Κωδικοί μετακίνησης: Την ώρα που όλοι αναμένουν να θα αρθεί το lockdown στα τέλη Φεβρουαρίου, η ΓΓΠΠ ετοιμάζει ένα νέο κωδικό για να μπορούμε να ψωνίζουμε.
Πλέον εξετάζεται ανοιχτά η δημιουργία ενός νέου κωδικού 7 που θα αφορά μόνο τις αγορές από εμπορικά καταστήματα και όχι καταστήματα τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ, όσο και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε έναν διαφορετικό πενταψήφιο αριθμό από το 13033, το οποίο θεωρείται και πιθανότερο σενάριο, βρίσκονται υπό συζήτηση, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση.
Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά ως προς τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις με σκοπό τις αγορές σε εμπορικά καταστήματα όποτε αυτά ξανανεβάσουν ρολά. Σε κάθε περίπτωση οι εκπτώσεις αποφασίστηκε ήδη να πάρουν παράταση έως τις 31 Μαρτίου προκειμένου να αναπληρωθεί κατά το δυνατόν το διάστημα που χάθηκε με το κλείσιμο των καταστημάτων.
Και στα δύο σενάρια θα υπάρχει χρονική διάρκεια για τις αγορές, η οποία δε θα ξεπερνά τις 2 – 3 ώρες, ενώ εξετάζεται αντίστοιχα μηνύματα να μπορούν να αποστέλλονται μόνο μία φορά την ημέρα.
Στο σημείο, πάντως, αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την έντυπη βεβαίωση μετακίνησης, η οποία είναι ισοδύναμη με την αποστολή γραπτού μηνύματος και εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.
Στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών μόλις ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο και να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση των γραπτών μηνυμάτων μέσω της διαγραφής και της εκ νέου αποστολής μηνυμάτων με τον κωδικό 2, ώστε να μην απαιτηθεί γίνει ξανά η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.
Προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι να αποφασιστεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει αυτό την 1η Μαρτίου, βάσει του αρχικού προγραμματισμού.
Ωστόσο η αγορά γνωρίζει καλά ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει επιτροπή των επιδημιολόγων, η οποία δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως εάν τα ποσοστά κάλυψης των ΜΕΘ είναι κοντά στο 85%.
Σε κάθε περίπτωση, όταν αποφασιστεί η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, αυτή θα γίνει πιθανότατα με κανονική είσοδο στα καταστήματα και όχι με τις μεθόδους του click away ή του click in shop, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.
Την προτεραιότητα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η οποία, πάντως, αν και ρωτήθηκε ως προς το άν θα υπάρξει «κόφτης» στα SMS μετακίνησης, νέος κωδικός ή νέος αριθμός αποστολής μηνυμάτων, αρκέστηκε να πει πως οποτεδήποτε αποφασιστεί να ανοίξει το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια και με κανόνες.
«Αυτή τη στιγμή ισχύει το lockdown έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Παρακολουθούμε τα στοιχεία, αξιολογούμε δεδομένα. Υπάρχει μια μικρή αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, η οποία προβληματίζει.
Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφανθεί. Προτεραιότητα είναι να κρατηθεί το ιικό φορτίο χαμηλά. Οταν θα μπορέσει να υπάρξει επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, προτεραιότητά μας είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο», σημείωσε.
Προσέθεσε, πάντως, ότι τις ημέρες που είχε ανοίξει το λιανεμπόριο, δε διαπιστώθηκε κάποια αύξηση κρουσμάτων, για την οποία να ευθύνεται per se το λιανεμπόριο ή η παρουσία των πελατών μέσα στα καταστήματα.
Κωδικοί μετακίνησης: Τι στέλνουμε και πού
Όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς «δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης» καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι αναγκαίο να αλλάξει κάτι με τη μετακίνηση χρησιμοποιώντας τον κωδικό «6» στο 13033.
Θα πρέπει να έχετε μαζί σας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξετε σε περίπτωση ελέγχου.
Αυτό σημαίνει πώς:
Οι κωδικοί μετακίνησης στο 13033 ΔΕΝ θα ισχύουν μετά τις 9 το βράδυ.
1. Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.
Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
- Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 9.
- Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
- Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
- Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
- Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
- Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 9.
Λαμβάνετε ως απάντηση:
Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.
Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr
2. Συμπλήρωση Εντύπου
Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.
Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)
3. Χειρόγραφη Βεβαίωση
Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:
- Όνομα/Επίθετο
- Διεύθυνση Κατοικίας
- Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
- Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
Κωδικοί μετακίνησης: Τι προβλέπεται για το Πάσχα
Πιο ορατό από ποτέ μοιάζει πλέον το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, κάτι το οποίο ωστόσο θα κριθεί από την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάσει η πανδημία.
Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Αθ. Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.
«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαία, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.
Επιπρόσθετα εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων εκτός νομού.
Την εκτίμηση ότι εάν συνεχιστεί η καλή πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας τότε την επόμενη εβδομάδα δε θα χρειαστεί συνέχιση του αυστηρού lockdown στην Αθήνα έκανε μέσω του ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη. Εκτίμησε δε ότι μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, «τα πράγματα αλλάζουν».
«Η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ» ήταν η αντίδραση του Νίκου Καπραβέλου, Διευθυντή Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, προειδοποιώντας για «σοκ και δέος» σε τυχόν πρόωρη άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Οι δηλώσεις του κ. Καπραβέλου προκάλεσαν την αντίδραση της Ματίνας Παγώνη που ζήτησε να «μην φέρνουμε την καταστροφή».
«Η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ… Οι υγειονομικοί δε θέλουμε να κλείσει η αγορά και οριζόντια μέτρα, αλλά μπροστά σε μια έκρηξη πανδημίας στην Αθήνα και σε ένα σοκ και δέος που θα δούμε, το ζήσαμε κι εμείς (στη Θεσσαλονίκη), θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» προειδοποίησε ο Νίκος Καπραβέλος.
«Ζητήσαμε αναστολή όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μας βοήθησε και ο καιρός σε αυτό. Εάν χρειαστεί προκειμένου να φθάσουμε σε ολικό λοκντάουν όπως η Αθήνα και Πάτρα πρέπει νομίζω σταδιακά να φροντίσουμε να μην έχουμε έκρηξη» είπε, τασσόμενος υπέρ αυστηρότερων μέτρων στη Θεσσαλονίκη.
«Έτσι όπως είναι τα πράγματα και με το ρυθμό των εμβολίων και με την ύφεση της πανδημίας που όλοι πιστεύουμε νομίζω ότι μετά το Πάσχα θα μιλάμε με τελείως διαφορετικούς όρους» δήλωσε πάντως.
«Η κατάστασή μας είναι απόλυτα ελεγχόμενη (στις ΜΕΘ), επειδή βιώσαμε μια πολύ δύσκολη φάση, μετράμε πολύ τα λόγια μας. Η μάχη της πανδημίας θα δοθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο σπάσιμο της αλυσίδας της διασποράς» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.
«Είναι απόλυτα ελεγχόμενος ο ρυθμός εισόδου στα νοσοκομεία μας. Οι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο στο νοσοκομείο, η Β’ ΜΕΘ έχει δοθεί για άλλα περιστατικά» πρόσθεσε.
«Μας ανησυχεί το ιικό φορτίο, η μεγάλη αύξηση έξω θυμίζει εποχές Οκτωβρίου, αλλά έχουμε αισιοδοξία ότι η φυσική ανοσία, οι εμβολιασμοί και τα μέτρα, είναι δυνατό να αποτρέψουν έκρηξη πανδημίας» σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος.
Όπως τόνισε, «προσπαθούμε να μην κλείσει η Θεσσαλονίκη να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς έξω από τα νοσοκομεία. Η αλυσίδα της διασποράς πρέπει να σπάσει, αν δεν σπάσει φοβόμαστε ότι θα έχουμε κάτι αντίστοιχο όχι τόσο σε μεγάλη ένταση όχι απόλυτα λοκντάουν χρειάζονται στοχευόμενα μετρά. Η εμπειρία μας είναι αμείλικτη, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Το Οκτωβρίου το ιικό φορτίο μεταφράστηκε σε έκρηξη της πανδημίας. Από τη στιγμή που βλέπουμε αύξηση μετά τα Φώτα 345%, και την τελευταία εβδομάδα 75%, για εμάς είναι καμπανάκι ισχυρό, να σπάσει άμεσα η αλυσίδα διασποράς».
Παγώνη: «Μην φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα»
«Αν συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα και την άλλη εβδομάδα τις πρώτες μέρες αξιολογηθούν οι παράμετροι, και δούμε ότι τα πράγματα είναι καλά, νομίζω ότι δε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενη εβδομάδα, γιατί έχει κόστος και οικονομικό, και για τα παιδιά στα σχολεία, και για όλους μας γενικά. Υπάρχει φοβερή ψυχολογική πίεση και ασθενείς no COVID που πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν να τρέξουν τα χειρουργεία για να μπορέσουν κι αυτοί να προχωρήσουν να γίνουν διαγνώσεις και να κάνουν τις νοσηλείες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
«Στόχος οι εμβολιασμοί. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα με 60% εμβολιασμών μέχρι τέλος Ιουνίου για να μπορούν να κινηθούν από κει και τα πράγματα μέσα στο καλοκαίρι να μειωθούν τα μέτρα και να αλλάξει η ζωή όλων μας» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Όσο μειώνουμε το ιικό φορτίο, όσο μειώνεται η έξαρση του ιού τόσο μειώνονται οι μεταλλάξεις. Γι’ αυτό ο στόχος είναι τα εμβόλια. Μείωση του ιού σημαίνει μείωση των μεταλλάξεων. Αρχές Μαρτίου έρχεται της Moderna προχώρησε στην πρώτη φάση και τελειώνει της Johnson & Johnson, είναι πολύ πιο εύκολο και μπορούμε να προχωρήσουμε. Μη φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα. Το Πάσχα θα γίνει (άνοιγμα) με μέτρο, μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, τα πράγματα αλλάζουν» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.