Σε θρίλερ (!) εξελίσσεται η ιστορία με το κοινωνικό μέρισμα 2020 καθώς η Κυβέρνηση είναι στο «ναι μεν αλλά», χωρίς να αποκλείει να το δώσει πριν φύγει το 2020!
Εν αναμονή των Χριστουγέννων και πολλοί είναι οι πολίτες που περιμέναν στο τέλος της χρονιάς, όπως κάθε χρόνο, να λάβουν «οικονομική ανάσα» με το κοινωνικό μέρισμα.
Ωστόσο, με έκπληξη διαπίστωσαν, πως στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν υπήρχε καμία αναφορά στο κοινωνικό μέρισμα.
Αντί κοινωνικού μερίσματος, φέτος η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει διπλάσιο ύψος ενίσχυσης στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσα στο Δεκέμβριο.
Αυτό θα δοθεί – αν δοθεί τελικά – σε πολύ πολύ λιγότερους πολίτες και σε δυο συγκεκριμένες κατηγορίες:
στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους υγειονομικούς.
Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους υπάρχει ζήτημα με όσους δεν πήραν αναδρομικά.
Ένα σενάριο θέλει το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων να δίνεται σε όσους έχουν απωλέσει το ΕΚΑΣ ή στους δικαιούχους της σύνταξης γήρατος.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι δύσκολα με τους υγειονομικούς να είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης και πλέον η κυβέρνηση ψάχνει να βρει πόρους ώστε να ανακοινώσει μία έκτακτη ενίσχυση όπως αυτή που δόθηκε το Πάσχα.
Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Ποιοι το έλαβαν το 2019
Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ.
Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Θυμίζουμε ότι πέρυσι τα κριτήρια κάλυψαν ελάχιστους πολίτες που δεν ξεπέρασαν τις 180.000 ευάλωτους συμπολίτες μας.
Ο καθορισμός των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα του 2020 αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εξετάζει τα εξής σενάρια για τους δικαιούχους του μερίσματος:
Να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή αυτούς με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
Να δοθεί σε εργαζόμενους που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και τις οικονομικές τις επιπτώσεις, καθώς και σε άνεργους.
Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2019 καταβλήθηκε κοινωνικό μέρισμα σε 270.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, όμως την ίδια χρονιά κοινωνικό μέρισμα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα είχε ήδη καταβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το Πάσχα.
Τον Δεκέμβριο του 2018 είχε καταβληθεί μέρισμα σε περισσότερα από 1.600.000 πολίτες από το λεγόμενο υπερπλεόνασμα.
Αναλυτικότερα, δικαιούχοι είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ πέρσι ήταν οι ακόλουθες ομάδες πολιτών:
Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ.
Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
Και σ’ αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).
Πρόσθετες προϋποθέσεις για την καταβολή του μερίσματος θα είναι οι εξής:
Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους ή το ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να έχει διαμείνει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη.
Το γεγονός αυτό θα επαληθεύεται με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν κατά την τελευταία επταετία.
Και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.
Για την καταβολή του μερίσματος θα λαμβάνονται υπόψη, σε όσες περιπτώσεις προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια, τα στοιχεία των εισοδημάτων των νοικοκυριών όπως αυτά αποτυπώνονται στις αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν το έτος 2018 και έχουν υποβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2019.
Δικαιούχος του μερίσματος θεωρείται το ενήλικο άτομο που έχει υποβάλει αίτηση για λογαριασμό νοικοκυριού (οικογένειας) που έχει κριθεί ότι πληροί τα κριτήρια είσπραξης της συγκεκριμένης εισοδηματικής ενίσχυσης.
Το ενήλικο αυτό άτομο είναι, σε περίπτωση έγγαμης συμβίωσης ένας εκ των δύο συζύγων ή σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης ένα εκ των δύο μερών.
Όσον αφορά τους αναπήρους, δικαιούχοι του μερίσματος είναι όσοι λαμβάνουν επιδόματα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα της ΗΔΙΚΑ στις 30/11/2019.
Ως βραχυχρόνια άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για χρονικό διάστημα κάτω ή ίσο των 12 μηνών, κατά την 30ή/11/2019.
Ως μακροχρόνια άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ για αδιάλειπτο χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, κατά την 30ή/11/2019.
Ως «φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα» λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος όλων των μελών της οικογένειας, με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης της αίτησης ο αιτών δικαιούχος θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράψει τον αριθμό λογαριασμού IBAN.
O αιτών πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει.
Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον αριθμό λογαριασμού που θα έχει δηλώσει, δεν θα κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν θα πραγματοποιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν κατά τα λοιπά πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του.
Σε περίπτωση που αριθμός IBAN που δηλώθηκε δεν είναι ενεργός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πίστωση του λογαριασμού στον οποίο ο ενδιαφερόμενος είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος, θα πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα τήρησης του εν λόγω λογαριασμού και να διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζεται να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερες φορές σε διαφορετικές αιτήσεις και για διαφορετικούς δικαιούχους, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσα αίτηση.
Σε περίπτωση που προκύψει ασυμφωνία στοιχείων μεταξύ ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο αιτών ή το μέλος του νοικοκυριού στου οποίου τα στοιχεία εμφανίζεται η ασυμφωνία, πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατόπιν αυτού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης.
Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών θα ενημερώνεται αυτόματα για την έγκριση ή την απόρριψή της.
Η αίτηση δύναται να ακυρωθεί από τον αιτούντα εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων -ανεξάρτητα του αν έχει υποβληθεί οριστικά ή όχι- και να υποβληθεί νέα.