Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Είναι πλέον οριστικό. Η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και το… ταξίδι στην επιστροφή στην κανονικότητα. Διαβάστε στο xristika.gr πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.
H επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα λάβει τις αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα με κύριο γνώμονα φυσικά την ασφάλεια αλλά και την… κόπωση του κόσμου καθώς η χώρα βρίσκεται σε lockdown από τις 6 Νοεμβρίου (!) με μια σειρά διαρκών αλλαγών σε όλο αυτό το διάστημα.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να οριστεί μία ημερομηνία για επιστροφή στην κατάσταση προ πανδημίας, η οποία, όμως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από την πορεία των εμβολιασμών.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα να ξεκινήσει από το τέλος Μαρτίου με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο. Σημειώνεται πως ίσως δοθεί και «πράσινο φως» στο άνοιγμα από τη Δευτέρα (22/3) των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.
Η Επιτροπή αναμένεται παράλληλα, να εξετάσει και σειρά μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου αυτά να παραμετροποιηθούν, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στην Αττική που ισχύει από τις 19:00 και ενδέχεται να μεταφερθεί για τις 21:00, καθώς η ημέρα έχει μεγαλώσει, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή στον κωδικό 6 στο 13033.
Το χρονοδιάγραμμα που θα δημιουργηθεί και θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση θα επαναξιολογείται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σκοπός της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα να ξεκινήσει από το τέλος Μαρτίου με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο.
Ημερομηνία «κλειδί» για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου φαίνεται πως είναι η 29η Μαρτίου υπό την μορφή του click away, ενώ δεν αποκλείεται να προηγηθεί το άνοιγμα των συνοικιακών καταστημάτων.
Αναφορικά με άνοιγμα των σχολείων, αυτό το τοποθετείται εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 5 Απριλίου, ενώ αυτή τη φορά προτεραιότητα θα δοθεί σε γυμνάσια και λύκεια λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Το λιανεμπόριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει με αυστηρά μέτρα προστασίας για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα μπορούσε να ισχύσει η αποστολή ενός μηνύματος στο 13032 που θα αφορά την μετάβαση σε κατάστημα, το οποίο θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα μπορεί να αποστέλλεται μόνο μια φορά την ημέρα.
Η πρώτη χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, αναμένεται να γίνει ως εξής:
Εξετάζεται άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο και το όριο των δύο χιλιομέτρων ώστε να επιτραπεί ξανά η μετακίνηση με αυτοκίνητο εντός της περιφερειακής ενότητας με τον κωδικό «6».
Μετακίνηση αργότερα από τις 19:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο.
Πιθανό άνοιγμα κομμωτηρίων αλλά και συνοικιακών καταστημάτων με click away στις 22 Μαρτίου.
Πλήρης επαναλειτουργία στις 29 Μαρτίου για το λιανεμπόριο.
Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 5 Απριλίου και όχι στις 29 Μαρτίου.
Άνοιγμα της εστίασης στις 19 Απριλίου με τραπέζια για τους πελάτες στους εξωτερικούς χώρους.
Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Παγώνη – «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο»
Πρώτα θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια η επαναλειτουργία σχολείων και εστίασης ανέφερε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων της Αθήνας και μέλος της Επιτροπής επιδημιολόγων, Ματίνα Παγώνη.
Σύμφωνα με την ίδια από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, αναμένεται σταδιακή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο θα συνεχιστεί η πίεση στα νοσοκομεία, καθώς ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία είναι μεγάλος.
«Ο κόσμος όμως, δεν αντέχει άλλο και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας. Γι’ αυτό πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα το επόμενο διάστημα, να ακολουθήσουν τα σχολεία και στα μέσα Απριλίου, να ανοίξει και η εστίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη.
Αναφερόμενη στα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ τόνισε, ότι δεν πρόκειται για lockdown, «να λέμε την αλήθεια. Αυτό που είχαμε δεν ήταν lockdown. Ήταν τύποις lockdown. Όλος ο κόσμος ήταν έξω. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε άλλο κλειστή την οικονομία. Δεν αντέχει. Τηλεργασία στο 60% δεν εφαρμόστηκε».
«Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, είναι τα προσωπικά μέτρα ασφαλείας. Μάσκα, αποστάσεις και να αποφεύγουμε συνωστισμούς, όσο γίνεται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», κατέληξε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων της Αθήνας.
Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Σε λειτουργία το 13032
Ακόμη ένα μέτρο για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού δοκιμάζεται από κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους και αυτό δεν είναι άλλο από το SMS στο 13032 για τα ψώνια μας, το οποίο έχει μάλιστα «κόφτη»!
Η εφαρμογή πάντως είναι έτοιμη να μπει στην καθημερινότητα μας. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό σταθμό, Παραπολιτικά FM, η εφαρμογή είναι έτοιμη και θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις χρειαστεί.
«Το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από κει και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία. Θα πρέπει κάποιος να δει τι συμβαίνει με την επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, σε όλη την χώρα, οπότε όλα αυτά αξιολογούνται κάθε μέρα, κάθε στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο αριθμός 13032 βρίσκεται ήδη εν… λειτουργία, αφού με την αποστολή μηνύματος, λαμβάνεται απάντηση με την ένδειξη «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως «δεν είχαμε αποκρύψει ποτέ ότι υπάρχει ένας αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο. Είναι μία από τις δυνατότητες που θέλουμε να προσφέρουμε», συμπληρώνοντας πως η υπηρεσία θα μπει σε εφαρμογή, «όταν οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το πράσινο φως γι’αυτήν τη δραστηριότητα».
Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως σε αυτό το μήνυμα δεν θα υπάρχει η αναγραφή ονόματος του χρήστη και θα υπάρχει δυνατότητα μίας αποστολής την ημέρα. Ως προς το χρόνο λειτουργίας της υπηρεσίας, είπε πως τεχνολογικά είναι έτοιμη, όμως, οι αποφάσεις για την έναρξη της λειτουργίας της θα γίνουν από τους λοιμωξιολόγους και το υπουργείο Ανάπτυξης.
Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Πώς λειτουργεί η μέθοδος click away
H μέθοδος του «click away» είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Το «click away» προβλέπει τα εξής:
- Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος.
- Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
- Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.
Ο ΓΓ Εμπορίου επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό αποφορτίζονται οι μεταφορές ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς «δεν θα γίνεται έρευνα αγοράς εντός του καταστήματος, αλλά από το ηλεκτρονικό κατάστημα».