ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Κινητό τηλέφωνο: Το απόλυτο σοκ – Δεν φαντάζεστε ποια βακτήρια ζουν στο κινητό σας

Κινητό τηλέφωνο: Ένα από τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα γύρω σας είναι πιθανότατα στο χέρι ή στην τσέπη σας αυτή τη στιγμή: το smartphone σας.

Πόσα μικρόβια ζουν στην επιφάνεια του κινητού μας τηλεφώνου; Διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει αυτό το ερώτημα και τα ευρήματά τους προκαλούν σοκ.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Scientific Reports, ερευνητές πήραν δείγματα από τα τηλέφωνα 26 ατόμων του ιατρικού προσωπικού ενός νοσοκομείου.

Συνολικά, βρήκαν 1.307 διαφορετικά βακτηριακά στελέχη και μια ευρεία συλλογή παθογόνων μυκήτων, ιών και βακτηριοφάγων.

Φυσικά, το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης είναι πιο πιθανό να εκτεθεί σε μια σειρά παθογόνων παραγόντων δεδομένου του επικίνδυνου εργασιακού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι ακόμη και το τηλέφωνο του μέσου χρήστη εξακολουθεί να είναι γεμάτο με πολλά διαφορετικά είδη δυνητικά παθογόνων βακτηρίων.

Το 2011, επιστήμονες από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι έως και το 16% των κινητών τηλεφώνων φιλοξενούν σημαντικό αριθμό βακτηρίων E. coli, που αποτελούν κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης.

Τέτοια βακτήρια υπάρχουν στα κόπρανα!

Μαζί με το E. coli, τα πιο κοινά βακτήρια που βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα είναι:

  • Σταφυλόκοκκος, ένα πανταχού παρόν μικρόβιο που συχνά προκαλεί λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο του δέρματος
  • Ακτινοβακτήρια (Actinobacteria), μια ευρεία οικογένεια βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν φυματίωση, διφθερίτιδα και βακτηριακή κολπίτιδα
  • Κιτροβακτήριο (Citrobacter), το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, σήψη και μηνιγγίτιδα
  • Εντερόκοκκος, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας
  • Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια είναι επίσης εκπληκτικά συνηθισμένοι κάτοικοι των smartphone.

Μια άλλη μελέτη πάλι σε εργαζομένων στον τομέα της υγείας διαπίστωσε ότι βακτήρια ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα ήταν παρόντα στο 70% των δειγμάτων!

Σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου της Αριζόνα, τα κινητά τηλέφωνα μεταφέρουν 10 φορές περισσότερα βακτήρια από τα περισσότερα καθίσματα τουαλέτας.

Μια έρευνα το 2018 διαπίστωσε ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους στις ΗΠΑ παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους ενώ βρίσκονται στην τουαλέτα.

Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν το πώς μικροσωματίδια κοπράνων καταλήγουν στις οθόνες των τηλεφώνων.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος αγγίζει και κάνει κλικ στην οθόνη του τηλεφώνου του 2.617 φορές κάθε μέρα!

Αυτός ο αριθμός διπλασιάζεται στα 5.427 αγγίγματα την ημέρα για εκείνους που κάνουν βαριά χρήση του κινητού.

Ανάμεσα στις στιγμές που αγγίζουν το κινητό τους, τα χέρια των χρηστών μαζεύουν συνεχώς νέα μικρόβια από το άγγιγμα άλλων αντικειμένων, όπως πόμολα, από χειραψίες, από το πάτημα των κουμπιών του ανελκυστήρα και ούτω καθεξής.

Γίνεται, όμως, να ασθενήσει κανείς πραγματικά εξαιτίας του τηλεφώνου του; Έρευνες δείχνει ότι, ναι, κάτι είναι πράγματι πιθανό.

Παρά όλα αυτά τα ευρήματα, είναι αρκετά εύκολο να διατηρήσετε το smartphone σας καθαρό και σχετικά απαλλαγμένο από μικρόβια.

Αρχικά, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μαντηλάκι με βάση την ισοπροπυλική αλκοόλη 70%. Το αλκοόλ θα σκοτώσει τα πιο προβληματικά παθογόνα.

Κινητό τηλέφωνο: «Σεισμός» στην αγορά με νέο παίκτη – «Τρέμουν» Vodafone, Cosmote και NOVA

Αλλάζει το σκηνικό στην κινητή τηλεφωνία καθώς μια νέα εταιρεία ετοιμάζεται να μπει «σφήνα» στην αγορά.

Θέμα ημερών αποτελεί η είσοδος της Volton στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, καθώς η υπογραφή και το τυπικού μέρους της συμφωνίας με τη Vodafone αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μήνα.

Η πρόθεση της Volton να μπει στην αγορά των τηλεπικοινωνιών έχει γίνει γνωστή από το 2021, με την εταιρεία να ανακοινώνει πέρυσι τη συμφωνία της με τη Vodafone προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην κινητή τηλεφωνία, ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO).

Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις και με τις άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καθώς η Volton δεν θα διαθέτει δικές της υποδομές αλλά θα «νοικιάζει» το ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει και οι τιμές χονδρικής που λαμβάνει να είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την δραστηριοποίησή της στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Διονύσης Τσίτος, Managing Director της εταιρείας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο φιλόδοξος στρατηγικός σχεδιασμός της Volton περιλαμβάνει την είσοδο της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

«Ο εταιρικός μετασχηματισμός δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και διαρκή εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου με νέα προϊόντα και υπηρεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίτος σε ανάρτησή του στο LinkedIn συμπληρώνοντας ότι με τις νέες επενδύσεις η εταιρεία θα προχωρήσει και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της με 100 νέες θέσεις εργασίας, ώστε να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε επίπεδο δομών, συστημάτων και διαδικασιών».

Η είσοδος της Volton στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ως παρόχου υπηρεσιών κινητής-σταθερής τηλεφωνίας και internet αποτελεί μέρος του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, που περιλαμβάνει επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε τηλεπικοινωνίες και ΑΠΕ εντός της επόμενης πενταετίας.

Κινητό τηλέφωνο: Τι πρέπει να κάνετε αν σας κλέψουν το κινητό

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δίνει συμβουλές για την χρήση του κινητού και την ασφάλεια στις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι συστάσεις της ΕΕΤΤ επικεντρώνονται στον τρόπο σύνδεσης στο Internet, την προστασία της συσκευής, την υπηρεσία περιαγωγής, καθώς και τη χρήση κινητού σε έκτακτες συνθήκες.

Προσέχω τον τρόπο σύνδεσης στο Internet

1. Επιλέγω εάν θα συνδέομαι στο Internet μέσω διαθέσιμου κοινόχρηστου WiFi με δωρεάν χρήση δεδομένων ή μέσω του δικτύου της εταιρίας μου με κατανάλωση δεδομένων του προγράμματός μου.

2. Έχω υπόψη μου ότι σε περίπτωση που καταναλώσω το 80% και το 100% του χρόνου ομιλίας/SMS/όγκου δεδομένων του προγράμματός μου, η εταιρία μου είναι υποχρεωμένη να με ενημερώσει με SMS.

3. Όταν χρησιμοποιώ κοινόχρηστα δίκτυα WiFi, αποφεύγω να αποστέλλω προσωπικές πληροφορίες (π.χ. κωδικούς), να κάνω οικονομικές συναλλαγές ή να κατεβάζω αρχεία και εφαρμογές.

Προστατεύω τη συσκευή μου

4. «Κατεβάζω» τακτικά τις ενημερώσεις, ώστε να αναβαθμίζω το επίπεδο ασφάλειας της συσκευής μου και να την προστατεύω από ιούς.

5. Βάζω κωδικό πρόσβασης στη συσκευή μου.

6. Αποθηκεύω σε ασφαλές σημείο το ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity), δηλαδή τον μοναδικό αριθμό που ταυτοποιεί τη συσκευή μου, ώστε να μπορώ να τη μπλοκάρω σε περίπτωση κλοπής. Το ΙΜΕΙ το βρίσκω:

✓ Πατώντας τα πλήκτρα: *#06#.

✓ Στη συσκευασία της συσκευής.

Μιλάω & σερφάρω ξέγνοιαστα όταν ταξιδεύω

7. Όταν ταξιδεύω εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΕΕ (καθώς επίσης στο Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και τη Νορβηγία), χρεώνομαι όπως στην Ελλάδα (Roam Like at Home) για κλήσεις, SMS και χρήση δεδομένων, ανάλογα πάντα και με ό,τι προβλέπει το πρόγραμμά μου.

8. Για τις χώρες εκτός ΕΕ, επικοινωνώ με την εταιρία μου πριν ταξιδέψω για να ενημερωθώ για το κόστος κλήσεων, SMS και χρήσης δεδομένων και επιλέγω το κατάλληλο πρόγραμμα περιαγωγής, σύμφωνα με τις ανάγκες μου.

9. Όταν φθάνω σε χώρα προορισμού εκτός ΕΕ ενημερώνομαι για τα τοπικά διαθέσιμα δίκτυα από τις ρυθμίσεις της συσκευής και επιλέγω εκείνο που θεωρώ ότι με συμφέρει περισσότερο να συνδεθώ.

10. Σε παραμεθόριες περιοχές, απενεργοποιώ την αυτόματη αναζήτηση δικτύου και «κλειδώνω» τη συσκευή μου στο δίκτυο της εταιρίας μου, ώστε να αποφεύγω ανεπιθύμητες χρεώσεις περιαγωγής.

Τι πρέπει να γνωρίζω σε έκτακτες συνθήκες

11. Έχω πάντα ενεργοποιημένη στο κινητό μου τη λήψη μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης.

12. Καλώ τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 χωρίς χρέωση, από την Ελλάδα ή οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (χωρίς πρόσθετο κωδικό) και οποιαδήποτε ώρα, ακόμα και αν το κινητό μου δεν έχει:

✓ Σήμα (εφόσον υπάρχει στην περιοχή σήμα από άλλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας).

✓ Μονάδες.

✓ Κάρτα SIM.

Κινητό τηλέφωνο: Όλοι πλέον… ίδιο φορτιστή!

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη (Συμβούλιο) κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή πολιτική συμφωνία για την εισαγωγή στην ΕΕ, έως το φθινόπωρο του 2024, ενός γενικού καθολικού φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, μέχρι το φθινόπωρο του 2024, το USB Type-C θα γίνει στην ΕΕ η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet, τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία, τις ψηφιακές μηχανές, κ.α. , ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους.

Για τους φορητούς υπολογιστές, ο κανονισμός θα ισχύσει σε δεύτερη φάση, έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του.

Με την καθιέρωση ενός ενιαίου φορτιστή για ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές αναμένεται να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθεί η ζωή των καταναλωτών που αναγκάζονται να συσσωρεύουν ασυμβίβαστους φορτιστές για τις διαφορετικές συσκευές τους.

Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, διευκολύνοντάς τους να δουν εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί.

Οι αγοραστές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.

Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών.

Οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως.

«Περιμέναμε δέκα χρόνια για να σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον φάκελο», τόνισε ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, προσθέτοντας ότι είναι μια σημαντική συμφωνία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το περιβάλλον.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μαλτέζος Σοσιαλιστής ‘Αλεξ ‘Αγκους Σάλιμπα, ανεφερε ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

«Είμαστε περήφανοι που προσθέσαμε επίσης διατάξεις σχετικά με την ασύρματη φόρτιση που είναι η επόμενη εξέλιξη στην τεχνολογία φόρτισης και βελτιωμένη πληροφόρηση και επισήμανση για τους καταναλωτές», τόνισε.

Καθώς η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης γίνεται πιο διαδεδομένη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να αναπτύξει τις λεγόμενες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των λύσεων φόρτισης.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago