Καύσωνας: Ο καύσωνας «Κλέων» είναι εδώ και τα αυτοκίνητά μας είναι πλέον… μαρτύριο, ειδικά με την κίνηση της Αθήνας.
Σύμφωνα με έρευνες, κατά τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού η θερμοκρασία μέσα καμπίνα ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου στον ήλιο, μπορεί να είναι 1,5 πάνω σχετικά με αυτή του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι αν το θερμόμετρο δείχνει 39 βαθμούς, στην καμπίνα μπορεί να αγγίζει και τους 60!
Υπάρχουν όμως τρόποι για να ρίξετε την θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Συγκεκριμένα, υπάρχει μία μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει είναι ονομάζεται «ιαπωνικό τρικ» ενώ υπάρχει και σχετικό βίντεο στο YouTube που έχει γίνει viral και δείχνει αναλυτικά τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τους Ιάπωνες ο οδηγός μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία στην καμπίνα ακολουθώντας τα εξής βήματα:
Να ανοίξει την πόρτα του συνοδηγού, να κατεβάσει το παράθυρο, να την κλείσει, στη συνέχεια να πάει στην πόρτα του οδηγού και με κλειστό παράθυρο να την ανοιγοκλείσει γρήγορα για πέντε φορές τουλάχιστον.
Με αυτόν τον τρόπο οι πόρτες μετατρέπονται έναν «χειροκίνητο εξαερισμό» (σαν ανεμιστήρας) και αποβάλλουν από την καμπίνα μεγάλο μέρος του θερμού αέρα.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, η θερμοκρασία έπεσε μέσα σε λίγα λεπτά κατά 8 βαθμούς Κελσίου.
Καύσωνας: Πώς θα δροσιστείτε χωρίς air condition
Με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, χιλιάδες συμπολίτες μας δεν θα ανοίξουν τα κλιματιστικά τους ενώ άλλοι δεν έχουν καθόλου.
Καθώς βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού και πριν από έναν παρατεταμένο καύσωνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είτε υποφέρετε από την ζέστη είτε απλά θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, υπάρχουν τρόποι για να δροσιστείτε χωρίς air condition.
Μπορεί ο ζεστός καιρός να ευνοεί τις εξορμήσεις στις παραλίες, όμως, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το σώμα δεν πρέπει να παραμένει ζεστό για πολλή ώρα, καθώς η υπερβολική ζέστη μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό και άλλα όργανα.
Η εφίδρωση είναι το φυσικό σύστημα ψύξης του σώματος, αλλά όταν αυτό δεν είναι αρκετό, και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θερμοπληξίας.
Το να παραμένει κανείς δροσερός είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μερικά απλά βήματα.
Μείνετε ενυδατωμένοι
Σύμφωνα με τον Wendell Porter, λέκτορα στη γεωργία και τη βιολογική μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, όταν το σώμα είναι ζεστό και έχει αρχίσει ενδεχομένως να «παίρνει χρώμα» από τον ήλιο, η ενυδάτωση αποτελεί εγγύηση. Όπως αναφέρει ο Porter, το σώμα χρειάζεται τον ιδρώτα για να δροσιστεί, και για να παράξει ιδρώτα χρειάζεται νερό. Για αυτό φροντίστε να καταναλώνετε τακτικά ικανοποιητικές ποσόστητες.
Κάντε ένα κρύο ντους ή μπάνιο
Το να κάνετε ένα κρύο ντους ή μπάνιο σας βοηθά να δροσίσετε το σώμα σας και να ρίξετε τη θερμοκρασία του. Ένα έξυπνο τιπ είναι να χρησιμοποιήσετε σαπούνι μέντας, για περισσότερη δροσιά.
Χρησιμοποιήστε παγοκύστες για τον λαιμό και τους καρπούς σας
Τοποθετήστε παγοκύστες στους καρπούς σας ή περάστε τες γύρω από το λαιμό σας για να δροσιστεί το σώμα σας. Αυτά τα σημεία είναι περιοχές όπου τα αιμοφόρα αγγεία είναι κοντά στο δέρμα, έτσι θα δροσιστείτε πιο γρήγορα.
Κλείστε τις κουρτίνες ή τα στόρια σας
Εάν έχετε παράθυρα που βλέπουν προς την κατεύθυνση του ήλιου από το πρωί έως το απόγευμα, κλείστε τις κουρτίνες ή τα στόρια για να «αποτρέψετε τον ήλιο να μπει απευθείας στο σπίτι και να ζεσταθεί μέσα», είπε ο Πόρτερ.
Κοιμηθείτε με σεντόνια που «αναπνέουν»
Το βαμβάκι είναι ένα από τα υλικά που «αναπνέουν» περισσότερο, επομένως τα βαμβακερά σεντόνια θα μπορούσαν να κρατήσουν δροσερό το σώμα όλη τη νύχτα.
Κοιμηθείτε στο υπόγειο (αν έχετε)
Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε όλη τη νύχτα λόγω ζέστης, δοκιμάστε να κοιμηθείτε κάπου πιο δροσερά από την κρεβατοκάμαρά σας, αν υπάρχει αυτή η επιλογή. Η ζέστη ανεβαίνει, οπότε αν έχετε κάποιο υπόγειο επίπεδο στο σπίτι σας, επιλέξτε αυτόν τον χώρο για ύπνο, εφόσον θα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα.
Μην ψύχετε τα ρούχα
Μια πολύ συνηθισμένη (κακή) συμβουλή για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη είναι να…βάλετε στην κατάψυξη τα ρούχα που θα φορέσετε όταν κοιμηθείτε. Σύμφωνα με τον Porter, αυτό δεν είναι καθόλουν καλή ιδέα καθώς τα ρούχα θα απορροφήσουν την θερμότητα του σώματος και θα υγρανθούν.
Κλείστε τις πόρτες των δωματίων που δεν χρησιμοποιείτε
Εάν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο από τα δωμάτια του σπιτιού, κλείστε την πόρτα ώστε η δροσιά να διαχέεται στα δωμάτια στα οποία παραμένετε για περισσότερη ώρα.
Χρησιμοποιήστε εξαερισμό στο μπάνιο και απορροφητήρα στην κουζίνα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον απορροφητήρα στην κουζίνα για να τραβήξετε τον ζεστό αέρα μετά το μαγείρεμα και τον εξαερισμό του μπάνιου για να τραβήξετε τον ατμό μετά το ντους.
Τοποθετήστε λαμπτήρες ενεργειακής απόδοσης
Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως παράγουν υψηλότερη θερμοκρασία από τους λαμπτήρες LED.Η αλλαγή λαμπτήρων μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα, αλλά δεν θα μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία στο σπίτι. Ωστόσο, εάν εστιάσετε στην εναλλαγή των λαμπτήρων σε περιοχές που κάθεστε κοντά, αυτό θα έκανε μια πιο αισθητή διαφορά, είπε ο Porter.
Απολαύστε παγωμένες λιχουδιές
Το να φάτε ένα παγωτό για να δροσιστείτε μπορεί να σας βοηθήσει. Αλλά μην υπερβάλλετε στη ζάχαρη, λέει ο Porter.
«Η ζάχαρη θα σας ζεστάνει καθώς θα ωθήσει τον οργανισμό να παράξει ενέργεια», είπε. «Έτσι η δροσερή απόλαυση μπορεί να είναι καλή, αλλά η επιπλέον ζάχαρη ίσως όχι».
Καύσωνας: «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από οτιδήποτε»
Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον σενάριο καθώς είναι ήδη εδώ!
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής Χρήστος Ζερεφός προαναγγέλλοντας πως «μετά το 2050 οι περιοχές που λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο, θα είναι πιο βαθιά στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του πλανήτη είναι και η Μεσόγειος».
Ο γενικός γραμματέας της ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής κ. Ζερεφός μίλησε Alpha Radio 9.89 και στον Σωτήρη Μπέσκο για την αλλαγή του καιρού όπως την βιώνουμε μέχρι τώρα στην χώρα μας ενώ αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες προκλήσεις ώστε να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη.
Έθεσε ως χρονικό διάστημα ορόσημο το 2050 ενώ έκανε και προβολή της κλιματικής κατάστασης που θα επικρατεί εκείνη την χρονική στιγμή.
«Μετά το 2050 οι περιοχές που λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο, θα είναι πιο βαθιά στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του πλανήτη είναι και η Μεσόγειος».
Η Ανατολική Ελλάδα το 2050 θα έχει ημι-ερημοποιηθεί, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Έχουμε δει μέγα δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, στην Καλιφόρνια και τη Σιβηρία. Ήταν πολύ χαρακτηριστική η αντιστροφή των θερμοκρασιών».
Το φετινό καλοκαίρι, πρόσθεσε ο καθηγητής θα έχει πιο έντονες βροχές, αφού δεν έβρεξε τον χειμώνα.
Ακόμα, ο κ. Ζερεφός θεωρεί πως «πρέπει να γίνει παγκόσμια κάτι και ο καθένας πρέπει να μάθει να προσαρμοστεί.
Η προσαρμογή είναι να ξέρω τι θα κάνω είτε σε ακραίο φαινόμενο είτε σε προστασία μακροπρόθεσμη.
Αυτοί που υποστηρίζουν να μην κάνουμε τίποτα είναι αυτοί που ρυπαίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.