Κατώτατος μισθός: Αύξηση 9,4% στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα 780 ευρώ το τελικό ποσό που αποφασίστηκε. Πόσα θα μείνουν στην τσέπη των εργαζομένων. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται πλέον στα 780 ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση προχωρά στην 3η διαδοχική αύξηση από 1η Απριλίου και πως θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 που ήταν το 2019.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι από το 2019 έχουν προστεθεί 3 επιπλέον μισθοί αυξάνοντας το εισόδημα 600.000 εργαζομένων.
Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
«Δεν έχω αυταπάτες ξέρω ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές και η νέα αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.
Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας.
Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται.
Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατώτατος μισθός: Αύξηση και στα επιδόματα
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ .
Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Έτσι εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.
Το ΚΕΠΕ στο σχέδιο πορίσματός του προς τον κ. Χατζηδάκη είχε εισηγηθεί αύξηση από 5% ( εκτιμώμενος πληθωρισμός για το 2023) έως 7.75% , το ποσοστό αύξησης των συντάξεων. Δεν αποκλείεται ωστόσο η κυβέρνηση που παίρνει την τελική απόφαση να αυξήσει κατά τι το ποσοστό ώστε να ενσωματώσει μέρος του πληθωρισμού του 2022.
Παράλληλα , οι εργοδοτικοί φορείς στα υπομνήματά τους πρότειναν αυξήσεις από 4% έως 10% ενώ 15% ( 826 ευρώ) πρότεινε η ΓΣΕΕ.
Κατώτατος μισθός: Πόσους αφορά η αύξηση
Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2019 στα 650 ευρώ (+11% και +27% για τους νέους), ακολούθησε αύξηση κατά 2% τον Ιανουάριο του 2022 με αποτέλεσμα να φθάσει τα 663 ευρώ και στη συνέχεια αυξήθηκε εκ νέου τον Μάιο του τρέχοντος έτους κατά 7,5%, φθάνοντας τα 713 ευρώ.
Με τις κατώτατες απολαβές αμείβεται ένας στους τέσσερις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε απόλυτους αριθμούς 650.000- 700.000 μισθωτοί με πλήρη ή μερική απασχόληση.
Βέβαια, και παρά τις τελευταίες αυξήσεις, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων, όπως τα παρακάτω:
-
- Επίδομα ανεργίας
- Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους
- Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
- Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας
- Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργωνΕιδικά εποχικά βοηθήματα
- Ειδική παροχή μητρότητας
- Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
- Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)
- Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
- Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα
- Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Ασκησης
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ερωτώμενος σχετικά σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός, δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ.
«Ο κατώτατος μισθός δε θα έχει το ‘8’ μπροστά. Τα 800 ευρώ είναι μια αύξηση περίπου 12%. Ο πληθωρισμός ήταν στο 9,5%, προβλέπεται ότι θα είναι 5%, το ΑΕΠ ανέβηκε 5,6%. Όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και από την άλλη πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Θα αποτυπωθεί αυτό στη σημαντική αύξηση που θα δοθεί».