Κοινωφελής Εργασία 2021: Η κοροϊδία συνεχίζεται – Πότε θα ανακοινωθεί

Κοινωφελής Εργασία 2021: Στο… περίμενε είναι χιλιάδες άνεργοι για το νέο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας το οποίο αφορά 25.000 θέσεις εργασίας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Εντός του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για 25.000 ωφελούμενους που θα προσληφθούν σε υπηρεσίες των ΟΤΑ και άλλων δημόσιων οργανισμών.

H Κοινή Υπουργική Απόφαση με την προκήρυξη αναμένεται να πάρει ΦΕΚ εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου και αμέσως θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανέργους. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr..

Θέσεις πέρα των δήμων, θα υπάρξουν και για τις Περιφέρειες αλλά και άλλους δημόσιους φορείς.

Υπενθυμίζουμε ότι αιτήσεις δεν μπορούν να κάνουν ωφελούμενοι των προηγούμενων προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δικαίωμα συμμετοχής στη δράση δεν έχουν οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις προηγούμενες προκηρύξεις με αριθ. 4/2018, 8/2018, 10/2018, 3/2019 και 4/2020 Δημόσιες Προσκλήσεις του ΟΑΕΔ.

Ο νέος κύκλος θα αφορά όπως προαναφέραμε περίπου 25.000 ωφελούμενους και θα προσφέρει εργασία οκτάμηνης διάρκειας, ενώ ο μισθός θα είναι 551 ευρώ (καθαρά).

Κοινωφελής Εργασία 2021: Οι δικαιούχοι

Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί μέσω κριτηρίων του ΑΣΕΠ, ενώ δικαιούχοι είναι μόνο εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
  • εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά τους προσόντα
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Κοινωφελής Εργασία 2021: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα – Οι ειδικότητες

1. Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

2. Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Κοινωφελής Εργασία 2021:Μοριοδότηση

Οι ωφελούμενοι θα καταταχθούν σε Πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση και τα μόρια που λάβουν.

Συγκεκριμένα:

α) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες: 1 μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών,

β) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60): 1 μόριο ανά πλήρη μήνα,

γ) αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω: 15 μόρια,

δ) ετήσιο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020, ατομικό ή οικογενειακό, ως εξής:

Α) Ατομικό 0 – 3.500 ευρώ: 30 μόρια

Β) Οικογενειακό 0 – 7.000 ευρώ: 30 μόρια

Α) Ατομικό 3.501 – 5.000 ευρώ: 25 μόρια

Β) Οικογενειακό 7.001 – 10.000 ευρώ: 25 μόρια

Α) Ατομικό 5.001 – 8.000 ευρώ: 20 μόρια

Β) Οικογενειακό 10.001 – 16.000 ευρώ: 20 μόρια

Α) Ατομικό 8.001 – 12.000 ευρώ: 10 μόρια

Β) Οικογενειακό 16.001 – 26.000 ευρώ: 10 μόρια

Α) Ατομικό άνω των 12.000 ευρώ: 0 μόρια

Β) Οικογενειακό άνω των 26.000 ευρώ: 0 μόρια

ε) ηλικία

18 έως 29 ετών: 15 μόρια

30 έως 44 ετών: 25 μόρια

45 έως 54 ετών: 35 μόρια

55 ετών και άνω: 45 μόρια

στ) αριθμός ανηλίκων τέκνων: 10 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο,

ζ) γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: 10 μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων,

η) δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης: 40 μόρια και

θ) ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «προώθησης της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020: 20 μόρια.

Κοινωφελής Εργασία 2021: Σοκ με το επίδομα ανεργίας

Παράλληλα, τεράστιες και σοκαριστικές αλλαγές θα έρθουν σύντομα στο επίδομα ανεργίας καθώς θα δίνετε μόνο σε συγκεκριμένα άτομα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Επίδομα ανεργίας θα χορηγείται στο εξής μόνο σε όσους αποδεδειγμένα αναζητούν εργασία και παράλληλα συμμετέχουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια, σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΑΕΔ, το οποίο αποκαλύπτεται σε ειδική έκδοση.

Οι αλλαγές, που θα περιέχονται σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2021, αγγίζουν και το ύψος του επιδόματος, το οποίο θα είναι συνάρτηση του μισθού, αλλά με την υπόσχεση ότι δεν θα είναι χαμηλότερο από το υφιστάμενο.

Η βασική φιλοσοφία που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι να περάσει η πολιτική προστασίας των ανέργων από τις παθητικές πολιτικές απασχόλησης, στις «ενεργητικές πολιτικές» απασχόλησης.

Σήμερα το επίδομα εργασίας, ανέρχεται σε 400 ευρώ τον μήνα, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών που ελάμβανε ο εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Υπολογίζεται στο 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25 και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος.

Χορηγείται για 12 μήνες, για όσους έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 250 ημερών, κατά το τελευταίο 14μηνο, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, ενώ οι μήνες καταβολής του είναι λιγότεροι, 5 – 10 μήνες για όσους έχουν εργαστεί από 125 έως και 249 μέρες.

Λόγω της πανδημίας έχουν επιμηκυνθεί προσωρινά οι μήνες χορήγησής του, αλλά δεν πρόκειται για μόνιμες ρυθμίσεις.

Από το 2022 το πλαίσιο του επιδόματος ανεργίας αλλάζει ριζικά, όπως αλλάζει και ο τρόπος καταβολής του.

Όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο του ΟΑΔΕ οι αλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.
  • Η ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των «προνομίων» που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου. Δηλαδή όποιος δεν αποδεικνύει ότι αναζητεί εργασία ή δεν συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια, δεν θα δικαιούται το επίδομα αλλά και δεν θα έχει άλλες διευκολύνσεις και παροχές που δίνει η ιδιότητα του ανέργου.
  • Θα δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.
  • Θα προβλεφθεί η διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ενός ανώτατου και ενός κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις).
  • Θα εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος των μακροχρονίως ανέργων.