Κοινωφελής Εργασία 2021 – ΟΑΕΔ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

ΟΑΕΔ: Το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας έχει στα σκαριά ο ΟΑΕΔ, το οποίο θα καλύψει 25.000 θέσεις εργασίας. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του Οργανισμού εργάζονται πυρετωδώς με στόχο τη δημιουργία αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης βρίσκεται το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν περίπου 25.000 άτομα, τα οποία θα λαμβάνουν 21,84 ημερησίως ή 546 ευρώ μηνιαίως.

Οι θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους διαφόρων ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών κατηγοριών.

Αυτό σημαίνει ότι θα προσληφθεί προσωπικό υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Οικονομικό και διοικητικό προσωπικό, εκπαιδευτικό προσωπικό, εργάτες καθαριότητας, πρασίνου και φύλαξης, οδηγοί, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων είναι μόνο μερικές από τις ειδικότητες που θα περιλαμβάνει η πολυπόθητη προκήρυξη.

ΟΑΕΔ: Οι δικαιούχοι

Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί μέσω κριτηρίων του ΑΣΕΠ, ενώ δικαιούχοι είναι μόνο εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
  • εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά τους προσόντα
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Παράλληλα, με την κοινωφελή εργασία που αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο ΟΑΕΔ ήδη υλοποιεί μια σειρά δράσεων με στόχο την ανάσχεση του φαινομένου της ανεργίας.

Ανοιχτά παραμένουν έξι προγράμματα απασχόλησης για 35.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, τα οποία προβλέπουν ποσοστά επιχορήγησης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως και το 100%.

Στον σχεδιασμό του ΟΑΕΔ είναι και η προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης δεξιοτήτων με έμφαση στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει με την κάρτα ανεργίας

Έρχονται αλλαγές στον χρόνο ανανέωσης της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή, Σπύρου Πρωτοψάλτη θα απαιτείται πλέον ανανέωση της κάρτας 20 ημέρες πριν να λήξει.

Η ανανέωση, της κάρτας ανεργίας αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση της ισχύος της.

Από την Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, όλοι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανανεώσουν το δελτίο ανεργίας τους, καθώς διευρύνεται από πέντε εργάσιμες ημέρες πριν ή μετά την προβλεπόμενη λήξη ισχύος του δελτίου, σε 20 ημερολογιακές ημέρες πριν την ημερομηνία λήξης.

Η ανανέωση της κάρτας ανεργίας θα γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Οργανισμού , με τη χρήση κωδικών πρόσβασης,
  • μέσω ΚΕΠ, μέσω αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Η νέα προθεσμία των 20 ημερολογιακών ημερών θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται για τα δελτία ανεργίας που έχουν καταληκτική ημερομηνία λήξης 1 Ιουλίου 2021, τα οποία θα μπορούν πλέον να ανανεωθούν από τις 12 Ιουνίου 2021, δηλαδή 20 ημερολογιακές ημέρες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης.

Ο ΟΑΕΔ το επόμενο διάστημα θα ενημερώσει τους ανέργους με email ενώ το πρώτο διάστημα θα ισχύουν και τα δύο χρονικά διαστήματα ανανέωσης. Δηλαδή και το 20ημερο πριν από τη λήξη της κάρτας ανεργίας και οι πέντε ημέρες πριν και μετά τη λήξη της κάρτας.

Ωστόσο, ο ΟΑΕΔ αποφάσισε να μην δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης της κάρτας ανεργίας μετά την ημέρα λήξης του γιατί διαπιστώθηκε ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα για τους ανέργους.

ΟΑΕΔ: Το νέο μοντέλο στο επίδομα ανεργίας

Στην υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας, μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης, αναμένεται να προχωρήσει η χώρα, σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2022, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με περισσότερες δεξιότητες και η διακοπή καταβολής ενός επιδόματος χωρίς αντίκρισμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η καταβολή του επιδόματος ανεργίαςθα συνδεθεί σταδιακά με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργό αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου, αλλά και ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα «τρέξουν», αναμένεται να υπάρξει ο σαφής όρος ότι ο άνεργος, εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Με αυτόν τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και πλέον δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, εξετάζεται η χορήγηση αυξημένου ποσού επιδόματος -ενδεχομένως πιο κοντά στον μισθό του ανέργου το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ ανά μήνα. Αυτό ισχύει, άλλωστε, και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα προγράμματα κατάρτισης

Το σχέδιο για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα συνδυαστεί με τις αλλαγές που προωθούνται στα προγράμματα κατάρτισης.

Στο εθνικό σχέδιο που απεστάλη στις Βρυξέλλες προβλέπεται ότι τον προσεχή Οκτώβριο θα έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για την κατάρτιση, ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος του 2021 θα έχει διατεθεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο, ήτοι 250 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για προγράμματα με αντικείμενο την αναβάθμιση δεξιοτήτων.

Παράλληλα, από το 2022 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ο νέος τρόπος καταβολής του επιδόματος ανεργίας, για να μονιμοποιηθεί λίγους μήνες μετά.

Κεντρικό ρόλο στη «μόχλευση» των κονδυλίων αυτών θα έχει ο ΟΑΕΔ, καθώς ο Οργανισμός αναλαμβάνει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το μεγάλο στοίχημα της αναμόρφωσης του πλαισίου κατάρτισης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει επισημάνει πολλάκις ότι το υπουργείο επεξεργάζεται δύο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις:

Η πρώτη αφορά τον επανασχεδιασμό του συστήματος κατάρτισης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες εγγενείς παθογένειες που έχουν διαπιστωθεί.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά την αναμόρφωση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης με στόχο την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

«Ο στόχος μας είναι να δώσουμε περισσότερα χρήματα για τα επιδόματα ανεργίας, επιδιώκοντας όμως να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης