Κλιματιστικό: To air-condition παραμένει η φθηνότερη λύση για ζέστη τον χειμώνα. Αυτό όμως, αν το χρησιμοποιήσετε σωστά.
Η θέρμανση είναι η κύρια πηγή ανησυχίας φέτος για τα νοικοκυριά και με το κλιματιστικό να αποτελεί τη Νο1 επιλογή, την ώρα που το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να έχουν εκτοξευτεί σε τρελές τιμές.
Ωστόσο, και το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει «τσουχτερό», με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην ξέρουν πια τι να επιλέξουν.
Την απάντηση για το πώς θα καίτε λιγότερο ρεύμα τον χειμώνα για το air-condition, έδωσε πρόσφατα ο ενεργειακός επιθεωρητής, Θάνος Τοτικίδης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι είναι μύθος ότι καίνε πολλή ενέργεια αν το έχετε ανοιχτό συνέχεια.
Συγκεκριμένα, αρχικά τόνισε πως η χρήση κλιματιστικού, συγκεκριμένα νέου τύπου, αποτελεί αυτή τη στιγμή τη φθηνότερη πηγή ενέργειας, και συγκεκριμένα κατά 35% φθηνότερο από το φυσικό αέριο.
Σημείωσε πως όταν η θερμοκρασία έξω είναι το λιγότερο έως 5 βαθμούς μπορούμε να ρυθμίζουμε τα κλιματιστικά στους 18 βαθμούς, και όταν πέφτει κάτω των 5 βαθμών έξω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο.
«Αν το αφήσετε όλη μέρα στους 18 βαθμούς θα έχετε την ίδια αίσθηση θέρμανσης, όπως όταν το έχουμε στους 25 με 27 βαθμούς, χωρίς ωστόσο την αίσθηση ξηρασίας και θα έχετε μειωμένη κατανάλωση».
Θέρμανση: Τα 4 λάθη που κάνουμε με το καλοριφέρ
Κακή μόνωση
Η κακή μόνωση του σπιτιού μπορεί να συμβάλει στην απώλεια της θέρμανσης που τόσο ακριβά πληρώνουμε, επομένως είναι σημαντικό να στεγανοποιούμε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας, καθώς και να απομονώνουμε τα δωμάτια που δε ζεσταίνουμε και δε χρησιμοποιούμε.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Express, μπορούμε εύκολα να ενισχύσουμε τη μόνωση του σπιτιού μας κλείνοντας τις κουρτίνες και να γλιτώσουμε με αυτόν τον τρόπο έως και 14% στα έξοδα της θέρμανσης.
Λάθος διαρρύθμιση των επίπλων
Έχουμε στο παρελθόν μιλήσει αναλυτικά για το πώς θα έχετε ένα πιο ζεστό σπίτι εάν μετακινήσετε τα έπιπλα, εντούτοις είναι σημαντικό να επαναλάβουμε τα βασικά: Δεν πρέπει να σκεπάζουμε με καλύμματα τα θερμαντικά σώματα, ούτε και να μπλοκάρουμε το καλοριφέρ με μεγάλα έπιπλα (βλ. καναπές), καθώς με αυτό τον τρόπο θα παγιδεύσουμε τη θερμότητα, μειώνοντας την απόδοση.
Δεν υπάρχουν θερμοστατικές βαλβίδες
Οι θερμοστατικές βαλβίδες τοποθετούνται σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού, ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο το κάθε καλοριφέρ θα είναι ανεξάρτητο και θα απομονώνεται αυτόματα μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, κάτι που μπορεί να μας γλιτώσει μεγάλες ποσότητες καυσίμων.
Δεν έχετε εγκαταστήσει προγραμματιζόμενο θερμοστάτη
Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης σας επιτρέπει να καθορίσετε εκ των προτέρων διαφορετικές θερμοκρασίες για διαφορετικές ώρες της ημέρας, επομένως θα απαλλαγείτε από το φόβο του να ξεχάσετε τη θέρμανση ανοιχτή όταν λείπετε από το σπίτι.
Πόσο ρεύμα καίει η ηλεκτρική κουβέρτα
Η κατανάλωση είναι αρκετά χαμηλή και ειδικά για τα υποστρώματα.
Τα υποστρώματα έχουν 60 watt κατανάλωση στο τέρμα, στη μεγαλύτερη βαθμίδα. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση που έχει είναι πολύ χαμηλή, ακόμα κι αν είναι αναμμένο για 8 ώρες.
Οι τιμές τους ξεκινούν από 15 ευρώ αυτές που δεν πλένονται κι αυτές που πλένονται ξεκινούν από 25 ευρώ. Όμως, όταν το στοκ εξαντληθεί στα μαγαζιά, η τιμή θα πάρει μια αύξηση της τάξης του 20%.
Ρεύμα: Πώς θα κάνετε εξοικονόμηση 75% στο φως
Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι οι λάμπες LED μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε αυτή τη συμβουλή, σκεπτόμενοι ότι το ποσό που θα εξοικονομήσουμε δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος που απαιτείται για να αλλάξουμε τις λάμπες στο σπίτι μας.
Στην πραγματικότητα, όμως, η απόσβεση που θα κάνουμε θα είναι πολύ ταχύτερη από ό,τι περιμέναμε με δύο τρόπους.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις ΗΠΑ, οι λάμπες τύπου LED χρησιμοποιούν τουλάχιστον 75% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις συμβατικές λάμπες.
Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο φωτισμός LED διαρκεί έως και 25 φορές περισσότερο, σε σχέση με τις συμβατικές λάμπες, κάτι που σημαίνει ότι η αντικατάστασή τους είναι πολύ πιο σπάνια.
Ένας από τους λόγους που η εξοικονόμηση ενέργειας με τους λαμπτήρες LED είναι τόσο μεγάλη είναι πως η παραγωγή θερμότητας είναι μικρή.
Σημειώνουμε ότι οι λάμπες LED μπορούν να παράγουν μια σειρά διαφορετικών χρωμάτων, όπως είναι το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε, τα οποία μάλιστα εάν αναμειχθούν μπορούν να παράγουν και λευκό φωτισμό.
Εξοικονόμηση ενέργειας: Το κόλπο με την κατάψυξη
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καταψύκτης θα πρέπει να είναι γεμάτος κατά 70% με 85% περίπου, ακόμα και εάν δεν έχετε αρκετά τρόφιμα για να καταψύξετε.
Μία καλή λύση θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση πάγου που μπορείτε να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ για αυτό το σκοπό.
Εάν θέλετε όμως μία πιο εύκολη και οικονομική εναλλακτική, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε φύλλα παλιάς εφημερίδας, τα οποία θα τα τσαλακώσετε σε μεγάλες μπάλες και στη συνέχεια θα τοποθετήσετε εντός της κατάψυξης στα ράφια που είναι άδεια.
«Το πρόβλημα είναι ότι εάν το συρτάρι είναι ήδη μισογεμάτο, η εφημερίδα μπορεί απλά να κάνει τον εντοπισμό του φαγητού σας πιο δύσκολο, με αποτέλεσμα να έχετε την πόρτα της κατάψυξης περισσότερη ώρα και έτσι τελικά να καταναλώσετε ακόμα περισσότερο ρεύμα από ό,τι υπολογίζατε», τονίζει η Κέιτ Χολ.
Επομένως, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έχετε δύο μισογεμάτα ράφια κατάψυξης, αλλά να τοποθετήσετε όλα σας τα τρόφιμα στο ένα ράφι και στο άλλο -που θα έχει μείνει άδειο- να βάλετε την εφημερίδα.
Φυσικά, ακόμα καλύτερο θα ήταν να βάλετε στην κατάψυξη φρέσκα τρόφιμα που σας περισσεύουν και ειδάλλως θα κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων.
«Μπορείτε να ψιλοκόψετε τον μαϊντανό που σας περισσεύει και να τον βάλετε σε μία αεροστεγή σακούλα στην κατάψυξη, να καταψύξετε σπιτικά μπιφτέκια ή ακόμα και το ψωμί που σας περισσεύει. Απλά το βάζετε στην τοστιέρα και είναι έτοιμο, σαν φρέσκο, ενώ κρατάει για εβδομάδες», προτείνει η Κέιτ.