Καύσιμα – Νέα μέτρα: Πόσο θα μειωθεί η τιμή βενζίνης και πετρελαίου

Καύσιμα – Νέα μέτρα: Σπάει τα κοντέρ η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου. Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και πότε θα ανακοινωθούν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σε ασφυκτικό κλοιό εξακολουθούν να βρίσκονται οι καταναλωτές εν όψει της θερινής περιόδου με την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης να καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία, μια πορεία η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί αν η ζήτηση καταγράψει την αναμενόμενη για την μετά COVID-19 εποχή άνοδο.

Το Brent κατέγραψε την έκτη εβδομαδιαία άνοδο μετά από την πολύ αναμενόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ + , η οποία κατέληξε σε μια μέτρια αύξηση στην παραγωγή, μια εξέλιξη που απέτυχε να κατευνάσει τις ανησυχίες για διεύρυνση του ελλείμματος προσφοράς.

Παρά το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες φαίνονταν έτοιμοι να αντλήσουν σημαντικά περισσότερα ως μέρος της αναθεώρησης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, και υπήρχαν ακόμη και προτάσεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τις μηνιαίες συμφωνίες προμήθειας της συμμαχίας, το καρτέλ των παραγωγών συμφώνησε σε μια αύξηση που ανέρχεται μόλις στο 0,4% της παγκόσμιας ζήτησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε σε αυξήσεις της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περίπου 50% μεγαλύτερες από τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος θα προσθέτει περίπου 400.000 βαρέλια αργού την ημέρα σε αυτούς τους δύο μήνες πέρα από τις μέτριες αυξήσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η κίνηση αυτή δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά.

«Δεν είναι αρκετό», δήλωσε η Nadia Martin Wiggen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Pareto Securities AS στο Όσλο, σε μια συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αλλά δείχνει ότι ο ΟΠΕΚ είναι πρόθυμος να αυξήσει την παραγωγή τώρα προσπαθώντας να αποτρέψει το σενάριο των 150 ή 180 δολαρίων το βαρέλι».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επίσης την Πέμπτη τη μερική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πιο σφιχτή αγορά τους επόμενους μήνες.

Το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο φέτος λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης καθώς οι χώρες απέρριψαν τους περιορισμούς για τον ιό, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μείωσε την προσφορά από έναν από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

Μια πιθανή αναζωπύρωση της κατανάλωσης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, απειλεί τώρα να προσθέσει ακόμη μεγαλύτερη ανοδική πίεση στις τιμές.

Η αύξηση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ δεν θα ήταν αρκετή για να εξισορροπήσει μια αγορά που μεταβάλλεται σε έλλειμμα λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης στην Κίνα, ανέφερε σε σημείωμα η Goldman Sachs Group Inc.

Η τράπεζα είπε ότι οι προσδοκίες της για παραγωγή από τη συμμαχία είναι καθοδικές, δεδομένης της ευρωπαϊκής απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών και της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Επανέλαβε την πρόβλεψή της για το Brent κατά μέσο όρο στα 125 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο.

Αλλά και στις ΗΠΑ, τα επίπεδα των αποθεμάτων δεν συνάδουν με μια επερχόμενη μείωση των τιμών. Μια έκθεση που δείχνει τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν περισσότερο από διπλάσια από ό,τι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης, ανέδειξε το αυξανόμενο έλλειμμα προσφοράς.

Καύσιμα – Νέα μέτρα: Προς τα 2,5 ευρώ η βενζίνη στα αστικά κέντρα – Φωτιά οι τιμές στα νησιά

Δεδομένων των ανοδικών πιέσεων που ασκούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τα επίπεδα της προσφοράς, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,312 ευρώ το βαρέλι και του πετρελαίου κίνησης στα 1,9 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο.

Στα νησιά οι τιμές έχουν φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα με τη μέση τιμή στα Δωδεκάνησα να διαμορφώνεται στα 2,442 και στις Κυκλάδες στα 2,487, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πρατήρια που πωλούν και πάνω από 2,6 ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ο τζίρος των πρατηρίων έχει μειωθεί καθώς τα γεμίσματα αφορούν σε ποσότητες που αντιστοιχούν σε 5,10 και 20 ευρώ ενώ πέρυσι τέτοια εποχή οι ποσότητες με τις οποίες γέμιζαν οι οδηγοί ήταν διπλάσιες.

Καύσιμα – Νέα μέτρα: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τα καύσιμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει μέρα με τη μέρα την κατάσταση στην αγορά προκειμένου να καταλήξει σε ένα περίγραμμα μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν μετά τις 15 Ιουνίου.

Αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η επέκταση της οριζόντιας έκπτωσης που ίσχυες για το πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη.

Παράλληλα, ενώ εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένως αναφέρει ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, πλέον, οι πιθανότητες για αντίστοιχες παρεμβάσεις αυξάνονται, ειδικά εν αναμονή των στοιχείων του πρώτου πενταμήνου τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι ενθαρρυντικά ως προς την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για νέες παρεμβάσεις.

Καύσιμα – Νέα μέτρα: «Χρυσή» βενζίνη! Δείτε τι αρνείται να κάνει η κυβέρνηση για να σωθούμε

Την ώρα που ο κόσμος δεν έχει κυριολεκτικά ούτε ευρώ για να βάλει βενζίνη, η οποία καλπάζει προς τα τρία ευρώ, η κυβέρνηση κοιτάζει με σταυρωμένα χέρια!

Κάθε σκέψη για μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα «κόβει» μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου η κυβέρνηση. Επιφυλάσσεται για επέκταση του fuel pass.

Για «υπερβολικά επιβαρυμένες τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα από τους φόρους» έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών την Παρασκευή. Παράλληλα όμως έκοψε κάθε κουβέντα για μείωση των συγκεκριμένων φόρων λέγοντας πως «Τα έσοδα του κράτους είναι συνδεδεμένα με τους φόρους» αλλά και πως υπάρχουν «σημαντικοί λόγοι που η χώρα δεν μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε μάλιστα και ποσοτικά στοιχεία για μια τέτοια παρέμβαση. «Η τιμή της αμόλυβδης στην αντλία έχει ανέβει 50 λεπτά. Για να την ρίξει κανείς στα πρό κρισης επίπεδα μειώνοντας ΦΠΑ και ΕΦΚ θα έπρεπε να χάσουμε έσοδα 3,8 δις. Ο αντίλογος που λέει ότι “όσο αυξάνονται οι τιμές μειώνονται οι καταναλώσεις μειώνονται και τα έσοδα” είναι λάθος στη βάση του.

Στο diesel δεν υπήρξε καμία μείωση στην κατανάλωση. Θα υπήρχε μια μαύρη τρύπα στα έσοδα που δεν ξέρουμε πως θα μπορούσε να αντισταθμιστεί. Θα αυξάναμε άλλους φόρους; Θα έβγαινε η χώρα να δανειστεί; Οφείλουμε να λέμε στον κόσμο την αλήθεια σ’ ό,τι αφορά την αξιοποίηση των εργαλείων αυτών για τις τιμές».

Καύσιμα – Νέα μέτρα: Πώς θα καταλάβετε αν σας έβαλαν νοθευμένη

Η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει στα ύψη και φυσικά οι επιτήδειοι δεν θα μπορούσαν να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη και να γεμίσουν την αγορά με νοθευμένη βενζίνη…

Δυστυχώς, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των πρόσφατων ελέγχων από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), δεν είναι λίγοι οι πρατηριούχοι που προσπαθώντας να μεγιστοποιήσουν το κέρδος, επιλέγουν να ρίξουν την ποιότητα των καυσίμων τους ή να κάνουν λαθρεμπορία.

Οι πρατηριούχοι και τα συνεργεία συνιστούν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το σημείο ανεφοδιασμού που επιλέγουμε για το όχημα μας, αφού κινδυνεύουμε από επιτήδειους.

Το πρώτο σημάδι που χτυπά συναγερμό είναι το λαμπάκι του κινητήρα, το οποίο θα ανάψει μετά την αποχώρησή σας από το πρατήριο.

Έπειτα υπάρχουν τρία σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα:

  • μπορεί να διακριθεί ακόμα και με γυμνό βλέμμα
  • περίεργη συμπεριφορά του κινητήρα
  • αυξημένη κατανάλωση για διαδρομές που γνωρίζουμε την ποσότητα καυσίμου που χρειαζόμαστε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε την οδική ώστε να μεταφέρει το όχημά σας στο συνεργείο.