PLUS

«Κλείδωσε»: Πάμε σε πρόωρες εκλογές το 2022 – Αυτή είναι η ημερομηνία

Εκλογές 2022: Τελικά φαίνεται πως δεν γλυτώνουμε τις κάλπες το φθινόπωρο, με βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να αποκαλύπτει την ημερομηνία!

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023, όμως είναι οι ίδιοι οι βουλευτές του που έχουν… διαφορετική άποψη.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας, έδωσε και συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις επικείμενες εκλογές, λέγοντας:

«Θα πάμε σε εκλογές 25 Σεπτέμβρη ή 2 Οκτώβρη. Εκτιμώ ότι θα είναι μια καλή στιγμή για την παράταξή μας μετά από ένα καλοκαίρι που πιστεύουμε ότι θα είναι καλό με τον τουρισμό, θα βοηθήσει σημαντικά. Με τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως είπαμε βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία».

Φιλοξενούμενος στο Kontra24, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε σχετικά με την άρνηση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές και τόνισε: «Ο πρόεδρος μας διαψεύδει σε καθημερινή βάση με τις τοποθετήσεις του. Εκείνος αποφασίζει πότε θα πάμε σε εκλογές, όμως εκτιμώ και αισθάνομαι ότι θα γίνει έτσι».

Εκλογές 2022: Μία μονάδα πίσω από τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Μια μονάδα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η DATA C για λογαριασμό της εφημερίδας Πελοπόννησος και του pelop.gr στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε εκλογικές περιφέρειες όμως που παραδοσιακά ακόμα και στις εκλογές του 2019 βρίσκονταν μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της DATA C, αν είχαμε εκλογές αύριο, η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 26,6% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 13,9% με τη μεγαλύτερη άνοδο αλλά και τη μεγαλύτερη συσπείρωση από τα υπόλοιπα κόμματα.

Μεγάλη άνοδο των δυνάμεώντου καταγράφει και το ΚΚΕ που από το 2,8% των εκλογών του 2019 στην Περιφέρεια καταγράφει 4,6%, όπως άλλωστε και η Ελληνική Λύση με 4,7% από 1,5% στις εκλογές του 2019. Το ΜεΡΑ25 βρίσκεται στο 1,5%.

Αναποφάσιστο δηλώνει το 11,4% ενώ ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το 3,7%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων (εκτίμηση DC) και με τα έγκυρα των εκλογών παρατηρούμε κάμψη της ΝΔ από 36,17% σε 32,6%, κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ από 36,83% σε 31,2%, άνοδο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10,74% σε 17%, άνοδο του ΚΚΕ από 4,85% σε 5,6%, άνοδο της Ελληνικής λύσης από 2,62% σε 5,8% και πρώση του ΜεΡΑ 25 από 2,57% σε 1,1%.

Όπως τονίζεται πάντως από την ανάλυση της εταιρείας σε μια δημοσκόπηση που απέχει από τις εκλογές, είναι λάθος να ληφθεί υπόψη το ποσοστό επί των εγκύρων, για δύο σοβαρούς λόγους:

διότι βασίζεται στην βεβαιωμένα λανθασμένη υπόθεση ότι όσοι σήμερα δεν μετέχουν στο δείγμα ή μετέχουν αλλά δεν δηλώνουν κόμμα (οι δύο αυτές κατηγορίες, όπως αναφέρεται στην «ταυτότητα» της έρευνας αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος) πράγματι έτσι θα συμπεριφερθούν στις εκλογές. Η υπόθεση αυτή αποκλείει πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και δεν βοηθά όσους χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις να «ακούσουν» την κοινωνία στο σύνολο της.

διότι βασίζεται στην κατά την άποψη μας λανθασμένη υπόθεση για όσους δηλώνουν στην έρευνα άρνηση ψήφου ή εντάσσονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο, ότι, εάν τελικά ψηφίσουν θα το κάνουν με τις ίδιες αναλογίες με όσους δηλώνουν πρόθεση ψήφου. Αντίθετα, θεωρούμε ότι οι αναλογίες δεν θα είναι ίδιες όπως και ότι όσοι δεν μετέχουν στην έρευνα, συμπεριφέρονται σημαντικά διαφορετικά από όσους μετέχουν.

Εκλογές 2022: Θολώνει τα νερά ο Μητσοτάκης

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι δύο από τις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τοποθέτησε τις εκλογές στην άνοιξη του 2023.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέλευση του ΣΕΒ πως «αυτή είναι η τελευταία Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ που γίνεται πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023»

Μιλώντας στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στο πλαίσιο συζήτησης με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όταν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, η προτεραιότητα θα είναι η μείωση των εισφορών.

Σημείωσε, ωστόσο, και τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους στα οποία περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αντίστοιχα σημείωσε ότι και στο επίπεδο της δικαιοσύνης έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η πιλοτική δίκη και ο περιορισμός των αναβολών. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι μία από τις προτεραιότητες για να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος συνολικά στην πορεία της χώρας ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως το πιο ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ειδική περίπτωση.

«Ο δωδεκαετής κύκλος της μεγάλης ταλαιπωρίας για την κοινωνία κλείνει και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και με την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας που θεωρώ εφικτή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023», είπε.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σημείωσε: «Δεν είναι μόνο η τραγικότητα μίας βάρβαρης επίθεσης από μια χώρα που θέλει να ξαναγράψει τα σύνορα με στρατιωτική βία, είναι και η ενεργειακή κρίση και το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε σε περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια. Θα δούμε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και αυτό θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα και την επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα σήμερα, ως προς τα δημόσια οικονομικά και την διάρθρωση του χρέους, είναι συγκριτικά σε καλύτερη θέση γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής, καθώς φροντίσαμε να ενισχύσουμε το μαξιλάρι και γιατί η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, πράγμα που αποτυπώνεται στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της στοχευμένης πολιτικής στήριξης καταναλωτών έναντι της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα για τα καύσιμα, είναι επιβεβλημένες και κοινωνικά δίκαιες. Αναφορικά με την ενέργεια τόνισε ακόμη ότι δεν θα μπει νερό στο κρασί των στόχων της απανθρακοποίησης, αλλά και δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που θα μας πάει στον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών, χωρίς μεταβατικό στάδιο στο οποίο χρειαζόμαστε τόσο τα ορυκτά καύσιμα όσο και τα πυρηνικά στις χώρες όπου υπάρχουν.

Διαβεβαίωσε δε, σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της «διαρροής άνθρακα», ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί κανένα μέτρο που θα θέτει την ελληνική βιομηχανία σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διευκόλυνση της επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης μεγάλων επενδύσεων σε συγκεκριμένα σημεία αντί της διασποράς μικρών μονάδων σε περισσότερα.

Εξάλλου, χαρακτήρισε επανάσταση το νομοσχέδιο για την παιδεία, σημειώνοντας ότι κακώς η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην διοίκηση των πανεπιστημίων, «ένα θέμα που αφορά μόνο 500 άτομα». Ζήτησε, δε, από τις επιχειρήσεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας προκειμένου οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της παραγωγής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επεσήμανε ως προτεραιότητες, την επιδότηση του κόστους της ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την ενθάρρυνση δημιουργίας μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago