Πότε καταργείται το SMS στο 13033: «Κλείδωσε» η ημερομηνία

SMS 13033: Πέντε μήνες έχουν περάσει  από την ημέρα που το 13033 μπήκε στη ζωή μας και η απορία (αλλά και ελπίδα) όλων μας είναι πότε θα βγαίνουμε από το σπίτι μας ελεύθερα!

Και αν συνυπολογίσουμε και τον Μάρτιο του 2020, που το 13033 μπήκε στη ζωή μας τότε φτάνουμε στους 14 μήνες!

Πότε όμως θα σταματήσουμε να στέλνουμε κωδικούς;

Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή έστω και λίγο αργότερα αναμένεται να αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί του lockdown.

Οι τουρίστες θα κάνουν βόλτες χωρίς περιορισμούς ενώ εδώ θα πρέπει οι πολίτες να στέλνουν SMS στο 13033 για να πάνε για τρέξιμο ή για σούπερ μάρκετ;

Αυτό τον προβληματισμό εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας το πρωί σε εκπομπή τονίζοντας πως: «Δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες».

Κάπως έτσι, τα SMS στο 13033 θα μας αποχαιρετήσουν στις 14 Μαΐου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

SMS 13033: Οι κωδικοί που ισχύουν

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξετε σε περίπτωση ελέγχου.

Προσοχή, οι κωδικοί μετακίνησης στο 13033 ΔΕΝ θα ισχύουν μετά τις 21:00 το βράδυ. 

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 9.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 9.

Λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

SMS 13033: Μας παρακολουθούν με τα SMS στο 13033;

Χιλιάδες συμπολίτες μας αποφεύγουν να στείλουν SMS για τις μετακινήσεις τους στο 13033, φοβούμενοι πως κρατείται αρχείο από τις αρμόδιες Αρχές. Διαβάστε στο xristika.gr τι ισχύει.

Μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να διαψεύδουν με κάθε τρόπο πως διατηρείται αρχείο μηνυμάτων που εστάλησαν στο 13033, ωστόσο φαίνεται πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Την αρχή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως την περασμένη Κυριακή περισσότερα από ένα εκατομμύριο SMS εστάλησαν από πολίτες που επέλεξαν να αθληθούν μετά τις 9 το βράδυ.

Την σκυτάλη πήρε στην συνέχεια ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος τόνισε πως «αν και δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις, εάν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις του ίδιου ατόμου σε μία συγκεκριμένη περιοχή, θα βάλει κόφτη».

Οι παραπάνω τοποθετήσεις προκάλεσαν και τις άμεσες παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκος Πιερρακάκης, έσπευσε σε συνεντεύξεις του να ξεκαθαρίσει πως το 13033 δεν διατηρεί κανένα προσωπικό αρχείο για την αποστολή μηνυμάτων ενώ συμπλήρωσε πως το σύστημα δεν γνωρίζει ποιοι πολίτες στέλνουν μηνύματα σε συγκεκριμένες επιλογές.

«Το μόνο που μετριέται είναι το συνολικό πλήθος των μηνυμάτων» είπε.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια πολιτικά στελέχη, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», υπάρχουν ορισμένα νομικά «κενά».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα ο δικηγόρος Βασίλειος Σωτηρόπουλος, «Μπορεί το κράτος να μην τα διατηρεί (σ.σ. τα SMS των πολιτών στο αρχείο) ωστόσο τα διατηρούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με τον Ν. 3917/2011 ο οποίος βασίζεται όμως στην κοινοτική οδηγία 2006/24 ΕΚ που έχει ήδη ακυρωθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίθετο στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Άρα ο νόμος αυτός έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί από τον νομοθέτη.

Η αυτοματοποιημένη έγκριση (ή μη) του αιτήματος συνιστά επεξεργασία δεδομένων που σημαίνει ότι για να είναι νόμιμη και να μην παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, πρέπει προηγουμένως να έχει διενεργηθεί εκτίμηση αντικτύπου (άρθρο 35 GDPR)».

SMS 13033: Τι ισχύει για την μετακίνηση εκτός νομού

Το ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν προς τα χωριά τους το Πάσχα. Ωστόσο για να ληφθεί απόφαση για απελευθέρωση των μετακινήσεων θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες. Παράλληλα αναγκαίος όρος είναι να έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.

Για την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού υπάρχουν έξι εξαιρέσεις:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1 Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.