ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση – έκπληξη από την πιο μεγάλη τράπεζα: Τι θα δείτε στις καταθέσεις σας

Μεγάλη ανατροπή από μεγάλη τράπεζα. Δείτε τι έκανε στα xristika.gr.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, εν μέσω χαμηλότερου πληθωρισμού και ενός ισχυρού ελβετικού φράγκου.

Με την κίνηση-έκπληξη αυτή, το βασικό επιτόκιο της τράπεζας διαμορφώνεται στο 0,5%. Πάνω από το 85% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση μόλις κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική τον Μάρτιο, εφαρμόζοντας συνολικά τέσσερις μειώσεις φέτος. Ο στόχος ήταν να αντιμετωπίσει την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος και να μειώσει τις τιμές καταναλωτή.

«Καταργούν» το IRIS στην Ελλάδα: Δείτε πότε

Οι τράπεζες βάζουν «φρένο» στη διάδοση των πληρωμών μέσω IRIS με τεχνικές παρεμβάσεις.

Οι τράπεζες φαίνεται να επιλέγουν στρατηγικές κινήσεις για να περιορίσουν τη διάδοση του συστήματος πληρωμών IRIS, ιδίως στις εμπορικές συναλλαγές, ώστε να διατηρήσουν τα έσοδα από τις προμήθειες των καρτών. Αν και το IRIS, βασισμένο στις υποδομές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως ένα οικονομικό εργαλείο για τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες, η χρήση του παραμένει περιορισμένη.

Το μεγάλο άλμα για την επέκταση του IRIS αναμένεται την άνοιξη, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα καταστήσει υποχρεωτική τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα, όπως ήδη ισχύει για τα POS. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι τράπεζες φαίνεται να επιδιώκουν να περιορίσουν τη χρήση του σε χαμηλότερης αξίας συναλλαγές, προστατεύοντας τα έσοδά τους από τα POS.

Πρόσφατα, η ΔΙΑΣ, η διατραπεζική εταιρεία που διαχειρίζεται το IRIS, ανακοίνωσε αύξηση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, ο διαχωρισμός των συναλλαγών σε προσωπικές (P2P) και εμπορικές (P2B) ουσιαστικά αφήνει το ανώτατο όριο στις 500 ευρώ για κάθε κατηγορία, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα για μεγαλύτερες αγορές μέσω του συστήματος.

Η τεχνική πολυπλοκότητα της εφαρμογής αυτών των αλλαγών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025, δείχνει τη στρατηγική των τραπεζών να διατηρήσουν τον έλεγχο στις εμπορικές συναλλαγές υψηλής αξίας. Έτσι, οι πληρωμές μέσω καρτών και POS παραμένουν κυρίαρχες για αγορές άνω των 500 ευρώ, ενισχύοντας τον ρόλο τους στη συναλλακτική δραστηριότητα.

Παρά τις παρεμβάσεις αυτές, η υποχρεωτική χρήση του IRIS στις εμπορικές συναλλαγές από την άνοιξη ίσως αποτελέσει την αρχή μιας πιο ευρείας υιοθέτησης του συστήματος, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες θα αναγνωρίσουν τα οφέλη του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το IRIS φαίνεται να γνωρίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, με τις συναλλαγές έως τώρα για το 2024 να ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει η ΔΙΑΣ. Ωστόσο, το σύστημα των άμεσων πληρωμών παραμένει… νάνος μπροστά στις πληρωμές που γίνονται με κάρτες, μέσω των POS και οι οποίες εξακολουθούν να αποδίδουν σημαντικές προμήθειες στις τράπεζες, ακόμη και μετά την απόσχιση και πώληση των θυγατρικών εταιρειών aqcuirers, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να λαμβάνουν σημαντικές προμήθειες ως εκδότριες των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ήταν 1,185 δισεκατομμύρια και η αξία τους ανήλθε σε 53 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας συντριπτικά τις αντίστοιχες συναλλαγές μέσω του IRIS, το οποίο οι τράπεζες δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι προσπαθούν να απονευρώσουν, ώστε να κρατήσουν τη μεγάλη πίτα των προμηθειών από τις κάρτες.

Η φρικτή αποκάλυψη για την ελληνική οικονομία – Σε κίνδυνο οι καταθέσεις

Σκάει βόμβα για το κρυφό χρέος!

Μια νέα «βόμβα» έρχεται να προστεθεί στα ήδη δυσθεώρητα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο φέρνει στο φως κρυφές οφειλές ύψους 6,5 δισ. ευρώ που αφορούν τελωνειακούς φόρους, δασμούς και πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ανέρχονται ήδη σε 107,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκαλύπτει ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2023, τα τελωνεία είχαν επίσης ανεξόφλητες απαιτήσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό «λογαριασμό» στα 113,8 δισ. ευρώ.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο αφορά τη διαχρονικότητα αυτών των χρεών. Πάνω από το 19% (1,24 δισ. ευρώ) αυτών των απαιτήσεων ανάγεται σε έτη πριν το 2002, γεγονός που καθιστά την είσπραξή τους εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει προβλήματα στη διαχείριση των τελωνειακών χρεών, η οποία γίνεται αποκεντρωμένα από τα κατά τόπους τελωνεία, αντί κεντρικά από τη Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών.

Η αποκάλυψη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες λύσεις, καθώς η συσσώρευση ανείσπρακτων οφειλών απειλεί τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί

Καθώς τα χρέη προς εφορία και τελωνεία αυξάνονται, η ΑΑΔΕ επιχειρεί με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων να εισπράξει ότι μπορεί, από τους οφειλέτες.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο η  Α.Α.Δ.Ε. έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες επιβολής αναγκαστικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών-φορολογούμενων.

Στην διάρκεια του 2023 είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του 71% των οφειλετών έναντι 69% το 2022. Οι σοβαρότερες εισπρακτικά υποθέσεις αντιμετωπίζονται άμεσα από τις αρμόδιες προς είσπραξη υπηρεσίες, μετά από διαδικασία ανάλυσης κινδύνου ή εξαιρετικά και με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε..

Με την διαδικασία αυτή ανατέθηκαν μέσω της ειδικής εφαρμογής 55.035 υποθέσεις, οι οποίες αποστέλλονται σε μηνιαία βάση στους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. και των Ελεγκτικών Κέντρων για την επιδίωξη της είσπραξης και παρακολουθείται η απόδοση και η πορεία επίτευξης του επιχειρησιακού στόχου εκάστης υπηρεσίας.

Αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν το 2023, με την υποσημείωση ότι δεν απέχουν πολύ και από εκείνα που λαμβάνονται εντός του 2024 είναι τα ακόλουθα:

Οι φάκελοι κατάσχεσης διαμορφώθηκαν σε 5.882, από 5.651 το 2022.

Οι επιδοθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων (δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, ενοικίων, μισθών, συντάξεων) ανήλθαν σε 500.069 (από 484.138 το 2022).

Τα προγράμματα πλειστηριασμού ήταν 564, έναντι 1.201 το 2022.

Οι παραγγελίες κατάσχεσης ανήλθαν σε 12.864, από 15.163 το 2022.

Οι ποινικές διώξεις εναντίον των οφειλετών ανήλθαν σε 4.063, από 3.178 το 2022.

Οι υποθήκες ήταν 9.476, από 9.386 το 2022 και

Στέλλα Νικολάου

Η Στέλλα Νικολάου είναι συντάκτρια στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου εξειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την καθημερινότητα και τις νέες τεχνολογίες. Με χρόνια εμπειρίας στον χώρο της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, η Στέλλα αναλύει τις τρέχουσες εξελίξεις με έμφαση στην προσβασιμότητα και την κατανόηση, κάνοντας σύνθετα ζητήματα προσιτά για το ευρύ κοινό. Στόχος της είναι να ενημερώνει τους αναγνώστες για σημαντικά γεγονότα και πρακτικές πληροφορίες, διατηρώντας παράλληλα αντικειμενικότητα και ακρίβεια.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago