ΟΑΕΔ: Σε μια νέα εποχή περνά ο ΟΑΕΔ, προχωρώντας στη σταδιακή κατάργηση των διαπροσωπικών συναλαγγών από τα κατά τόπους καταστήματα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ήδη σε εξέλιξη και τους επόμενους μήνες αναμένεται οι υπηρεσίες να γίνουν πλήρως ηλεκτρονικές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, ο οποίος -σύμφωνα με τους ιθύνοντες- αναμένεται να μεταμορφωθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πολλές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έχουν γίνει ηλεκτρονικές ήδη από το πρώτο lockdown. O πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον καναπέ του μέσω του app του OAEΔ, ενώ μπορεί να συνομιλήσει με στέλεχος του ΟΑΕΔ μέσω τηλεδιάσκεψης με την υπηρεσία ΟΑΕΔ-live.
Ο οργανισμός έχει «τρέξει» νέας γενιάς προγράμματα κατάρτισης, όπως αυτό που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Google, και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει περαιτέρω.
ΟΑΕΔ: Ψηφιακός μετασχηματισμός
Η επένδυση αυτή επικεντρώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του OΑΕΔ, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η επένδυση προβλέπει την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΟΑΕΔ, την αγορά από τον ΟΑΕΔ νέων συστημάτων πληροφορικής, και τον επανασχεδιασμό ορισμένων από τα ήδη υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα. Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης:
α) την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών (μέσω OAEDapp) που επιτρέπει στον ΟΑΕΔ να παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους ανέργους και τις επιχειρήσεις μέσω κινητών τηλέφωνων και tablets
β) ένα εξαιρετικά εξελιγμένο προηγμένο εργαλείο μέσω του οποίου ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να έχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στην διαδικασία αντιστοίχισης προσφοράς – ζήτησης εργασίας.
ΟΑΕΔ: Στην πρώτη γραμμή της κατάρτισης
Πλέον ο Οργανισμός θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση. Τα επόμενα χρόνια θα «τρέξουν» προγράμματα κατάρτισης μέσω του ΟΑΕΔ που θα έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των πράσινων, ψηφιακών και χρηματοικονομικών δεξιοτήτων.
Θα υπάρξει όμως και νέο σύστημα αξιολόγησης των παροχών κατάρτισης. Οι πάροχοι των υπηρεσιών κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια, προκειμένου να περιληφθούν στο σχετικό μητρώο για να συμμετέχουν στα προγράμματα.
Οι επιδόσεις τους θα αξιολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια όπως: Tο ποσοστό των συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το ποσοστό των ανέργων που εξασφάλισαν μη επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, το ποσοστό των ανέργων που διατηρούν τη μη επιδοτούμενη θέση στον ιδιωτικό τομέα, πόσοι εξασφάλισαν μετά την κατάρτιση ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό επαγγελματικών δεξιοτήτων εντός 6 μηνών μετά την έξοδο κ.α.
ΟΑΕΔ: Αναδιάρθρωση σε εξέλιξη
Η επένδυση στοχεύει στη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ και την βελτίωση των υπηρεσιών του καθώς και της συνολικής ικανότητας και αποτελεσματικότητάς του Οργανισμού.
Η επένδυση συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
α) την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, δηλαδή αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησής του,
β) τον επανασχεδιασμό και την ανακαίνιση των κτιρίων των 118 τοπικών καταστημάτων του ΟΑΕΔ,
γ) μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική του ΟΑΕΔ,
δ) την βελτίωση των μηχανισμών εξυπηρέτησης των ανέργων,
ε) την εφαρμογή νέων μορφών υπηρεσιών και παροχής συμβουλών.
ΟΑΕΔ: Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας
Υπολογίστε online την άδεια και το επίδομα αδείας. Τι αναφέρει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κανείς για την καλοκαιρινή άδεια, τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται και το πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας, παρέχει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ, ο χρόνος χορήγησης των αδειών καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη. Τουλάχιστον οι μισοί από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο, κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα.
Επίσης, υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν ο μισθωτός δεν την έχει ζητήσει.
ΟΑΕΔ: Αποδοχές άδειας και χρόνος καταβολής
Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα και οι προσαυξήσεις.
Δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.
Επίσης, ο εργοδότης πρέπει να τηρεί βιβλίο αδειών, κατά τις υποδείξεις του υπ. Εργασίας, στο οποίο θα πρέπει να εγγράφεται η ημερομηνία πρόσληψης, η χρονική διάρκεια της αδείας της οποίας δικαιούται κάθε μισθωτός, η χρονολογία χορήγησης της αδείας και οι αποδοχές αδείας που κατεβλήθησαν στον μισθωτό. Το βιβλίο πρέπει να βρίσκεται στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας.
ΟΑΕΔ: Online υπολογισμός της άδειας
Η νέα online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν άμεσα την άδεια που δικαιούνται.
Για πλήρη απασχόληση: https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php
Για εκ περιτροπής εργασία: https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php
ΟΑΕΔ: Ετήσια άδεια
Η άδεια για μεν το πρώτο ημερολογιακό έτος χορηγείται σε τμήματα, Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του πρώτου ημερολογιακού έτους, εντός του οποίου προσελήφθηκε ο μισθωτός, να χορηγήσει σε αυτόν την αναλογία της κανονικής του άδειας.
Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τμηματικά την άδειά του με αποδοχές, που αναλογεί στο χρόνο απασχόλησής του στο έτος αυτό.
Η αναλογία υπολογίζεται και πάλι με βάση της 20 ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο ή τις 24 ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο .
Στη διάρκεια του έτους αυτού και στο σημείο που συμπληρώνει 12 μήνες εργασία , η άδεια αυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα. Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του δεύτερου ημερολογιακού έτους, να του χορηγήσει αναλογικώς ή ολόκληρη την άδεια που φθάνει μέχρι τις 21 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο, και τις 25 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο.
Κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος, καθώς και τα επόμενα ο μισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την άδεια του σε κάθε χρονικό σημείο του έτους αυτού. Η άδεια αυτή θα φθάσει τις 22 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο ή τις 26 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο, εάν έχουν συμπληρωθεί 2 έτη απασχόλησης μέσα στο τρίτο ημερολογιακό έτος.
Οι μισθωτοί με προϋπηρεσία τουλάχιστον 10 έτη στον ίδιο εργοδότη ή 12 έτη σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται 25 εργάσιμες ημέρες άδειας, για όσους είναι με πενθήμερο, ή 30 εργάσιμες ημέρες άδειας, για όσους είναι με εξαήμερο με αποδοχές (ΕΓΣΣΕ 2000-2001, άρθρο 6).
Επίσης οι μισθωτοί, από 1-1-2008, μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας δικαιούνται μία (1) εργάσιμη ημέρα παραπάνω, δηλ. 26 ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο και 31 ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο (ΕΓΣΣΕ 2008-2009, άρθρο 3).
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάτμηση της αδείας υπό προϋποθέσεις, δηλαδή, σε περίπτωση ιδιαίτερης σοβαρής ή επειγούσης ανάγκης της επιχειρήσεως ή κατ’ αίτηση του μισθωτού λόγω δικαιολογημένης αιτίας και πάντοτε μετά από έγκριση της αρμόδιας περιφερειακής Υπηρεσίας του Υπ. Εργασίας. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο τμήμα της αδείας πρέπει να περιλαμβάνει 6 τουλάχιστον ημέρες. Για δε τους ανηλίκους, κάτω των 18 ετών 12 τουλάχιστον εργάσιμες μέρες.
Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου για τη διάρκεια της άδειας (όχι λιγότερο από 6 ημέρες) και το χρόνο χορήγησής της αποφασίζει τριμελής επιτροπή της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων.
ΟΑΕΔ: Άλλαξαν όλα!
Αλλαγές 17 σημείων στις άδειες προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Τι ισχύει για άδεια πατρότητας, μητρότητας, φροντιστή, γάμου και εξετάσεων. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Όπως ανακοινώθηκε, θεσπίζεται άδεια 14 ημερών στον πατέρα νεογέννητου. Επίσης παρέχεται επιδοτούμενη άδεια τεσσάρων μηνών για τον πατέρα. Προβλέπεται άδεια πέντε ημερών φροντιστή σε άρρωστο ή εξαρτώμενο συγγενή και άδεια για λόγους ανωτέρας βίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα απουσίας του εργαζομένου σε έκτακτες περιπτώσεις που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα.
Δίδεται το δικαίωμα στον εργαζόμενο γονέα, να ζητά ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα για λόγους φροντίδας τέκνου.
Τονίζεται πως η υφιστάμενη άδεια μητρότητας υλοποιείται για την προστασία και την ενίσχυση της εργαζόμενης μητέρας, περιλαμβανομένης και της τεκμαιρόμενης μητέρας, καθώς επίσης, επεκτείνεται και στην οικογένεια που υιοθετεί τέκνο.
Δίδεται δικαίωμα της εργαζόμενης που υποβάλλεται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να λάβει άδεια 7 εργάσιμων ημερών με αποδοχές.
Προβλέπεται άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών. Ορίζεται ότι η άδεια γάμου χορηγείται με αποδοχές και ότι η διάρκειά της χορηγείται με βάση την μία πλήρη εργάσιμη εβδομάδα
Αναφέρονται ρυθμίσεις για την άδεια των εργαζομένων γυναικών, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.
Περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο διάταξη περί μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων που είναι γονείς παιδιών με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία.
Κωδικοποιείται η ρύθμιση περί λήψης άδειας άνευ αποδοχών έως 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας.
Προβλέπεται άδεια 10 ημερών με αποδοχές λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, η οποία ενισχύεται με την κατάργηση του ορίου του 18ου έτους ηλικίας των παιδιών και στο εξής προβλέπεται ότι θα χορηγούνται ανεξαρτήτως της ηλικίας αυτών.
Επαναλαμβάνονται και κωδικοποιούνται σχετικές διατάξεις για την άδεια έως 30 ημέρες κατ’ έτος άνευ αποδοχών, λόγω νοσηλείας των παιδιών.
Χορηγείται στους εργαζόμενους/ες που έχουν χηρέψει και στον άγαμο/η γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού ηλικίας μέχρι 12 ετών, άδεια 6 εργάσιμων ημερών ετησίως.
1. Άδεια Πατρότητας
Ενισχύεται το δικαίωμα του πατέρα να λάβει άδεια λόγω της γέννησης του τέκνου του, από τις δύο ημέρες, που ήδη ισχύουν, σε 14 ημέρες.
2. Γονική άδεια
Παρέχεται η δυνατότητα άδειας για 4 μήνες, εκ των οποίων οι δύο επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.
3. Άδεια Φροντιστή
Θεσμοθετείται η άδεια φροντιστή, η οποία δίνει τη δυνατότητα παροχής φροντίδας σε άρρωστο ή εξαρτώμενο συγγενή. Η εν λόγω άδεια είναι διάρκειας 5 ημερών κατ’ έτος, για τις οποίες προβλέπεται, πέραν των ελάχιστων απαιτήσεων της Οδηγίας, η καταβολή αποδοχών. Η νέα αυτή άδεια στοχεύει στη υποστήριξη του εργαζόμενου φροντιστή για την κάλυψη των σημαντικών αναγκών φροντίδας ή υποστήριξης, συγγενούς ή άλλου προσώπου για σοβαρό ιατρικό λόγο.
4. Απουσία από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας
Θεσμοθετείται άδεια για λόγους ανωτέρας βίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα απουσίας του εργαζομένου σε έκτακτες περιπτώσεις που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά απαραίτητη την άμεση παρουσία του εργαζομένου, χωρίς να διακυβεύεται η θέση εργασίας του.
Η εν λόγω άδεια είναι διάρκειας έως 2 ημερών κατ’ έτος και έως μία ημέρα κάθε φορά, για την οποία επίσης προβλέπεται η καταβολή αποδοχών. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπροσθέτως άλλων απουσιών του εργαζόμενου λόγω ανυπαιτίου κωλύματος.
5. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας
Δίδεται το δικαίωμα στον εργαζόμενο γονέα, να ζητά ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας όπως ιδίως, τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και να επανέρχεται στην ίδια θέση και μορφή εργασίας με τη λήξη της περιόδου αυτής, για λόγους φροντίδας τέκνου με σκοπό την εξισορρόπηση, μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
6. Άδεια μητρότητας
Προβλέπεται πως η υφιστάμενη άδεια μητρότητας υλοποιείται για την προστασία και την ενίσχυση της εργαζόμενης μητέρας, περιλαμβανομένης και της τεκμαιρόμενης μητέρας, καθώς επίσης, επεκτείνεται και στην οικογένεια που υιοθετεί τέκνο.
7. Άδεια για υποβολή σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Θεσπίζεται το δικαίωμα της εργαζόμενης που υποβάλλεται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να λάβει άδεια 7 εργάσιμων ημερών με αποδοχές, ύστερα από σχετική βεβαίωση του θεράποντος ιατρού.
8. Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας
Γίνεται σαφές ότι η άδεια φροντίδας παιδιού χορηγείται στο ακέραιο και ανεξάρτητα από τη χορήγηση ή μη της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας. Τέλος, καθιερώνεται το δικαίωμα της εργαζομενης που υιοθετεί τέκνο ηλικίας έως έξι ετών να λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, με αφετηρία του δικαιώματος την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια.
9. Άδεια φροντίδας τέκνου
Γίνεται σαφές ότι η άδεια φροντίδας παιδιού χορηγείται στο ακέραιο και ανεξάρτητα από τη χορήγηση ή μη της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, καθώς και της γονικής άδειας ανατροφής τέκνου. Ακόμη, αναφέρονται ενδεικτικά εναλλακτικοί τρόποι χορήγησης του δικαιώματος της άδειας φροντίδας παιδιού έπειτα από συμφωνία των μερών.
10. Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου
Προβλέπεται άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών. Επίσης, επεκτείνεται το δικαίωμα των γονέων στην άδεια αυτή μέχρι το 18ο έτος ηλικίας του παιδιού αντί του δέκατου έκτου που ισχύει μέχρι τώρα.
11. Άδεια γάμου
Ορίζεται ότι η άδεια γάμου χορηγείται με αποδοχές και ότι η διάρκειά της χορηγείται με βάση την μία πλήρη εργάσιμη εβδομάδα, πέντε μέρες για την πενθήμερη εργασία και έξι ημέρες για την εξαήμερη εργασία. Επιπλέον διευκρινίζεται ότι η άδεια χορηγείται και στην περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης το οποίο εξομοιώνεται πλήρως με τον γάμο.
12. Άδεια προγεννητικών εξετάσεων
Προβλέπονται ρυθμίσεις για την άδεια των εργαζομένων γυναικών, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο.
13. Μειωμένο ωράριο γονέων παιδιών με αναπηρία
Προβλέπεται διάταξη περί μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων που είναι γονείς παιδιών με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα προσωπικό.
14. Άδεια λόγω ασθένειας παιδιού ή άλλου εξαρτώμενου μέλους
Κωδικοποιείται ρύθμιση περί λήψης άδειας άνευ αποδοχών έως 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας, η οποία αυξάνεται σε 8 εργάσιμες ημέρες, εάν ο δικαιούχος προστατεύει δύο παιδιά και σε 10 εργάσιμες ημέρες, εάν προστατεύει περισσότερα από δύο. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι σύζυγοι, η άδεια αυτή χορηγείται στον καθένα από αυτούς χωριστά.
15. Άδεια λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών
Προβλέπεται άδεια 10 ημερών με αποδοχές λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, η οποία ενισχύεται με την κατάργηση του ορίου του 18ου έτους ηλικίας των παιδιών και στο εξής προβλέπεται ότι θα χορηγούνται ανεξαρτήτως της ηλικίας αυτών.
16. Άδεια λόγω νοσηλείας των παιδιών
Επαναλαμβάνονται και κωδικοποιούνται σχετικές διατάξεις για την άδεια έως 30 ημέρες κατ’ έτος άνευ αποδοχών, λόγω νοσηλείας των παιδιών, οι οποίες ενισχύονται με την κατάργηση του ορίου του 18ου έτους ηλικίας των παιδιών και στο εξής θα χορηγούνται ως αναλυτικά αναφέρεται, ανεξαρτήτως της ηλικίας αυτών.
17. Άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες
Χορηγείται στους εργαζόμενους/ες που έχουν χηρέψει και στον άγαμο/η γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού ηλικίας μέχρι 12 ετών, άδεια 6 εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές, επιπλέον αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με 3 παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδειας 8 εργάσιμων ημερών ετησίως.