Κλιματιστικό: Για τη σωστή λειτουργία στο κλιματιστικό σου, χειμώνα και καλοκαίρι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο να αμελείς τον καθαρισμό και τη συντήρησή του. Πώς μπορείς να του παρέχεις την απαραίτητη φροντίδα στο σπίτι. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετήσουμε το χειμώνα και θα καλωσορίσουμε την άνοιξη. Ο καιρός θα αρχίσει να ζεσταίνει και χωρίς να το καταλάβουμε θα έρθει ξανά το καλοκαιράκι.
Οι κρύες νύχτες θα δώσουν τη θέση τους στις θερμές και προτού το καταλάβουμε θα έρθουν και οι καύσωνες.
Το κλιματιστικό σου είναι μια από τις σημαντικότερες συσκευές του σπιτιού σου καθώς το χειμώνα σε ζεσταίνει και το καλοκαίρι σε δροσίζει. Όμως χρειάζεται και την ετήσια συντήρησή του.
Πριν κατεβάσεις λοιπόν από τη ντουλάπα σου τα μαγιό και τις σαγιονάρες σου φόρα τις πιο cozy χειμωνιάτικες κάλτσες σου, τα άνετα και ζεστά ρούχα σου, φτιάξε και ένα ζεστό τσαγάκι και ετοιμάσου ψυχολογικά διότι έχουμε καθάρισμα!
Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού σου είναι απαραίτητη διότι θα διασφαλίσει την ορθή του λειτουργία για περισσότερα χρόνια.
Με απλά λόγια, θα αυξήσει τα χρόνια ζωής του κλιματιστικού σου. Ποιος θέλει μια τόσο ακριβή συσκευή να ζήσει λιγότερο; Κανείς!
Ο καθαρισμός του κλιματιστικού είναι καίριος για τη διασφάλιση της μέγιστης απόδοσής του, τον καθαρισμό του αέρα του χώρου σου, την πρόληψη μελλοντικών πιθανών βλαβών, την αποφυγή ζημιών και τη μείωση του θορύβου λειτουργίας του.
Μια απλή εργασία που μπορείς να κάνεις μόνος σου ανά διαστήματα είναι ο καθαρισμός των φίλτρων της μονάδας.
Με τον καιρό, τα φίλτρα συσσωρεύουν σκόνη, σωματίδια και διάφορα υπολείμματα που μπορεί να φράξουν το σύστημα.
Οι αγωγοί της μονάδας δεν θα αποδίδουν το ίδιο με πριν και αν αφεθούν χωρίς καθαρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε ενδέχεται να προκαλέσουν και μεγαλύτερη ζημιά στα εξαρτήματά του.
Μην τρομάζεις! Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι σχετικά μια απλή διαδικασία και μπορεί να αναλυθεί σε μερικά βασικά βήματα.
Πρώτον, είναι σημαντικό να απενεργοποιήσεις την τροφοδοσία της μονάδας.
Να το βγάλεις δηλαδή από τη πρίζα. Μόλις διακοπεί η παροχή ρεύματος, αφαίρεσε το κάλυμμα από τη μονάδα και παρατήρησε το φίλτρο για τυχόν σημάδια βρωμιάς ή υπολειμμάτων.
Εάν το φίλτρο είναι βρώμικο, θα πρέπει να καθαριστεί ή ακόμα και να αντικατασταθεί όπως απαιτείται.
Στη συνέχεια τοποθέτησέ τα σε μια μεγάλη λεκάνη που εκτός από νερό θα περιέχει και το κατάλληλο καθαριστικό για κλιματιστικά.
Άφησέ τα εκεί το πολύ για καμιά ώρα. Ο χρόνος που θα τα μουλιάσεις σχετίζεται με το μοντέλο του κλιματιστικού σου, με το πόσο βρώμικα αυτά είναι αλλά και με το πόσο ισχυρό είναι το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσεις. Εάν βλέπεις ότι χρειάζεται ίσως και κάποιο τρίψιμο τότε κάνε το με προσοχή.
Ένα σφουγγαράκι θα σε βοηθήσει. Αν δεν έχεις αγοράσει κάποιο ειδικό καθαριστικό μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθαριστικό πιάτων ή ακόμα και χλωρίνη. Το πρώτο δεν θα απολυμάνει πλήρως τα φίλτρα από ισχυρά μικρόβια ενώ η χρήση της δεύτερης ενέχει τον κίνδυνο μελλοντικά να χαλάσει τα φίλτρα σου. Επομένως, προμηθεύσου ένα ειδικό καθαριστικό για κλιματιστικά.
Γύρνα στην εσωτερική σου μονάδα και τσέκαρε για τυχόν σκόνες ή υπολείμματα βρώμας εντός της. Αφαίρεσέ τα με προσοχή. Μπορείς εδώ να χρησιμοποιήσεις ένα υφασμάτινο πανάκι για να σκουπίσεις τις επιφάνειες.
Εάν ξέρεις τι κάνεις, ώστε να μην προκαλέσεις ζημιά στη μονάδα σου και διαθέτεις ειδική τρόμπα ψεκασμού, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό με μείγμα νερού και καθαριστικού για να το καθαρίσεις. Προσοχή!
Εάν δεν είσαι σίγουρος μην το κάνεις! Καλύτερα να φωνάξεις έναν ειδικό ώστε να αποφύγεις να δημιουργήσεις την οποιαδήποτε ζημιά στο μηχάνημά σου.
Θα πρέπει να ελέγξεις τώρα για διαρροή ψυκτικού υγρού και συμπλήρωσή του εάν χρειάζεται. Είναι μια πιο δύσκολη διαδικασία και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Και εδώ σου προτείνουμε, εάν δεν είσαι σίγουρος, να το αφήσεις σε έναν ειδικό.
Ας μείνουμε λοιπόν στα φίλτρα που είναι εύκολα. Όταν περάσει η ώρα θα τα αφαιρέσεις από τη λεκάνη και θα αφήσεις να στεγνώσουν στον ήλιο. Όταν στεγνώσουν τα τοποθετείς με προσοχή στη θέση τους.
Κάθε πότε όμως πρέπει να κάνεις συντήρηση και καθαρισμό του κλιματιστικού σου; Ιδανικά, θα πρέπει να γίνεται μια με δυο φορές το χρόνο πριν τις περιόδους εντατικής χρήσης. Συνήθως, τα φίλτρα, χρειάζονται να καθαριστούν, ανάλογα πάντα τη χρήση που κάνεις, ανά τρεις με πέντε μήνες.
Συμβουλή μας είναι να επιλέξεις έναν εξειδικευμένο τεχνικό να κάνει το service του κλιματιστικού σου μια φορά το χρόνο.
Άλλωστε, όπως είπαμε, τα φίλτρα και τα εμφανή σημεία με σκόνη τα… καταφέρνεις και μόνος σου. Τα υπόλοιπα όμως;
Κλιματιστικό: Πώς μπορείτε να δροσιστείτε εύκολα και φτηνά
Με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, χιλιάδες συμπολίτες μας δεν θα ανοίξουν τα κλιματιστικά τους ενώ άλλοι δεν έχουν καθόλου.
Είναι γεγονός πως όσο οι μέρες περνούν η θερμοκρασία όλο και θα ανεβαίνει. Η αναζήτηση δροσιάς στο σπίτι είναι μια συνεχής διαδικασία… επιβίωσης.
Η εύκολη λύση είναι να ανάψετε το κλιματιστικό σε βάρος της τσέπης σας φυσικά αφού οι τιμές του ρεύματος έχουν πάρει την ανηφόρα!
Εμείς σας έχουμε, όμως, 10 τρόπους για να δροσιστείτε χωρίς να βάλετε σε λειτουργία το κλιματιστικό.
Κρατήστε τα παντζούρια σας κλειστά: Όσο απλή κι αν σας φαίνεται αυτή η συμβουλή το 30% της θερμότητας μέσα στο σπίτι προέρχεται από τα παράθυρα.
Κρατώντας τα παντζούρια σας κλειστά θα καταφέρετε να μειώσετε το λογαριασμό του ρεύματος έως και 7% ενώ ταυτόχρονα θα κρατήσετε τη θερμοκρασία του χώρου στους 20 ͦC.
Η φωτοσκίαση είναι ένα πολύ απλό και έξυπνο αντίστοιχα κόλπο για να παραμείνει το σπίτι σας δροσερό. Αντιστρέψτε το παράδειγμα με αυτό ενός αυτοκινήτου που βρίσκεται παρκαρισμένο στον ήλιο με ένα άλλο που βρίσκεται στη σκιά, κάτω από τις ίδιες θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Το αυτοκίνητο που είναι παρκαρισμένο στον ήλιο όταν θα πάτε να το ανοίξετε για να μπείτε μέσα θα πρέπει να περιμένετε μερικά λεπτά πρώτα για βγουν τα θερμά σώματα αέρα που έχουν φυλακιστεί μέσα σε αυτό.
Αντίθετα το αυτοκίνητο που βρίσκεται παρκαρισμένο στη σκιά σίγουρα θα έχει αναπτύξει μία θερμοκρασία αλλά θα είναι αποδεκτή ανάλογη των συνθηκών.
Γι’ αυτό κρατήστε τα παντζούρια κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανοίξτε τα όταν ο ήλιος θα έχει πια αποχωρήσει.
Εκμεταλλευτείτε τις πόρτες: Αφήνοντας τις πόρτες των δωματίων ανοιχτές αυτόματα θα επιτρέπετε στον αέρα να κυκλοφορεί από δωμάτιο σε δωμάτιο.
Καλό θα είναι να το κάνετε τις βραδινές ώρες που η θερμοκρασία μειώνεται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, από την άλλη, καλό θα ήταν να απομονώνεται τα δωμάτια που θερμαίνονται περισσότερο λόγω της θέσης του ήλιου κλείνοντας τις πόρτες και χρησιμοποιώντας μόνωση αεροστόπ (θα βρείτε σε καταστήματα με είδη σπιτιού) .
Αντικαταστήστε το κλιματιστικό με ανεμιστήρα: Υπάρχουν άνθρωποι που παραπονιούνται συνεχώς για έντονους πονοκεφάλους που τους προκαλεί το κλιματιστικό. Αν είστε ένας από αυτούς τότε θα λατρέψετε αυτό το DIY.
Γεμίστε ένα μπολ με παγάκια και τοποθετήστε το πάνω σε μία επιφάνεια μπροστά από έναν ανεμιστήρα. Καθήμενοι απέναντι από τον ανεμιστήρα, όταν αυτός θα δουλεύει στην ένταση που επιθυμείτε, θα νιώθετε πως η θάλασσα είναι μπροστά από το καθιστικό σας. Ρυθμίστε τον ανεμιστήρα σας αριστερόστροφα εάν αυτός είναι διπλής λειτουργίας.
Και ο ύπνος θέλει την προετοιμασία του: Για να μη λιώνετε κυριολεκτικά στον ύπνο σας καλό θα είναι να φροντίσετε να χρησιμοποιείτε τα σωστά υφάσματα. Η κάθε εποχή έχει τα δικά της και το καλοκαίρι το βαμβάκι του! Χρησιμοποιείστε σεντόνια και μαξιλαροθήκες από βαμβάκι που θα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.
Χτυπήστε την πηγή του κακού την ώρα του ύπνου: Μπορεί να σας φανεί αστείο μα όταν το δοκιμάσετε θα γελάτε από… χαρά! Γεμίστε μπουκάλια με νερό και βάλτε τα στην κατάψυξη.
Πριν επισκεφτείτε το κρεβάτι σας τυλίξτε τα μπουκάλια του νερού με μια πετσέτα και βάλτε τα στο κάτω μέρος του κρεβατιού σας, στη θέση δηλαδή που θα βρίσκονται τα πόδια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ξαπλώνοντας θα πάρετε τη θερμοκρασία του πάγου από τα μπουκάλια και αυτό άμεσα θα ρίξει τη δική σας θερμοκρασία σώματος.
Tip: Αν το budget σας σας το επιτρέπει μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μπουκάλια με gel παγοκύστες που θα βρείτε σε φαρμακεία ή μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών. Οι gel παγοκύστες παγώνουν ιδιαίτερα γρήγορα στην κατάψυξη και θα σας επιτρέπουν μεγαλύτερη ευκολία στον ύπνο μιας και είναι πολύ εύκαμπτες.
Επικεντρωθείτε στη θερμοκρασία του σώματός σας και όχι του σπιτιού:
Αν οι «παλαιότεροι» κατάφεραν να επιβιώσουν χωρίς κλιματιστικό τότε μπορείτε και εσείς.
Ξεκινήστε πίνοντας δροσερά ροφήματα και τοποθετώντας νωπά υφάσματα σε περιοχές όπου οι «παλμοί» είναι εμφανείς όπως οι καρποί, ο λαιμός και ο αυχένας.
Ανάψτε για λίγο τον απορροφητήρα: Όπως όταν μαγειρεύετε ανάβετε τον απορροφητήρα για να πάρει τις μυρωδιές του φαγητού έξω από το σπίτι σας το ίδιο κάντε και για το ζεστό αέρα.
Ανάβοντας τον απορροφητήρα θα καταφέρετε να κρατήσετε τα ζεστά ρεύματα έξω από το χώρο σας.
Αφήστε το βραδινό αεράκι να μπει: Κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία κατεβαίνει αισθητά σε σχέση με αυτή της μέρας, ειδικότερα σε κάποιες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε δάση ή φυσικές πηγές νερού.
Αν βρίσκεστε σε μια τέτοια περιοχή εκμεταλλευτείτε αυτή τη βραδινή αλλαγή της θερμοκρασία και αφήστε τα παράθυρά σας ανοιχτά.
Αλλάξτε τους τα φώτα: Αντικαταστήστε τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες φθορισμού ή λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως συνηθίζεται να λέγονται.
Οι λάμπες πυρακτώσεως εκπέμπουν μεγαλύτερη θερμοκρασία απ’ ότι οι φθορισμού. Κάνοντας αυτή την αλλαγή εκτός ότι θα μειώσετε τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας θα κάνετε και μεγαλύτερη οικονομία στην τσέπη σας.
Πάμε στο ψητό: Η χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας αυξάνει δραματικά τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι, γι’ αυτό κάντε μερικές αλλαγές στο καθημερινό σας μενού!
Μπορείτε να μαγειρεύετε από το προηγούμενο βράδυ και να αποφεύγετε την αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι από τις θερμές εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας τις πρωινές ώρες.
Δείτε και κάτι ως ευκαιρία! Βάλτε τα ψητά (της ώρας) στη διατροφή σας ως μία ακόμη ευκαιρία για καλοκαιρινά μαζέματα με φίλους χρησιμοποιώντας μια μικρή ψησταριά στο μπαλκόνι σας ή ακόμα και στην ταράτσα! Εκτός ότι θα μειώσετε τη θερμοκρασία μέσα στο χώρο θα συσφίξετε… και τις σχέσεις σας!