Bitcoin: Για κίνδυνοικονομικής έκρηξης και μάλιστα πολύ σύντομα προειδοποιούν οι Αρχές, επισημαίνονμτας πως πρόκειται για επένδυση υψηλού ρίσκου. Διαβάστε αναλυτικά στο xristika.gr τι ισχύει με το bitcoin.
Σχεδιάζετε να επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα;
Τότε καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι να χάσετε όλα τα χρήματά σας προειδοποιούν οι βρετανικές αρχές.
Σύμφωνα με επείγουσα ειδοποίησή τους τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, τα κρυπτονομίσματα συνιστούν επενδύσεις «υψηλού κινδύνου».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η FCA, ο ρυθμιστής των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Βρετανία, οι υψηλές επιδόσεις που υπόσχονται στους επενδυτές εταιρείες που διακινούν assets σε κρυπτονομίσματα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους.
«Εάν οι καταναλωτές επενδύουν σε αυτούς τους τύπους προϊόντων, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η προειδοποίηση της FCA έρχεται σε μία στιγμή που το ξέφρενο ράλι της αγοράς φαίνεται να δίνει θέση σε μία περίοδο αστάθειας.
Το Bitcoin και τα άλλα εικονικά νομίσματα υποχώρησαν τη Δευτέρα, με την εν λόγω αγορά να κάνει «τρύπα» 170 δισ. δολαρίων.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Bitcoin σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 41.973 δολάρια, καθώς για όλο και πιο πολλούς επενδυτές είναι το νέο ισχυρότερο «ασφαλές καταφύγιο» μετά το χρυσό.
Αυτό το ασταμάτητο ράλι δεν εμπόδισε ωστόσο πολλούς αναλυτές να προειδοποιούν για μία φούσκα μεγατόνων, η οποία δεν θα αργήσει μάλιστα να εκραγεί.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, η Fed δεν δίστασε να αποκαλέσει το ράλι αυτό «μητέρα όλων των φυσαλίδων» σε πρόσφατο σημείωμα.
Οι βρετανικές αρχές δεν διστάζουν να αφήσουν υπόνοιες για δόλο και απάτη, εκ μέρους εταιρειών που προσελκύουν πελάτες τονίζοντας τα οφέλη αλλά όχι και τα πιθανά μειονεκτήματα των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.
Να σημειωθεί ότι η FCA απαγόρευσε πρόσφατα την πώληση παραγώγων κρυπτονομισμάτων σε ιδιώτες επενδυτές, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς εγγραφή διαπράττουν «ποινικό αδίκημα».
«Όπως συμβαίνει με όλες τις υψηλού κινδύνου, κερδοσκοπικές επενδύσεις, οι καταναλωτές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι καταλαβαίνουν τι επενδύουν και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτές τις επενδύσεις» τονίζει η FCA, υπογραμμίζοντας ότι αν κάτι πάει στραβά οι εν λόγω επενδυτές κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα χωρίς καμία απολύτως κάλυψη.
Αυτή είναι η ελληνική τράπεζα που μοιράζει «φουλ» δάνεια
Δημιουργία εσωτερικών κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ, νέες χορηγήσεις άνω των 5 δισ. ευρώ προς την πραγματική οικονομία, μείωση των κόκκινων δανείων και συνέχιση του εταιρικού μετασχηματισμού είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021.
Oι προτεραιότητες της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που υλοποιεί η Τράπεζα θα κινηθούν σε 3 άξονες:
Στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs): Το σχέδιο τιτλοποιήσεων μέσω του προγράμματος “Ηρακλής” βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2021 θα ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση Vega ύψους 5 δισ. ευρώ ενώ μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Intrum AB για την πώληση ποσοστού 30% των mezzanine notes της τιτλοποίησης Phoenix ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς πρόκειται να προχωρήσει και σε νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 13 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ηρακλης 2 που θα ξεκινήσει την 1η Μαϊου.
Στην υλοποίηση του σχεδίου για την ενίσχυση των κεφαλαίων της: Οι δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (16,1%) και CET1 (14,1%) της Τράπεζας βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και θα βελτιωθούν περαιτέρω από πρόσθετες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ.
Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απόσχιση των υπηρεσιών εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (acquaring), την τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων (Synthetic Securitization) ύψους 2 δισ. ευρώ και την ανάθεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετοχών της Τράπεζας.
Στην υλοποίηση του σχεδίου εταιρικού μετασχηματισμού: Το πρώτο μέρος του εταιρικού μετασχηματισμού της Τράπεζας, μέσω του hive down, δηλαδή με την απόσχιση των τραπεζικών εργασιών, ολοκληρώθηκε με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα στις 30 Δεκεμβρίου.
Στόχος του είναι η βελτιστοποίηση της οργανωτικής και κεφαλαιακής δομής του Ομίλου, καθώς θα διευκολύνει την επιτάχυνση της διαδικασίας αποαναγνώρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ από τον ισολογισμό και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων από το επίπεδο του 47% στο επίπεδο του 30%.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού θα οδηγήσει στην επίτευξη σειράς στρατηγικών στόχων για την Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας τη δυνατότητα στη διοίκηση να εστιάσει στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες και διευκολύνοντας την εξυγίανση του ισολογισμού.
Η Τράπεζα, αξιοποιώντας την πρόοδο της περιόδου 2017-2019, ολοκλήρωσε τη φάση κατάρτισης του νέου σχεδίου μετασχηματισμού για τα επόμενα 3-5 χρόνια και έχει ξεκινήσει τη φάση υλοποίησης, με προσέγγιση από τη βάση προς τα πάνω, με 17 πρωτοβουλίες, 120 έργα και 100 βασικούς λειτουργικούς δείκτες δημιουργίας αξίας.
Στο τέλος του 4ου τριμήνου 2020, στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού της Τράπεζας, περίπου 1.000 εργαζόμενοι έκαναν χρήση του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης και περίπου 40 καταστήματα έκλεισαν.
Οι βασικοί στόχοι του εταιρικού μετασχηματισμού είναι:
η αναβάθμιση της εμπορικής πλατφόρμας της Τράπεζας, ενισχύοντας τις νέες τραπεζικές εργασίες μέσω της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων, αξιοποιώντας πλήρως τις επιχειρήσεις υψηλής δυναμικής και προοπτικής
η ανάδειξη της Τράπεζας Πειραιώς σε τράπεζα πρώτης επιλογής των πελατών, μέσω πελατοκεντρικής, ψηφιακά πρωτοποριακής και στοχευμένης πρότασης για τη δημιουργία αξίας
η ενίσχυση και ενδυνάμωση του ταλέντου εντός της Τράπεζας μέσω αποτελεσματικού προφίλ στελέχωσης για το ανθρώπινο δυναμικό
η προώθηση απλοποίησης και αυτοματισμών σε όλους τους τομείς για την επίτευξη εξοικονόμησης κόστους εξυπηρέτησης και απελευθέρωσης πόρων, ώστε να δοθεί έμφαση στις εμπορικές δραστηριότητες.
Βασικός άξονας της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και η στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία με περισσότερα από 5 δισ. ευρώ το 2021, έχοντας ήδη παράσχει ρευστότητα του ίδιου ύψους το 2020, περισσότερο από το 30% της καθαρής χρηματοδότησης που δόθηκε συνολικά την ίδια χρονιά.