Κιρσοί: Σοβαροί Κίνδυνοι Εάν Δεν Θεραπευτούν

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος που υπάρχει, εάν αφήνετε τους κιρσούς χωρίς την κατάλληλη ιατρική θεραπεία, είναι να αναπτυχθεί φλεβική θρόμβωση.

Γιατί δεν πρέπει να παραμελήσετε την άμεση θεραπεία των κιρσών;

Ο έμπειρος και εξειδικευμένος Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου επισημαίνει ότι η άποψη πως μπορείς να αγνοήσεις τους κιρσούς αν δεν προκαλούν σοβαρά ή/και καθόλου συμπτώματα και να τους αντιμετωπίσεις αργότερα, αποδεικνύεται εσφαλμένη και ενέχει δυσκολίες για τη θεραπεία τους.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει τη σοβαρότητα των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν από αμέλεια, ειδικά στην περίπτωση των ανδρών, οι οποίοι συχνά υποτιμούν τις φλεβικές παθήσεις συ σύγκριση με τις γυναίκες που τις λαμβάνουν υπόψη. Εξηγεί ότι πολλοί άνδρες δεν επισκέπτονται τον αγγειοχειρουργό εγκαίρως, επειδή η φλεβική νόσος μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα. Αυτή η ανεπίτρεπτη αμέλεια συνδέεται με την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι κιρσοί είναι απλά αισθητικό πρόβλημα.

Ωστόσο, η σοβαρότητα των κιρσών δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς οι επιπλοκές οξύνονται με την πάροδο του χρόνου και το πόδι επιβαρύνεται όλο και πιο πολύ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων, οι οποίες ενδέχεται να εξελιχθούν σε φλεβικά έλκη με δυσκολίες στη θεραπεία. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας για τους κιρσούς;

Ο κ. Ματθαίου υπογραμμίζει ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία λογική αιτία για να παραμελήσει κάποιος την οριστική απαλλαγή του από τους κιρσούς. Η χρήση ενδοαυλικού laser έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, με τη διαδικασία να είναι ανώδυνη και χωρίς να υπάρχει ανάγκη για γενική αναισθησία. Οι ασθενείς μπορούν να κινητοποιούνται και να περπατούν αμέσως μετά το πέρας της θεραπείας με ενδοαυλικό laser.

Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου

Διευθυντής Φλεβολογικού Κέντρου ΙΑΣΩ

Διευθυντής VenoCare Athens, Πρότυπο Κέντρο Φλεβικής Υγείας