Καύσωνας: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ – Έρχονται 44άρια

Καύσωνας: Από την Πέμπτη το νέο κύμα καύσωνα με 41-43 βαθμούς Κελσίου. Λαγουβάρδος: Θα φτάσουμε τις 13 ημέρες σερί καύσωνα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

«Καμίνι» θυμίζουν για άλλο ένα 24ωρο οι περισσπότερες περιοχές της Ελλάδας λόγω του καύσωνα «Κλέων» παρά το γεγονός οτι το βοριαδάκι στο Αιγαίο έχει δημιουργήσει ένα μικρό αίσθημα ανακούφισης σε κάποια σημεία, με μετεωρολόγους, όπως ο Σάκης Αρναούτογλου, να επιμένουν ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου το ερχόμενο Σάββατο.

Πρακτικά, όπως εξήγησε από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ο καύσωνας «Κλέων» εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών καθώς, με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, θα συμπληρώσουμε έως και 13 ημέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών μέχρι να υπάρξει μια πραγματική υποχώρηση στα θερμόμετρα.

Δείτε τις θερμοκρασίες στην επικράτεια σε πραγματικό χρόνο

Ήδη στις 11:30 το πρωί οι σταθμοί της ΕΜΥ είχαν μετρήσει έως 41 βαθμούς Κελσίου στο Ελαφονήσι στην Κρήτη και 39 βαθμούς Κελσίου στην Καλλιθέα, στο Χαροκόπειο.

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Από την πλευρά της η ΕΜΥ εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στο οποίο αναφέρει ότι από την Κυριακή (16-07-2023) έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης.

Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (20-7-2023) κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41-43, στα νησιά του Ιονίου τους 39-41, στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας: Οι θερμοκρασίες μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα

Σύμφωνα με ανάρτηση του προγνώστη της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, τα θερμόμετρα θα δείξουν κατά μέσο όρο 37-39 βαθμούς Κελσίου από αύριο, Κυριακή μέχρι την Τετάρτη, καθώς από Πέμπτη αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα άνω των 40 βαθμών Κελσίου μέχρι και την Δευτέρα 24 Ιουλίου.

Στο μετεώγραμμα που ανήρτησε ο κ. Αρναούτογλου φαίνεται ότι το νέο κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει με 40 βαθμούς Κελσίου την προσεχή Πέμπτη και στη συνέχεια θα ανέβει έτι περαιτέρω, με αποκορύφωμα το Σάββατο 22 Ιουλίου οπότε η γενική πρόγνωση κάνει λόγο για θερμοκρασίες έως 44 βαθμούς Κελσίου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σε κλειστούς κάμπους η θερμοκρασία – σύμφωνα με την ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου – να φτάσει έως και τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

Καύσωνας: Ένας από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών

Με την πρόγνωση Αρναούτογλου συμβαδίζουν όσα είπε το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ ο Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος έκανε λόγο για «μια μικρή κάμψη των πολύ υψηλών θερμοκρασιών το επόμενο τετραήμερο.

Θα είναι όμως ζέστη μέχρι και την Τρίτη – Τετάρτη με θερμοκρασίες που θα είναι μέγιστες κοντά στους 39 με 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές με θερμοκρασίες καύσωνα, σε συνδυασμό μάλιστα και με πολύ ενισχυμένο μελτέμι κυρίως από την Κυριακή.

Κυριακή και Δευτέρα θα έχουμε πολύ ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο και επομένως και στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Και αυτό ανεβάζει πάρα πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς το επόμενο τριήμερο, δεδομένου ότι έχουν ξεραθεί και τα πάντα στα δάση από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τις τελευταίες ημέρες».

Ο κ. Λαγουβάρδος προειδοποίησε για νέα άνοδο της θερμοκρασίας από Πέμπτη λέγοντας ότι «φαίνεται από την Πέμπτη και μετά θα έχουμε εκ νέου άνοδο θερμοκρασίας.

Είναι λίγο νωρίς για αυτό λέω μεγάλη πιθανότητα αλλά να το τονίσω ότι από την Πέμπτη και μετά και μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε εκ νέου πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή θα ξαναδούμε θερμοκρασίες πάνω από 42 43 βαθμούς».

«Αν αυτό επιβεβαιωθεί που έχει μεγάλη πιθανότητα να επιβεβαιωθεί, μιλάμε για έναν πολύ μεγάλης διάρκειας καύσωνα, έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη που μας πέρασε και είναι πιθανό να αγγίξει με διάρκεια που θα ξεπεράσει 13 ημέρες με δύο πολύ θερμά επεισόδια αυτό που ζούμε τώρα και πιθανότατα αυτό που θα έχουμε από την επόμενη Πέμπτη και μετά.

Επομένως μιλάμε μια κατάσταση πολύ δύσκολη» πρόσθεσε ο κ. Λαγουβάρδος συμπληρώνοντας ότι αν ο καύσωνας «Κλέων» εξελιχθεί όπως περιμένουμε «θα είναι μέσα στους 7 – 8 μεγάλους καύσωνες που έχουμε βιώσει τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας».

Καύσωνας: Έως και 80 βαθμούς Κελσίου στο έδαφος η θερμοκρασία την Παρασκευή

Πτήση με drone και θερμική κάμερα από την ομάδα UpStories πάνω από την πόλη της Αθήνας την Παρασκευή έδειξε ότι η θερμοκρασία του άερα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ξεπέρασε τους 40 °C σε πολλές περιοχές της Αθήνας, ενώ στο έδαφος και σε κτίρια η θερμική κάμερα έδειξε τιμές θερμοκρασίας άνω των 60 °C και τοπικά άνω των 80 °C.

Καύσωνας: «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από οτιδήποτε»

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον σενάριο καθώς είναι ήδη εδώ!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής Χρήστος Ζερεφός προαναγγέλλοντας πως «μετά το 2050 οι περιοχές που λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο, θα είναι πιο βαθιά στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του πλανήτη είναι και η Μεσόγειος».

Ο γενικός γραμματέας της ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής κ. Ζερεφός μίλησε Alpha Radio 9.89 και στον Σωτήρη Μπέσκο για την αλλαγή του καιρού όπως την βιώνουμε μέχρι τώρα στην χώρα μας ενώ αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες προκλήσεις ώστε να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη.

Έθεσε ως χρονικό διάστημα ορόσημο το 2050 ενώ έκανε και προβολή της κλιματικής κατάστασης που θα επικρατεί εκείνη την χρονική στιγμή.

«Μετά το 2050 οι περιοχές που λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο, θα είναι πιο βαθιά στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του πλανήτη είναι και η Μεσόγειος».

Η Ανατολική Ελλάδα το 2050 θα έχει ημι-ερημοποιηθεί, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Έχουμε δει μέγα δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, στην Καλιφόρνια και τη Σιβηρία. Ήταν πολύ χαρακτηριστική η αντιστροφή των θερμοκρασιών».

Το φετινό καλοκαίρι, πρόσθεσε ο καθηγητής θα έχει πιο έντονες βροχές, αφού δεν έβρεξε τον χειμώνα.

Ακόμα, ο κ. Ζερεφός θεωρεί πως «πρέπει να γίνει παγκόσμια κάτι και ο καθένας πρέπει να μάθει να προσαρμοστεί.

Η προσαρμογή είναι να ξέρω τι θα κάνω είτε σε ακραίο φαινόμενο είτε σε προστασία μακροπρόθεσμη.

Αυτοί που υποστηρίζουν να μην κάνουμε τίποτα είναι αυτοί που ρυπαίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κακοκαιρία Κλέων: Άφωνοι οι μετεωρολόγοι – «Αυτό που θα συμβεί το καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία»

Μπορεί το καλοκαίρι να μην έχει έρθει, ωστόσο οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως θα μείνει στην ιστορία!

Ασταθής είναι ο καιρός στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους, προβλέπει πως το σκηνικό αυτό θα διατηρηθεί και μετά τα μέα του Ιουλίου.

Tόσο η Ιταλία όσο και ολόκληρη η Ευρώπη, διανύουν μία αλλόκοτη μετεωρολογική περίοδο, αφού ουσιαστικά δεν υπήρξε φέτος άνοιξη, δεδομένου ότι ειδικά ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.

Την ώρα που διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, οι μετεωρολόγοι διαπιστώνουν πως οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει και οι θερμοκρασίες διατηρούνται κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με τις έντονες βροχοπτώσεις να συνεχίζονται, με τάση το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές, αναφέρει το forecastweather.gr.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους της Ιταλίας, τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού επιμένουν ότι αυτό το σκηνικό ενδέχεται να διατηρηθεί και μετά τα μέσα του Ιουλίου στη λεκάνη της Μεσογείου.

«Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι.

Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα.

Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Το ενδεχόμενο να βιώσει η Ευρώπη μία χρονιά χωρίς καλοκαίρι αναλύει ο Guido Guidi. Σε συνέντευξη του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu, ο ίδιος αναφέρει πως όλα είναι πιθανά και επομένως δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει ως σενάριο.

Υπάρχουν δε σχετικές μελέτες που αναφέρουν πως η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα στις 15 Ιανουαρίου 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσε να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλο αυτό μπορούμε να το δούμε συνολικά εκ των υστέρων.

Έτσι κι αλλιώς, οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν ανεξάρτητα αν έχει συμβάλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου, αρκεί να πάμε στο καλοκαίρι του 2022 όπου πέρα από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που είχαμε τον Ιούνιο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κύλησαν αρκετά ομαλά στην Ιταλία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς να έχουμε ακραία κύματα καύσωνα όπως είδαμε στην Δυτική Ευρώπη.

«Αν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, τότε πιθανόν έως και μετά τα μέσα του Ιουλίου να μην έχουμε κανένα κύμα καύσωνα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Τώρα να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ό,τι και να ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο», τονίζει ο Guidi.

«Πάντως δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση μετά από δύο ολόκληρους αιώνες να καταλήξει το 2023 ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη», καταλήγει.