Κλιματιστικά: Πώς επηρεάζουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος BTU, η ενεργειακή κλάση αλλά και η συντήρηση των συσκευών μας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Καθώς ο παρατεταμένος, ακραίος καύσωνας των προηγούμενων ημερών ακολουθείται από νέο -ευτυχώς όχι της ίδιας έντασης και διάρκειας- είναι λογικό τα κλιματιστικά των σπιτιών μας να δουλεύουν… υπερωρίες.
Και μπορεί να προσφέρουν σωτήρια δροσιά για αυτές τις μέρες, όμως ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι το αν θα φέρουν… παγωμάρα όταν έρθει η μέρα πληρωμής του λογαριασμού του ρεύματος. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο καίει το κλιματιστικό μας δουλεύοντας όλη μέρα.
Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του air condition μας. Κάποιοι από αυτούς είναι τα BTU τους, η ενεργειακή τους κλάση, η τεχνολογία που φέρουν, η παλαιότητά τους κ.α.
Ανεξάρτητα όμως από αυτά, ακόμα και αν έχουμε ένα -έστω και σχετικά- καινούριο inverter, το οποίο εστιάζει στη μείωση της κατανάλωσης, έχει μεγάλη σημασία η συντήρηση του κλιματιστικού.
Ένα ασυντήρητο air condition «ζορίζεται» και, άρα, καίει περισσότερο ρεύμα.
Όπως και να χει, ωστόσο, η τεχνολογία έχει θεαματικά αποτελέσματα στην κατανάλωση καθώς τα inverters έχουν καλύτερες επιδόσεις καταναλώνοντας λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Πόσο καίει, λοιπόν, το κλιματιστικό μας, αν το έχουμε ανοιχτό όλη την ημέρα; Πόσο θα πληρώσουμε στο τέλος του μήνα; Με τη βοήθεια της βραβευμένης πλατφόρμας της ΡΑΕ electricitycostcalculator.gr (η οποία παρέχει υπολογισμό κόστους της ενέργειας για όλες τις συσκευές του σπιτιού μας), έχουμε έναν γενικό «μπούσουλα». Με τον θερμοστάτη λοιπόν του air condition στους 26 βαθμούς Κελσίου -όπως συμβουλεύει η ΡΑΕ- και με την τιμή στα 0,15 ευρώ/KWh σε παροχή 15 kVA, το καθαρό κόστος ενόςενεργειακ κλιματιστικού έχει ως εξής:
-Για ένα κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter, η ημερήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 21 kWh την ημέρα, ήτοι 5,57 ευρώ ημερησίως. Σε έναν μήνα, η κατανάλωση θα είναι 633,60 kWh και το κόστος σε μηνιαίο επίπεδο 167,14 ευρώ.
-Για το ίδιας απόδοσης κλιματιστικό (9.000 BTU), αλλά χωρίς inverter, το κόστος ανέρχεται σε 6,58 ευρώ την ημέρα, ή 197,43 ευρώ το μήνα.
-Ένα κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter θα κάψει 7,47 ευρώ την ημέρα και 224 ευρώ το μήνα
-Το ίδιο κλιματιστικό (12.000 BTU) αλλά χωρίς inverter θα καταναλώσει 8,82 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και 264,64 ευρώ το μήνα.
-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter θα καταναλώσει 11,17 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και στο τέλος του μήνα θα έχει «κάψει» 334,95 ευρώ.
-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, θα καταναλώσει 13,16 ευρώ την ημέρα και σε επίπεδο μήνα 394,86 ευρώ.
-Ένα “μεγάλο” κλιματιστικό απόδοσης 24.000 BTU με inverter, “παγώνει” τον χώρο γρήγορα και εύκολα, αλλά θα καταναλώνει 14,86 ευρώ την ημέρα αν δεν κλείνει καθόλου, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα θα έχει κάψει 445,90 ευρώ το μήνα
-Ένα κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο θα καταναλώνει 17,57 ευρώ την ημέρα και, στο τέλος του μήνα, θα έχει προσθέσει στον λογαριασμό το ποσό των 527,18 ευρώ.
Τώρα, στα παραπάνω ποσά, τα οποία αφορούν την καθαρή κατανάλωση ενός air condition, θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες χρεώσεις, όπως το μηνιαίο κόστος προμήθειας και το κόστος ρυθμιζόμενων χρεώσεων (χρήση συστήματος υπέρ ΑΔΜΗΕ, χρέωση χρήσης δικτύου υπέρ ΔΕΔΔΗΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), καθώς και ΕΦΚ και ΦΠΑ επί του τελικού κόστους. Φυσικά, στον λογαριασμό θα προστεθούν και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, Δημοτικό Φόρο, χρέωση ΕΡΤ, Ειδικό Τέλος 5%.
Επιπλέον, το πόσο θα είναι η… λυπητερή καθορίζουν και οι συνθήκες. Όπως όλα τα μηχανήματα, έτσι και για το κλιματιστικό η απόδοσή του επηρεάζεται ανάλογα από τις κλιματικές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί. Έτσι, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, η κατανάλωση του air condition ανεβαίνει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Δημήτρης Κοντούσιας μίλησε και για τη σωστή θερμοκρασία στην οποία πρέπει να λειτουργεί ένα κλιματιστικό, τονίζοντας πως «στην καλύτερη περίπτωση κατεβάζουν τη θερμοκρασία από 12 έως 14 βαθμούς».
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «Με αυτό το δεδομένο, όταν μιλάμε για καλοκαιρινές θερμοκρασίες 35 και 36 βαθμών Κελσίου, προσωπικά στο σπίτι μου δεν βάζω το air condition ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς.
Διαφορετικά, το μόνο που θα κάνουμε είναι να πληρώνουμε ρεύμα και τίποτε άλλο, αφού τα μηχανήματα δεν μπορούν να κατεβάσουν θερμοκρασίες πιο χαμηλά.
Άντε να το βάλουμε και στους 24 βαθμούς. Το air condition, από τη στιγμή που το έχουμε στους 26 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να κάνει συντήρηση στον χώρο και να δουλεύει πολύ οικονομικά.
Αν το βάλουμε στους 20 βαθμούς, δεν θα σταματήσει ποτέ να δουλεύει η εξωτερική μονάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια κατανάλωση ρεύματος».
Όσον αφορά στις ημέρες του καύσωνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος δήλωσε για τα κλιματιστικά: «Αυτές τις ημέρες του καύσωνα καλύτερα να είναι συνέχεια ανοιχτά, γιατί αν βάζουμε το air condition να δουλέψει μία ώρα και το κλείνουμε για λίγο, μετά καταναλώνει πολύ περισσότερο.
Καλύτερα να είναι 8- 10 ώρες διαρκώς σε λειτουργία, ακόμα και για 24 ώρες συνεχόμενα, όπως ένα ψυγείο που δεν το βγάζουμε ποτέ από την πρίζα και σταθερά στους 26 βαθμούς Κελσίου.
Τότε η κατανάλωση θα είναι πάρα πολύ χαμηλή και ο χώρος θα έχει ευχάριστη θερμοκρασία».
Σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετήσουμε το χειμώνα και θα καλωσορίσουμε την άνοιξη. Ο καιρός θα αρχίσει να ζεσταίνει και χωρίς να το καταλάβουμε θα έρθει ξανά το καλοκαιράκι.
Οι κρύες νύχτες θα δώσουν τη θέση τους στις θερμές και προτού το καταλάβουμε θα έρθουν και οι καύσωνες.
Το κλιματιστικό σου είναι μια από τις σημαντικότερες συσκευές του σπιτιού σου καθώς το χειμώνα σε ζεσταίνει και το καλοκαίρι σε δροσίζει. Όμως χρειάζεται και την ετήσια συντήρησή του.
Πριν κατεβάσεις λοιπόν από τη ντουλάπα σου τα μαγιό και τις σαγιονάρες σου φόρα τις πιο cozy χειμωνιάτικες κάλτσες σου, τα άνετα και ζεστά ρούχα σου, φτιάξε και ένα ζεστό τσαγάκι και ετοιμάσου ψυχολογικά διότι έχουμε καθάρισμα!
Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού σου είναι απαραίτητη διότι θα διασφαλίσει την ορθή του λειτουργία για περισσότερα χρόνια.
Με απλά λόγια, θα αυξήσει τα χρόνια ζωής του κλιματιστικού σου. Ποιος θέλει μια τόσο ακριβή συσκευή να ζήσει λιγότερο; Κανείς!
Ο καθαρισμός του κλιματιστικού είναι καίριος για τη διασφάλιση της μέγιστης απόδοσής του, τον καθαρισμό του αέρα του χώρου σου, την πρόληψη μελλοντικών πιθανών βλαβών, την αποφυγή ζημιών και τη μείωση του θορύβου λειτουργίας του.
Μια απλή εργασία που μπορείς να κάνεις μόνος σου ανά διαστήματα είναι ο καθαρισμός των φίλτρων της μονάδας.
Με τον καιρό, τα φίλτρα συσσωρεύουν σκόνη, σωματίδια και διάφορα υπολείμματα που μπορεί να φράξουν το σύστημα.
Οι αγωγοί της μονάδας δεν θα αποδίδουν το ίδιο με πριν και αν αφεθούν χωρίς καθαρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε ενδέχεται να προκαλέσουν και μεγαλύτερη ζημιά στα εξαρτήματά του.
Μην τρομάζεις! Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι σχετικά μια απλή διαδικασία και μπορεί να αναλυθεί σε μερικά βασικά βήματα.
Πρώτον, είναι σημαντικό να απενεργοποιήσεις την τροφοδοσία της μονάδας.
Να το βγάλεις δηλαδή από τη πρίζα. Μόλις διακοπεί η παροχή ρεύματος, αφαίρεσε το κάλυμμα από τη μονάδα και παρατήρησε το φίλτρο για τυχόν σημάδια βρωμιάς ή υπολειμμάτων.
Εάν το φίλτρο είναι βρώμικο, θα πρέπει να καθαριστεί ή ακόμα και να αντικατασταθεί όπως απαιτείται.
Στη συνέχεια τοποθέτησέ τα σε μια μεγάλη λεκάνη που εκτός από νερό θα περιέχει και το κατάλληλο καθαριστικό για κλιματιστικά.
Άφησέ τα εκεί το πολύ για καμιά ώρα. Ο χρόνος που θα τα μουλιάσεις σχετίζεται με το μοντέλο του κλιματιστικού σου, με το πόσο βρώμικα αυτά είναι αλλά και με το πόσο ισχυρό είναι το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσεις. Εάν βλέπεις ότι χρειάζεται ίσως και κάποιο τρίψιμο τότε κάνε το με προσοχή.
Ένα σφουγγαράκι θα σε βοηθήσει. Αν δεν έχεις αγοράσει κάποιο ειδικό καθαριστικό μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθαριστικό πιάτων ή ακόμα και χλωρίνη. Το πρώτο δεν θα απολυμάνει πλήρως τα φίλτρα από ισχυρά μικρόβια ενώ η χρήση της δεύτερης ενέχει τον κίνδυνο μελλοντικά να χαλάσει τα φίλτρα σου. Επομένως, προμηθεύσου ένα ειδικό καθαριστικό για κλιματιστικά.
Γύρνα στην εσωτερική σου μονάδα και τσέκαρε για τυχόν σκόνες ή υπολείμματα βρώμας εντός της. Αφαίρεσέ τα με προσοχή. Μπορείς εδώ να χρησιμοποιήσεις ένα υφασμάτινο πανάκι για να σκουπίσεις τις επιφάνειες.
Εάν ξέρεις τι κάνεις, ώστε να μην προκαλέσεις ζημιά στη μονάδα σου και διαθέτεις ειδική τρόμπα ψεκασμού, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό με μείγμα νερού και καθαριστικού για να το καθαρίσεις. Προσοχή!
Εάν δεν είσαι σίγουρος μην το κάνεις! Καλύτερα να φωνάξεις έναν ειδικό ώστε να αποφύγεις να δημιουργήσεις την οποιαδήποτε ζημιά στο μηχάνημά σου.
Θα πρέπει να ελέγξεις τώρα για διαρροή ψυκτικού υγρού και συμπλήρωσή του εάν χρειάζεται. Είναι μια πιο δύσκολη διαδικασία και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Και εδώ σου προτείνουμε, εάν δεν είσαι σίγουρος, να το αφήσεις σε έναν ειδικό.
Ας μείνουμε λοιπόν στα φίλτρα που είναι εύκολα. Όταν περάσει η ώρα θα τα αφαιρέσεις από τη λεκάνη και θα αφήσεις να στεγνώσουν στον ήλιο. Όταν στεγνώσουν τα τοποθετείς με προσοχή στη θέση τους.
Κάθε πότε όμως πρέπει να κάνεις συντήρηση και καθαρισμό του κλιματιστικού σου; Ιδανικά, θα πρέπει να γίνεται μια με δυο φορές το χρόνο πριν τις περιόδους εντατικής χρήσης. Συνήθως, τα φίλτρα, χρειάζονται να καθαριστούν, ανάλογα πάντα τη χρήση που κάνεις, ανά τρεις με πέντε μήνες.
Συμβουλή μας είναι να επιλέξεις έναν εξειδικευμένο τεχνικό να κάνει το service του κλιματιστικού σου μια φορά το χρόνο.
Άλλωστε, όπως είπαμε, τα φίλτρα και τα εμφανή σημεία με σκόνη τα… καταφέρνεις και μόνος σου. Τα υπόλοιπα όμως;
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…