνονται κατά διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ. Η προσαύξηση αυτή θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης των προνοιακών παροχών του πρώτου εδαφίου και καταβάλλεται άπαξ, ανεξαρτήτως αν οι δικαιούχοι λαμβάνουν περισσότερες της μίας από τις προνοιακές παροχές του προηγούμενου εδαφίου. Η καταβολή της προσαύξησης πραγματοποιείται κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

Την ανωτέρω προσαύξηση λαμβάνουν και α) οι δικαιούχοι καταβολής των ανωτέρω προνοιακών παροχών δυνάμει της υπ’ αρ. 94649/24.11.2021 κοινής απόφασης των Υφυπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Β1 5481), β) τα άτομα με αναπηρία που θα κριθεί ότι δικαιούνται αναδρομικής καταβολής της προνοιακής παροχής σε χρήμα για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, μετά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του μηνός αυτού και γ) οι ανάδοχοι γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή και ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 4538/2018 (Α’ 85).

Αν οι δικαιούχοι της ενίσχυσης της παρούσας παραγράφου πληρούν και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του προηγούμενου άρθρου, λαμβάνουν μόνο την ενίσχυση του προηγούμενου άρθρου.

2. Για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ν. 1296/1982 (Α’ 128) και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α’ 85) χορηγούνται με προσαύξηση ύψους διακοσίων πενήντα (250,00) ευρώ. Η προσαύξηση αυτή θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης της σύνταξης και του επιδόματος του πρώτου εδαφίου και καταβάλλεται άπαξ. Η προσαύξηση καταβάλλεται στους δικαιούχους τον Δεκέμβριο 2021 κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος.

Αν οι δικαιούχοι της ενίσχυσης της παρούσας παραγράφου πληρούν και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του προηγούμενου άρθρου, λαμβάνουν μόνο την ενίσχυση του προηγούμενου άρθρου.

3. Αν οι δικαιούχοι της προσαύξησης της παρ. 1 πληρούν και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της προσαύξησης της παρ. 2, λαμβάνουν μόνο την προσαύξηση της παρ. 1.

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago