Καύσιμα: Δείτε ΕΔΩ πού θα βρείτε την φτηνότερη βενζίνη και πετρέλαιο

Καύσιμα: Τη δυνατότητα να βρουν φθηνή βενζίνη στην περιοχή που τους ενδιαφέρει έχουν οι καταναλωτές μέσα από ειδική εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Είναι γεγονός πως οι τιμές στα καύσιμα κυριολεκτικά έχουν ξεφύγει και οι καταναλωτές χρειάζεται να δαπανούν δεκάδες ευρώ περισσότερα για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους για τις μετακινήσεις τους.

Καύσιμα: Πόσο στοιχίζουν σε Κύπρο, Σκόπια

Η βενζίνη 95 οκτανίων στην Κύπρο πωλείται στα €1,378 το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης €1,456 και το πετρέλαιο θέρμανσης €0,978. Φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ είναι πιο χαμηλοί. Η Κύπρος προμηθεύεται καύσιμα από Ελλάδα και Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου μιλώντας στον Ant1, έκανε λόγο για αυξήσεις στις τιμές στην Κύπρο ωστόσο όπως είπε, οι συγκρίσεις με την Ελλάδα είναι μεγάλες. Στα Σκόπια πληροφορίες λένε ότι η τιμή είναι 1,30 το λίτρο-αν και το αξιοσημείωτο είναι ότι τα Σκόπια προμηθεύονται καύσιμα μέσω της Ελλάδας!

Καύσιμα: Που θα συγκρίνετε τιμές

Στην εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης e-katanalotis.gr μπορεί κανείς να βρει καύσιμα σε κυριολεκτικά πολύ χαμηλότερες τιμές αλλά δυστυχώς η εφαρμογή εμφανίζει τιμές που έχουν καιρό να ενημερωθούν.

Σύμφωνα με την εφαρμογή e-katanalotis το φθηνότερο πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αττική φαίνεται ότι πουλά το λίτρο την αμόλυβδη 95 οκτανίων μόλις 1,352 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη με 1,367 ευρώ τη στιγμή που η μέση τιμή σε όλη την Επικράτεια είναι 1,854 ευρώ το λίτρο…

Καύσιμα: Η μοναδική συμφέρουσα λύση

Το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων αποτελεί μονόδρομο για την εύρεση των πρατηρίων καυσίμων με τις φθηνότερες τιμές…

Μέσα από το «Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων», οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν αναζήτηση για πρατήρια, διευθύνσεις, καύσιμες και τιμές σε όλη την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να δουν την τιμή πώλησης καυσίμων όπως η βενζίνη στην ή στις περιοχές που θέλουν και να επιλέξουν τη φθηνότερη.

Καύσιμα: Τα βήματα για να βρείτε τη φθηνότερη βενζίνη

  • Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να μπει στην ηλεκτρονική σελίδα του «Παρατηρητήριου».
  • Στη συνέχεια, επιλέγει νομό και κατόπιν δήμο ή δήμους.
  • Έπειτα, επιλέγει τύπο καυσίμου όπως αμόλυβδη βενζίνη 95 ή 100 οκτανίων, diesel κίνησης, υγραέριο κίνησης, κτλ.
  • Αφού πραγματοποιήσει έλεγχο ότι «δεν είμαι ρομπότ», θα δει ταξινομημένα από το φτηνότερο προς το ακριβότερο τα πρατήρια του δήμου που επέλεξε για το επιθυμητό καύσιμο.

Καύσιμα: Δεν μπορεί να βάλει ο κόσμος βενζίνη

Σε βαρέλι δίχως πάτο εξελίσσεται η καθημερινότητα των Ελλήνων, καθώς μετά τα σούπερ μάρκετ, είναι η σειρά των καυσίμων να πάρουν τον… ανήφορο!

Δυσάρεστες ειδήσεις για την τιμή στη βενζίνη και το πετρέλαιο έβγαλε η συνέντευξη του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργου Ασμάτογλου, ο οποίος άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να ξεπεράσει τα δύο ευρώ η αμόλυβδη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ «χτυπούν» τα νοικοκυριά ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι οι μόνες. Την… ανιούσα αναμένεται να πάρουν το επόμενο διάστημα και οι τιμές στη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.

«Η μέση τιμή σήμερα αγγίζει το 1,90 ευρώ πανελλαδικά, η οποία είναι πολύ υψηλή τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη, όπως επίσης και για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο είναι κόστος ενέργειας για όλα τα παραγόμενα προϊόντα αλλά και για τις παροχές υπηρεσιών οι οποίες ανεβάζουν το κόστος και έτσι αυτός που το πληρώνει τελικά είναι ο καταναλωτής» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι σταθερά ανοδική η πορεία του διυλισμένου προϊόντος του πετρελαίου και αν κάνει για λίγο μια κάμψη, ξαναγυρίζει πάλι ανοδικά. Οι πολύ μικρές μειώσεις που έχουν υπάρξει όχι μόνο δεν έχουν φανεί αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτεται η μείωση και ανεβαίνουν προς τα πάνω πάλι οι τιμές.

Ο κ. Ασμάτογλου ανέφερε ακόμη πως αν ήταν πράγματι παροδική η ανοδική πορεία των καυσίμων θα έπρεπε να είχε τελειώσει το αργότερο τον Δεκέμβριο, αλλά βρισκόμαστε ήδη στον Φεβρουάριο και οι αυξήσεις τραβούν την ανηφόρα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό δικαιολογεί και τις αυξήσεις που έχουμε δει στα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθώς προέρχονται από την υψηλή τιμή των καυσίμων, συμπλήρωσε.

«Λέγαμε πάντοτε ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις που αυξάνεται η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου να υπάρχει ένας μηχανισμός να μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος επιβαρύνεται και από τον ΦΠΑ και δεν ξέρω αν θα ξεπεράσουμε και τα 2 ευρώ την βενζίνη. Θα μπούμε σε μια μεγάλη ύφεση που δεν θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους, γιατί η μικρή τιμή και ο κύκλος εργασιών είναι αυτό που επιφέρει έσοδα» επεσήμανε ο κ. Ασμάτογλου.

Καύσιμα: Πλαφόν στη Σερβία

Σε συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου εκτιμήθηκε ότι η ανατίμηση αγαθών και υπηρεσιών, που παρατηρείται τελευταία, οφείλεται στην ραγδαία αύξηση των τιμών στα ορυκτά καύσιμα. Έτσι, τέθηκε πλαφόν στην τιμή πώλησης των καυσίμων. Συγκεκριμένα, η ανώτατη τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης ορίζεται στα 171 δηνάρια (1,4 ευρώ) ενώ η τιμή του ντίζελ κίνησης στα 179 δηνάρια (1,5 ευρώ). Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια να κατευνάσει η κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών τα 3ης Απριλίου, τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούνται εξαιτίας των ανατιμήσεων.

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων άρχισαν ήδη να προκαλούν αντιδράσεις. Εχθές οι αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα οδικές αρτηρίες σε ολόκληρη την Σερβία ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος για να καλυφθεί μέρος της ζημίας που υπέστησαν εξαιτίας των ανατιμήσεων στα καύσιμα και τα λιπάσματα.

To 2021 στην Σερβία καταγράφηκε πληθωρισμός 7,9% με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις να σημειώνονται στα καύσιμα (22,6%) και τα είδη διατροφής (12,7%). Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην Σερβία δεν έγιναν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με δεδομένο ότι η παραγωγή του βασίζεται στην χρήση του λιγνίτη.