Καύσωνας: Ανακοινώθηκε! Αυτοί απαγορεύεται να πάνε για δουλειά τις επόμενες μέρες

Καύσωνας: Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τα μέτρα για Δημόσιο και Αυτοδιοίκηση από το υπουργείο Εσωτερικών. Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απουσιάζουν όσο διαρκεί ο καύσωνας. Μέτρα για τους εργαζόμενους προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Εγκύκλιος με μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ενόψει του καύσωνα εκδόθηκε από τουπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ειδικότερα:

Για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας).

Ειδικότερα συστήνονται:

Οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης

– Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
– Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
– Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Καύσωνας: H χώρα στο έλεος του αεροχειμάρου

O ισχυρός καύσωνας που πλήττει τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ οι θερμοκρασίες αναμένονται να παραμείνουν υψηλές και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με το meteo.gr, τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου, αναμένεται η κορύφωση του κύματος, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τοπικά τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Τι είναι ο αεροχείμαρος

Γιατί έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και τόσο υψηλές θερμοκρασίες το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα; 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης βρίσκεται ένα ισχυρό ρεύμα αέρα με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Το ρεύμα αυτό είναι ο αεροχείμαρος, ο οποίος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.

Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα φτάσουν έως και 45 βαθμούς Κελσίου, έως και την Τετάρτη, 4 Αυγούστου, καθώς και για επόμενο κύμα καύσωνα, κοντά στον Δεκαπενταύγουστο.

Ο μετεωρολόγος κάνει λόγο και για βίαια καιρικά φαινόμενα, που οφείλονται στην κλιματική κρίση, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Καύσωνας: Θάλασσες = Αποθήκες θερμότητας

Εξαιτίας διαφορετικής θερμοχωρητικότητας οι θάλασσες λειτουργούν σαν τεράστιες αποθήκες θερμότητας – ενέργειας. Αυτό μπορεί για την ώρα να μην μας απασχολεί θα το συναντήσουμε όμως σύντομα μπροστά μας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά ή ακόμη και κυκλωνικές καταστάσεις.

Το ζήσαμε πέρυσι με τον μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε τη χώρα μας αρκετά πιθανό να το δούμε και φέτος. Γενικότερα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα πολλά χρόνια μιας και η φύση προσπαθεί να αντισταθμίσει με αυτόν τον τρόπο έντονες διαταραχές στο θερμοκρασιακό προφίλ της για τις οποίες διαταραχές η επιστήμη προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία ή τις αιτίες και σίγουρα σε αυτό δεν ευθύνεται ΜΟΝΟ η ανθωπινη δραστηριότητα!

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες πολλές μέρες

Οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα μας με τον υδράργυρο να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40° με 43° ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η υποχώρηση του υδραργύρου θα είναι μικρή με θερμοκρασίες κοντά στους 32° με 34° στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικά κοντά στους 30° στις περισσότερες περιοχές.

Ένα γενικά μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος που τοπικά θα συνδυαστεί και με αυξημένες τιμές σχετικής υγρασίας και που αυτός ο συνδυασμός συνεπάγεται αυξημένη δυσφορία.

Καύσωνας: «Θα μείνει στην ιστορία – Πού θα έχει 46 βαθμούς»

Μπροστά σε έναν ιστορικό καύσωνα, ο οποίος θα δείξει τα… δόντια του από την επόμενη εβδομάδα, βρίσκεται η χώρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο.

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Μάλιστα, ο γνωστός μετεωρολόγος έκανε λόγο για έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών με θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι τους 46 βαθμούς τοπικά!

Δείτε την ανάρτηση του κυρίου Καλλιάνου:

Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Χωρίς αμφιβολία, ο καύσωνας που διανύουμε εδώ και ήδη 3 ημέρες (ξεκινώντας από τα δυτικά) φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών ! Τόσο οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, όσο και η διάρκεια του, σίγουρα, τον καθιστούν ακραίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την Τρίτη 27 Ιουλίου (αρχικά επηρεάζοντας με 40-41°C τις δυτικές περιοχές της χώρας) και φαίνεται ότι θα μας απασχολεί έως και τουλάχιστον τις 8 Αυγούστου, πιθανότατα και παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, μιλάμε για έναν πιθανό 12ήμερο καύσωνα ο οποίος θα μείνει λογικά στην ιστορία.

ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΝΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μπορεί να είναι πολλές οι περιοχές της χώρας που τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, όμως τα ακόμη δυσκολότερα θα έρθουν από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα γενικευτούν πια οι ακραίες θερμοκρασίες και τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 43-44°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιθανότατα να δούμε σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 45-46°C.

ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ Ο ΑΕΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΟΣ

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 34-35°C και βγάλετε το χέρι σας έξω από το παράθυρο ενός κινούμενου αυτοκινήτου, ο αέρας αρχίζει και ζεσταίνει. Και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο πιο ζεστός είναι ο αέρας. Στους 40°C ο αέρας είναι πια πολύ ζεστός. Φανταστείτε λοιπόν ποια θα είναι η αίσθηση της ζέστης στο χέρι σας όταν η θερμοκρασία υπό σκιά πλησιάζει τους 43-44°C. Άρα στον ήλιο και όχι σε μετεωρολογικό κλωβό, η θερμοκρασία θα αγγίζει τουλάχιστον τους 50°C και επομένως ο αέρας πραγματικά θα καίει.

Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 41°C

Η επόμενη εβδομάδα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της Αττικής και φυσικά όχι μόνο. θα σας δώσω ενδεικτικά (με ίσως μια μικρή απόκλιση) τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Αττική τις επόμενες ημέρες :

Παρασκευή : 41-42°C

Σάββατο : 41-42°C

Κυριακή : 40-41°C

Δευτέρα : 43-44°C

Τρίτη : 42-43°C

Τετάρτη : 42-43°C

και ίσως έπεται και συνέχεια με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες…

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “Death Valley” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου συνήθως ο υδράργυρος “χτυπάει κόκκινο” είναι οι ακόλουθες :

– Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας

– Θεσσαλικός κάμπος- Πεδινή Φθιώτιδα

– Ευρύτερη περιοχή Λαμίας- Νότιο τμήμα Ηπείρου

– Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα- Δυτική Στερεά (Αιτ/νία)

– Πέριξ του Αγρινίου- Κωπαΐδα Βοιωτίας

– Ευρύτερη περιοχή Θήβας- Κεντρική Εύβοια

– Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας- Πεδιάδα Ηλείας

– Ευρύτερη περιοχή Πύργου

– Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)

– Λακωνικός κάμπος

– Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης

– Αργολικός κάμπος

– Άργος, Ναύπλιο

– Δυτική Αττική

– ΒΑ Κορινθία

– Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου

– Ανατολική Ρόδος

– Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

Σε αυτές τις περιοχές, πιθανότατα σε αυτόν τον καύσωνα, θα σημειωθούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. ΥΓ : Όλες οι παραπάνω θερμοκρασίες αποτελούν εκτιμήσεις με τα υπάρχοντα στοιχεία. Κάποιες φορές είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές ειδικά όταν αναφερόμαστε μετά την 3η-4η μέρα στις προγνώσεις μας.