Καυσόξυλα: Πού κυμαίνονται οι τιμές φέτος – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Καυσόξυλα: Πού κυμαίνεται φέτος ο τόνος. Σπεύδουν να προμηθευτούν οι καταναλωτές χωρίς να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσέξουν πολύ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Στα καυσόξυλα στρέφονται και φέτος οι καταναλωτές, στην προσπάθειά τους να βρουν πιο οικονομικές λύσεις για θέρμανση ενόψει του χειμώνα. Με τη θερμοκρασία να πέφτει σιγά σιγά οι καταναλωτές σκέφτονται τρόπους για να ζεσταθούν χωρίς να βάζουν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Φέτος, τα καυσόξυλα και τα πέλετ έχουν μειωμένη ζήτηση σε σχέση με τις άλλες χρονιές λόγω των τιμών που επικρατούν στην αγορά.

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο Ιορδάνης Μέργος, ιδιοκτήτης εταιρείας καυσόξυλων και πέλετ, «η ζήτηση είναι μειωμένη για τα ξύλα. Κι αυτό γιατί τα ξύλα είναι μια μορφή θέρμανσης, η οποία θέλει κρύο. Ο κόσμος αρκείται με το ρεύμα και με το κλιματιστικό. Δεν έχει μπει άλλωστε για τα καλά και ο χειμώνας, οπότε η ζήτηση είναι μειωμένη».

Όπως τονίζει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας καυσόξυλων, η τιμή φέτος είναι 30% με 40% πιο φθηνή σε σχέση με πέρυσι. «Αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικές και για τους πελάτες μας οι τιμές που κυμαίνονται στην αγορά. Είναι περίπου στα 100 ευρώ το κυβικό, δηλαδή σε σύγκριση με πέρυσι είναι 40% πιο κάτω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο η τιμή τους να φθάσει τα περυσινά επίπεδα αποκλείεται. Σχολιάζοντας τα πέλετ, είπε ότι η τιμή τους κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τα καυσόξυλα.

«Πρέπει να προσέχουμε πάντως την ποιότητα που αγοράζουμε και τα καυσόξυλα και τα πέλετ», τόνισε ο ίδιος.

Καυσόξυλα: Τζάκι, πετρέλαιο ή ηλεκτρικά σώματα – Ποια μέθοδος συμφέρει

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Ευάγγελος Πάνος, μέσα από έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέλυσε ποια μέθοδος θέρμανσης συμφέρει. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η ενεργειακή κρίση έχει φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, με τους πολίτες να μην ξέρουν πως θα ζεσταθούν το χειμώνα.

Τις πιο οικονομικές λύσεις για θέρμανση ανέδειξε ο ενεργειακός επιθεωρητής Ευάγγελος Πάνος, μέσα από έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ποια μέθοδος θέρμανσης συμφέρει κι εξήγησε τα υπέρ και τα κατά στην αντλία θέρμανσης, τον λέβητα πετρελαίου, τα ηλεκτρικά σώματα και τα τζάκια.

Καυσόξυλα: Οικονομικότερη λύση η λύση της αντλίας θερμότητας

«Στη συγκεκριμένη μελέτη για κάποιο συγκεκριμένο τύπο θέρμανσης έχουν βγάλει και συγκεκριμένη κατανάλωση ότι η οικονομικότερη λύση είναι η λύση της αντλίας θερμότητας και ακολουθούν μετά με διαφορά μικρή μεταξύ τους ο λέβητας πετρελαίου με τον λέβητα φυσικού αερίου.

Η αντλία θερμότητας έχει ένα πλεονέκτημα λόγω της τεχνολογίας της διάταξης να καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες.

Παρόλο που οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί όλες, ρεύμα πετρέλαιο, φυσικό αέριο λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί, μπορεί και κάνει πολύ οικονομική τη λύση.

Για τις άλλες δύο περιπτώσεις που έχουμε για τον λέβητα πετρελαίου και τον λέβητα φυσικού αερίου που είναι σχετικά κοντά μεταξύ τους, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι μιλάμε για ατομικό λέβητα φυσικού αερίου προκειμένου να έχουμε κατανάλωση.

Αν έχουμε κεντρική θέρμανση, η κατανάλωση αυξάνεται δραματικά και είναι πολύ μεγαλύτερη από τον λέβητα πετρελαίου, τον αντίστοιχο σε κεντρική θέρμανση.

Οι υπόλοιπες λύσεις ακολουθούν, δηλαδή το ενεργειακό τζάκι έχει κατανάλωση μετά τον λέβητα πετρελαίου και ο λέβητας βιομάζας –αυτές οι λύσεις χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιοχές εκτός πόλεων.

Πολύ μακριά είναι η λύση με ηλεκτρικά σώματα, είναι πάρα πολύ ακριβή λύση και την αποφεύγουμε, όπως και επίσης μια λύση με το τζάκι ανοιχτού θαλάμου είναι τοπικά μόνο για το σημείο που έχουμε το τζάκι».

Καυσόξυλα: Η κατανάλωση των σωμάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη

«Η κατανάλωση των σωμάτων – επειδή είναι αντιστάσεις και η αντίσταση όσο καίει, τόσο καταναλώνει- είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Συνήθως για να έχουμε οικονομία σε βάθος χρόνου και μιλάμε να έχουμε θέρμανση όλο τον χειμώνα, θα πρέπει να δώσουμε λύση είτε με λέβητα πετρελαίου είτε αερίου αν δεν μπορούμε αντλία θερμότητας το οποίο να χρησιμοποιείται για πολύ περισσότερες ώρες.

Το λάθος που κάνουμε πολλές φορές είναι ότι ανοιγοκλείνουμε κάθε μέρα για μια δυο ώρες τη θέρμανση, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να αυξάνεται δραματικά, ενώ αν υπήρχε σε κεντρική θέρμανση, σε μια ομοιόμορφη κατανάλωση από όλη την πολυκατοικία και να ήταν συνεχώς ανοιχτό το σύστημα, η κατανάλωση θα έπεφτε.

Δυστυχώς επειδή δεν υπάρχει συνεννόηση και οι περισσότεροι ανοίγουν για πολύ λίγες ώρες, ο ταυτοχρονισμός είναι μικρός και η κατανάλωση αυξάνει δραματικά. Σε ατομικές θερμάνσεις, όπως επίτοιχος λέβητας, είναι πιο εύκολο αυτό να το επιτύχουμε».

«Σκοπός είναι να έχουμε σετάρει τη θέρμανση μας 18, 19 βαθμούς μέχρι 20 είναι αυτό το οποίο υποδεικνύεται από κει και πάνω αυξάνεται δραματικά η κατανάλωση.

Αν αυτό το έχουν σε όλη την πολυκατοικία, σημαίνει ότι ο κεντρικός λέβητας είναι μεγάλης ισχύος θα μπορεί να δουλεύει για όλα τα διαμερίσματα.

Αν ένας λέβητας αναγκαστεί να δουλέψει μόνο για ένα δύο διαμερίσματα από τα 15 που έχει μια πολυκατοικία, η κατανάλωση αυξάνεται δραματικά.

Σε επίτοιχος λέβητες αερίου όμως επειδή η θέρμανση είναι ατομική και υπάρχουν και μικρά συστήματα που μπορούμε να βάλουμε όπως είναι η αντιστάθμιση, έξυπνος θερμοστάτης και πάει λέγοντας μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο αυτή την κατανάλωση και να γίνει ακόμα πιο οικονομικός από τον λέβητα του πετρελαίου.

Δεν μπορεί να συγκριθεί όμως με την αντλία θερμότητας[…] έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης.

Καυσόξυλα: Τι ισχύει για τους αφυγραντήρες

Σε ερώτηση για το αν είναι μύθος ή αλήθεια ότι ο αφυγραντήρας μαζεύοντας όλη την υγρασία ενός δωματίου ανεβάζει τη θερμοκρασία ή την αίσθηση της θερμοκρασίας ο κ. Πάνου απάντησε:

«Είναι η έκθεση, όχι τη θερμοκρασία. Είναι η λανθάνουσα αίσθηση θερμότητας. Όταν υπάρχει υγρασία στους 15 βαθμούς Κελσίου, νοιώθουμε πολύ μεγαλύτερο κρύο από ότι όταν είναι τα επίπεδα υγρασίας χαμηλά.

Δεν αυξάνεται η θερμοκρασία. Η λανθάνουσα θερμότητα που λαμβάνουμε είναι αυτή που βελτιώνεται και βελτιώνεται η αίσθηση μέσα στον χώρο.

Τα νέα μηχανήματα έχουν υψηλό δείκτη ενεργειακό, όμως δεν παύει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνέχεια όλη την ημέρα».