«Κλείδωσε»: Σε αυτά τα μέρη θα απαγορεύεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους

Ανεμβολίαστοι: Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι. Έρχονται πιο αυστηρά μέτρα. Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις. Τι θα ισχύει από Σεπτέμβριο. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με το καλοκαίρι να φτάνει στο τέλος του, ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους πολίτες φαίνεται να στενεύει.

Από τον Σεπτέμβριο οι αλλαγές αναμένονται να είναι μεγάλες και θα αφορούν όλους τους χώρους της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εστίαση και κλειστούς χώρους ακόμη κι αν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα, παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται προς τα τέλη Αυγούστου όταν και εκπνέουν οι υφιστάμενοι κανόνες, αλλά το μήνυμα της κυβέρνησης είναι αυστηρό.

Ανεμβολίαστοι: Σε ποια μέρη θα απαγορεύεται η είσοδος

Καφετέριες και εστιατόρια

Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι φαίνεται ότι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς.

Εξάλλου όσο ο καιρός θα χαλάει από Σεπτέμβριο οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους δεν θα έχουν εμβολιασθεί.

Μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και τη νύχτα αφού τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.

Θέατρα

Περιορισμός φαίνεται ότι θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει οπότε και θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες για να κάνουν μία δόση του εμβολίου.
Κινηματογράφοι

Ανάλογα μέτρα αναμένεται ότι θα ισχύουν και για τους κινηματογράφους.

Γήπεδα

Η είσοδος στα γήπεδα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test).

Αν και τίποτα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θέλει να στείλει αυστηρό μήνυμα στους ανεμβολίαστους προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει και η κινητικότητα του Αυγούστου αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα περιορισμού για τους ανεμβολίαστους προκαλούν αντιδράσεις στους επαγγελματίες αλλά και προβληματισμό για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Ανεμβολίαστοι: Έρχεται περικοπή μισθού;

Παράλληλα, σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Νέα υπουργική απόφαση προβλέπει τσουχτερό πρόστιμο για όποιον εργαζόμενο «ξεχάσει» να δηλώσει το αποτέλεσμα του self test στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τα πρόστιμα έως τώρα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες αλλά πλέον «μπαίνουν στο παιχνίδι» και οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα όποιος εργαζόμενος δεν δηλώσει το αποτέλεσμα του self test στο σύστημα «Εργάνη», σε ενδεχόμενο έλεγχο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το τσουχτερό πρόστιμο των 300 ευρώ.

«Κόκκινη κάρτα» όμως υποχρεούται να βγάλει και ο εργοδότης στον εργαζόμενο που δεν υποβάλλεται σε test ή δεν το δηλώνει στο Π.Σ Εργάνη. Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση.

Τα πρόστιμα είναι ακόμη πιο τσουχτερά για τους εργοδότες και ξεκινούν από 300-1.500 ευρώ. Συγκεκριμένα ,επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην περίπτωση που εργαζόμενος δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.

Στην περίπτωση τώρα που κάποιος εργαζόμενος βρίσκεται στον εργασιακό χώρο ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα ο πέλεκυς είναι βαρύς με το πρόστιμα να φθάνει τα 1.500 ευρώ.

Επιπλέον προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ εφόσον η επιχείρηση δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

Ανεμβολίαστοι: Το άτυπο «πρόστιμο» που θα πρέπει να πληρώνουν

Την ίδια ώρα θα πληρώνουν τόσο το self test, όσο και τo rapid test από την τσέπη τους. Σφοδρές αντιδράσεις από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Τι υποστηρίζουν εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Αλλάζουν τα δεδομένα από τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όλοι οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα, όπως είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση προ ημερών, με το κόστος ωστόσο των τεστ, να επιβαρύνει οικονομικά τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Όπως όλα δείχνουν, ο κλήρος πέφτει στον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που θα κληθεί να πληρώσει τα τεστ κατά του κορωνοϊού, στα οποία θα πρέπει να υποβάλλεται κάθε εβδομάδα, με δικά του έξοδα.

Συνεπώς, δεδόμενου ότι το κόστος ενός απλού self test ανέρχεται στα 5 ευρώ και ενός rapid test στα 20 ευρώ, ο κάθε ανεμβολίαστος υπάλληλος θα πρέπει να πληρώνει σε μηνιαία βάση 100 ευρώ για τους διαγνωστικούς ελέγχους.

Αναμφίβολα, το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με πολλούς εργαζόμενους και επιχειρηματίες να τονίζουν πως από τη στιγμή που κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα τεστ και με άλλους να θεωρούν πως θα έπρεπε να καλύπτει το κόστος, ή έστω ένα μέρος αυτού, το κράτος.

Ανεμβολίαστοι: Επόμενο βήμα τηλεργασία ή απόλυση

Με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να γίνεται όλο και περισσότερο απειλητική, την ώρα που ένα καθοριστικό ποσοστό του πληθυσμού επιμένει να αρνείται τον εμβολιασμό παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Πολιτείας, η κυβέρνηση έχει θέσει ως μείζονα στόχο να αποτρέψει ένα νέο γενικό lockdown στη χώρα, λαμβάνοντας σειρά μέτρων που θα προστατεύσουν όχι μόνο την υγεία, αλλά και τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Περίπτωση για επιβολή γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν υπάρχει, αλλά το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», προβλέπει πρόσβαση σε όλα μόνο για τους εμβολιασμένους, αυστηρότατους περιορισμούς παντού για τους ανεμβολίαστους, καθώς και μεγάλη ευελιξία στον ιδιωτικό τομέα, με τηλεργασία ή και λελογισμένες απολύσεις, ώστε να προστατευτεί η απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων υπό οποιεσδήποτε επιδημιολογικές συνθήκες.

Η κατοχύρωση του δικαιώματος του εργοδότη να ζητά από τον εκάστοτε εργαζόμενο την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να φέρει ως επόμενο βήμα τη δυνατότητα τοποθέτησης του σε εργασιακό χώρο με λιγότερη επαφή ή σε καθεστώς τηλεργασίας.

Περαιτέρω αν η τηλεργασία δεν είναι εφικτή λόγω εργασιακών ιδιαιτεροτήτων, ανοίγει ως προοπτική το δικαίωμα του εργοδότη να προχωρήσει σε απολύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει «Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί», αναφερόμενος στη δυνατότητα του εργοδότη να επικαλεστεί «σπουδαίο λόγο» για να αιτιολογήσει εν προκειμένω την απόλυση.

Ο κ. Γεωργιάδης έφερε μάλιστα το παράδειγμα ενός σεφ ξενοδοχείου που απολύθηκε επειδή δεν ήθελε να εμβολιαστεί και πρόσθεσε ότι τα δικαστήρια θα αποφανθούν αν το σκεπτικό της απόφασης της επιχείρησης συνιστά τον σπουδαίο λόγο που θέλει ο νόμος για να θεωρηθεί δικαιολογημένη μια απόλυση.

Ωστόσο, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών επικρατεί επ’ αυτού έντονος σκεπτικισμός για την τροχιά που μπορεί να πάρουν τα πράγματα, καθώς δεν λείπουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο ίσως αποτελέσει πρόσχημα για καταχρηστικές απολύσεις.