Κιρσοί: Λειτουργικό ή Αισθητικό Πρόβλημα;

Οι κιρσοί αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, το οποίο έχει ιδιαίτερα αισθητικό αντίκτυπο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετές φορές οι ασθενείς με κιρσούς δεν έχουν ιδιαίτερα συμπτώματα στα πόδια τους, έχει οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι καθαρά αισθητικό.

Βέβαια, οι κιρσοί δεν αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την κακή κυκλοφορία του φλεβικού αίματος στο πόδι, το οποίο βέβαια συνεπάγεται ένα σωρό άλλα προβλήματα, όπως αυξημένο όγκο αίματος στο πόδι, γρήγορη πλήρωση των φλεβών και αυτό σιγά-σιγά οδηγεί σε περαιτέρω προβλήματα στο δέρμα και γενικώς στο πως αισθάνεται ο ασθενής το πόδι του.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών;

Διαβάστε εδώ

Με την έγκαιρη αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται πρόληψη από σοβαρότερες καταστάσεις

Ένας ασθενής με κιρσούς θα πρέπει να ξέρει ότι στο πόδι, το οποίο πάσχει, κυκλοφορεί ένα 30-40% επιπλέον όγκου αίματος σε σύγκριση με το φυσιολογικό. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό. Από εκεί και πέρα, η πορεία του προβλήματος είναι εξελικτική και συνεχώς επιβαρύνεται. Αυτό σημαίνει ότι οι κιρσοί, οι οποίοι προϋπάρχουν, σιγά-σιγά θα αυξηθούν σε μέγεθος, θα πληθύνουν, και θα αρχίσουν να επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές του ποδιού.

Όμως, σταδιακά το πόδι αρχίζει να εμφανίζει οίδημα, δηλαδή πρήξιμο, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο. Το πόδι που πάσχει, μπορεί να αρχίζει σιγά-σιγά να αναπτύσσει δερματικές αλλοιώσεις, που  περιλαμβάνουν από απλή δερματίτιδα, υπέρχρωση μέχρι και σκλήρυνση του δέρματος, δηλαδή λιποδερματοσκλήρυνση, με τελική κατάληξη την ανάπτυξη πληγής, που ονομάζεται φλεβικό έλκος.

Ξέρετε πώς δημιουργούνται οι κιρσοί;

Διαβάστε εδώ

Κιρσοί: Λειτουργικό ή Αισθητικό Πρόβλημα;

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι κιρσοί στην ποιότητα ζωής;

Η ποιότητα της ζωής αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα και όταν ένας ασθενής πραγματικά έχει κάτι, το οποίο τον επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό, όπως είναι οι κιρσοί, ακόμα και για κάποιον ασθενή που δεν έχει συμπτώματα, τον απασχολεί ιδιαίτερα, και έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ποιότητα της ζωής του.

Η ενδοαυλική θεραπεία κιρσών με λέιζερ είναι εξαιρετικά εύκολη, απόλυτα ασφαλής και τόσο αποτελεσματική, ώστε για έναν ασθενή να μην υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, ο οποίος θα τον κάνει να διστάζει να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Μάθετε όλες τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας για τους κιρσούς

Διαβάστε εδώ

Dr. Αλέξανδρος Ματθαίου
Αγγειοχειρουργός
Διευθυντής VenoCare Athens
Διευθυντής Φλεβολογικού Κέντρου ΙΑΣΩ