Φυσικό αέριο: «Κλείδωσε» το ύστατο μέτρο για διακοπές, προκειμένου να έχουμε επάρκεια σε φυσικό αέριο τον χειμώνα.
Τρεις καταστάσεις «Συναγερμού» θέτουν ΔΕΣΦΑ και ΡΑΕ τον χειμώνα, αναζητώντας λύσεις για το φυσικό αέριο. Στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονούν, προβλέπονται οι συνθήκες κρίσης και ακόμα και δελτίο όταν πλέον δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Τα 3 σενάρια για το τέλος στο φυσικό αέριο
Κατάσταση Συναγερμού 1 – Έγκαιρη προειδοποίηση: Όταν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για γεγονός που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού της χώρας με Φυσικό Αέριο.
Κατάσταση Συναγερμού 2 – Επιφυλακή: Όταν εμφανίζεται διαταραχή του εφοδιασμού ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση Φυσικού Αερίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά είναι ακόμα ικανή να διαχειριστεί αυτήν τη διαταραχή ή ζήτηση.
Κατάσταση Συναγερμού 3 – Έκτακτη Ανάγκη: Περίπτωση εξαιρετικά υψηλής ζήτησης Φυσικού Αερίου, σημαντικής διαταραχής του εφοδιασμού και σε περίπτωση που τα μέτρα αγοράς δεν είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης Φυσικού Αερίου, με συνέπεια την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που δεν στηρίζονται στην αγορά. Η κατάσταση εξελίσσεται δυσμενώς και ενδέχεται να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των Προστατευόμενων Καταναλωτών σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα που δεν στηρίζονται στην αγορά.
Σε ποιους θα κόβουν το φυσικό αέριο
Στην τρίτη περίπτωση (Κατάσταση Συναγερμού 3 – Έκτακτη Ανάγκη) προβλέπεται δελτίο στο αέριο με τον υποχρεωτικό περιορισμό επιλεγμένων καταναλωτών. Αυτοί είναι:
- Μικροί ή μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές
- Διασυνδεδεμένα Συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου (εξαγωγές)
- Κάτοχοι άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο
- Βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για συμπαραγωγή ή κλιβάνους
- Εμπορικοί καταναλωτές που δεν ανήκουν στους προστατευόμενους καταναλωτές
Προτού, βέβαια, εφαρμοστεί το σχέδιο περικοπών, θα υπάρχει σειρά από άλλα μέτρα, που κλιμακώνονται ανάλογα. Δηλαδή, θα ξεκινήσουν οι συστάσεις για να υπάρξει εθελοντικός περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την αναζήτηση έκτακτων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι την χρήση εναλλακτικού καυσίμου (ντήζελ) από τις μονάδες φυσικού αερίου διπλού καυσίμου, την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά, έκτακτες εισαγωγές ρεύματος, κ.α.
Φυσικό αέριο: Ποιοι ΔΕΝ θα έχουν διακοπές
Οι προστατευόμενοι καταναλωτές είναι οι εξής:
- Οικιακοί πελάτες
- Νοσοκομεία
- Μονάδες Υγείας
- Σχολεία
- Αεροδρόμια
- Κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου
- Βουλή
- Προεδρία της Δημοκρατίας και άλλα
Φυσικό αέριο – Επιδότηση: Το πρόβλημα στις πολυκατοικίες
Οριζόντια θα είναι η επιδότηση του φυσικού αερίου, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, έπειτα από παρέμβαση του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε ότι όλα τα νοικοκυριά -οριζοντίως- θα επιδοτηθούν για την κατανάλωση φυσικού αερίου με 90 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, ώστε να περιοριστεί από 40% έως και 50% η τιμή του, σε σχέση με αυτό που θα ήταν, αν δεν υπήρχε επιδότηση.
Η παρέμβαση του Ν. Κακλαμάνη έγινε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή την 28η Σεπτεμβρίου, όταν ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό, Κώστα Σκρέκα, με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες σε πολυκατοικίες, που έχουν προχωρήσει σε μετατροπή των καυστήρων από πετρελαίου σε φυσικού αερίου.
«Τι θα γίνει με τις πολυκατοικίες; Θα συμπεριληφθούν στην οριζόντια επιδότηση;» ρώτησε συγκεκριμένα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, με τον Κ. Σκρέκα να παραδέχεται το πρόβλημα και να απαντά:
«Γι’ αυτό και εμείς ήρθαμε ως κυβέρνηση και επιδοτούμε την κατανάλωση φυσικού αερίου οριζόντια για όλα τα νοικοκυριά με 90 ευρώ, όπως ανακοινώσαμε, τη θερμική μεγαβατώρα, με τρόπο ώστε τελικά να περιορίσουμε, σχεδόν κατά 40-45% έως και 50%, την τιμή του φυσικού αερίου, που θα φτάσει στον καταναλωτή, σε σχέση με αυτό που θα ήταν, αν δεν υπήρχε επιδότηση. Είναι προτεραιότητα μας τα νοικοκυριά φέτος και αυτά τα οποία είναι με φυσικό αέριο να έχουν προσιτές τιμές, ώστε να ζεστάνουν τα σπίτια τους».
Αισιοδοξία: Υποχωρούν οι τιμές στο φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, καθώς ο ήπιος καιρός και τα γεμάτα αποθέματα μετριάζουν τις ανησυχίες για τυχόν ενεργειακές ελλείψεις.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη αναμένονται υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες τις επόμενες δύο εβδομάδες, γεγονός που είναι πιθανό να καθυστερήσει την άντληση πόρων από τις αποθήκες. Αυτό ενισχύει τις ελπίδες ότι η Ευρώπη μπορεί να περάσει τον δύσκολο χειμώνα παρά τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες.
Τα αποθέματα έχουν γεμίσει με σταθερό ρυθμό, καθώς τα κράτη αύξησαν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τις προμήθειες από τη Νορβηγία για να αντισταθμίσουν την απώλεια των ρωσικών ροών. Οι αποθηκευτικοί χώροι ήταν κατά περίπου 88% γεμάτοι πριν μερικές μέρες, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτή την εποχή του έτους. Το γεγονός αυτό βοήθησε να υποχωρήσουν οι τιμές του φυσικού αερίου κατά περίπου 50% από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκα στα τέλη Αυγούστου.
Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των ευρωπαϊκών κρατών να αναπληρώσουν τα αποθέματα αυτά μετά το τέλος του χειμώνα. Η ήπειρος εξαρτάται συνήθως από το ρωσικό φυσικό αέριο για να δημιουργεί αποθέματα για το επόμενο έτος και τυχόν διαταραχές στις εισαγωγές από αλλού θα μπορούσαν να καταστήσουν την αναπλήρωση των αποθεμάτων ιδιαίτερα δύσκολη.
Φυσικό αέριο: Το κόστος μετατροπής σε λέβητα πετρελαίου
Το κόστος μετατροπής από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ανέρχεται στα 7-10.000 ευρώ. «Αυτή η εγκατάσταση έγινε πριν από αρκετά χρόνια, οπότε έγινε αντικατάσταση λέβητα», ανέφερε στο Mega ενεργειακός επιθεωρητής.
Εξηγώντας το πώς θα μπορούσε να γίνει η επιστροφή στο πετρέλαιο, σημείωσε ότι θα πρέπει να αγοραστεί νέα δεξαμενή εάν η παλιά δεν υπάρχει ή έχει υποστεί φθορές. «Υπάρχουν λέβητες που μπορούν να δουλέψουν και με πετρέλαιο» είπε. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος της εκ νέου μετατροπής ξεκινάει από τις 3-4.000 ευρώ.
Σε μία πολυκατοικία με 20-30 διαμερίσματα το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, σύμφωνα με τον ίδιο. «Είναι κάτι που μπορεί να γίνει», είπε.
«Σε μία μονοκατοικία όπου κάποιος μπορεί να είχε έναν μικρό λέβητα φυσικού αερίου, μπορεί πολύ εύκολα να πάρει έναν μικρό λέβητα πετρελαίου και να τον αντικαταστήσει», πρόσθεσε. Το κόστος δεξαμενής και λέβητα φτάνουν γύρω στις 2.000 ευρώ, όπως είπε. Με τις τιμές στα επίπεδα που βρίσκονται και αν παραμείνουν εκεί για χρόνια «μπορεί να γίνει απόσβεση», συμπλήρωσε.