Κατώτατος μισθός: Ανεβαίνει από 1η Απριλίου – Πόσο θα είναι

Κατώτατος μισθός: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ τον μήνα δρομολογεί η κυβέρνηση για την 1η Απριλίου 2025, στο πλαίσιο της νέας αναπροσαρμογής που σχεδιάζει, αλλά διατηρεί παράλληλα παγωμένες τις υπόλοιπες αποδοχές, καθώς είναι επίσης παγωμένες, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ξεκινούν άμεσα, από τα μέσα Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαρτίου με τη λήψη απόφασης από την κυβέρνηση και ανεξάρτητα από το τι θα προτείνουν οι επιστημονικοί φορείς.

Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, οι φορείς εργοδοτών, εργαζομένων καθώς και επιστημονικοί φορείς προτείνουν ποσοστά μεταβολής, αλλά την τελική απόφαση λαμβάνει η κυβέρνηση.

Ως προς το εύρος της αύξησης, αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές. Η κυβερνητική υπόσχεση προβλέπει ότι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 950 ευρώ, μικτά, από 830 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή θα αυξηθεί μέσα στη τριετία κατά 120 ευρώ.

Αυτό σημαίνει, ότι απομένουν τρεις αυξήσεις της τάξης των 40 ευρώ έκαστη. Εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2027, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κατά έτος αύξησης κατά 40 ευρώ.

Εάν όμως αποφασίσει η κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, τότε τα ποσά των αυξήσεων θα είναι μεγαλύτερα για τα έτη 2025 και 2026 και θα είναι μικρότερη η αύξηση το 2027.

Με το κανονικό σενάριο, της εξάντλησης της τετραετίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2025 θα είναι 40 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 870 ευρώ, μικτά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα μεταφερθεί αυτομάτως και στον εισαγωγικό μισθό στον δημόσιο τομέα, όπως προβλέπει πλέον ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

Οι διαδικασίες που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι το ακόλουθο:

  • Έως τις 15 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ στέλνει την έγγραφη πρόσκληση προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, για να συντάξουν και να υποβάλλουν έκθεση με την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και με προτάσεις για την αναπροσαρμογή του.
  • Έως τις 25 Ιανουαρίου οι φορείς πρέπει να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους.
  • Έως την 31η Ιανουαρίου συγκεντρώνονται όλες οι εκθέσεις – προτάσεις των επιστημονικών φορέων από την Επιστημονική Επιτροπή και την Επιτροπή Διαβούλευσης.
  • Έως την 15η Φεβρουαρίου διατυπώνονται οι γνώμες της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής Διαβούλευσης, ενώ όλες τις εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, διαβιβάζονται στο ΚΕΠΕ, προς σύνταξη του πορίσματος διαβούλευσης.
  • Έως την 28η Φεβρουαρίου εκδίδεται το πόρισμα διαβούλευσης και διαβιβάζεται στον Πρόεδρο του ΟΜΕΔ.
  • Έως την 5η Μαρτίου, ο Πρόεδρος του ΟΜΕΔ υποβάλλει το πόρισμα διαβούλευσης στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας.
  • Έως την 15η Μαρτίου οι Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών εισηγούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο.
  • Έως το τέλος Μαρτίου, οι Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, εκδίδουν κοινή απόφαση καθορισμού του νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου.
  • Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύει από την 1η Απριλίου. 

Οι φορείς που καταθέτουν τις προτάσεις τους για το ύψος του κατώτατου μισθού είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ΔΥΠΑ, τα Ινστιτούτα Εργασίας της ΓΣΕΕ, Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ) και της ΕΣΕΕ, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Κατώτατος μισθός: Δύο μισθοί σε 30.000 υπαλλήλους Δημοσίου και ΟΤΑ

Ποιοι και πότε θα λαμβάνουν το πριμ. Το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών δίνει κίνητρα στο προσωπικό για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 ο καθορισμός των στόχων και των ποσών που θα μοιράζονται ανά υπηρεσία. Οι διευθυντές θα κρίνουν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σύστημα χρηματικής ανταμοιβής και παροχών που μπορεί να φτάνουν έως έναν ή και σχεδόν δύο επιπλέον μισθούς τον χρόνο -πέραν των δώδεκα που λαμβάνουν ετησίως οι εργαζόμενοι- εισάγει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η κυβέρνηση.

Με νομοσχέδιο -προς δημόσια διαβούλευση- από το υπουργείο Εσωτερικών, διευρύνεται και επεκτείνεται το πλαίσιο ανταμοιβών που ίσχυσε πιλοτικά σε επιλεγμένους φορείς και μονάδες του Δημοσίου την τελευταία διετία.

Από 1/1/2025 και κάθε χρόνο θα ορίζονται ετήσιοι στόχοι για κάθε υπουργείο, αλλά ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή ΟΤΑ που δεν περιλαμβάνονταν ως τώρα στο σύστημα στοχοθεσίας και επιβράβευσης που πιλοτικά εφαρμόζεται ήδη.

Οι εργαζόμενοι που ωφελούνται θα γνωρίζουν από την αρχή της χρονιάς ποιος είναι ο στόχος και το σχέδιο δράσης που τους έχει ανατεθεί να φέρουν σε πέρας, αλλά θα μπορούν να υπολογίσουν και ποιο θα είναι το ύψος της επιβράβευσης που τους αναλογεί, με βάση ειδικό μαθηματικό τύπο που θα ορίζεται στο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος» και αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθοριστεί και ένα μίνιμουμ ποσό ετήσιας ανταμοιβής το οποίο θα λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο όλοι οι δικαιούχοι (της τάξης των 500 ή και 800 ευρώ ενδεχομένως) ώστε το κίνητρο να θεωρείται ικανό να ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει κάθε εργαζόμενο που θα κληθεί να συνεισφέρει στις κρίσιμες δράσεις που θα επιλεγούν.

Επιβράβευση σχεδιάζεται να δοθεί, μάλιστα, όχι μόνο σε όσους συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο ή έχουν επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση μιας νέας εμβληματικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά και σε εργαζόμενους που επιτυγχάνουν σημαντική βελτίωση της εξυπηρέτησης την οποία παρέχουν προς τους πολίτες.

Κατώτατος μισθός: Πώς θα δοθεί η ανταμοιβή

Με το νέο μοντέλο στοχευμένων παροχών, το Δημόσιο θα μπορεί να δίνει χρηματική επιβράβευση σχεδόν έως δύο μισθούς (15% των συνολικών ετήσιων αποδοχών) σε εργαζόμενους σε μονάδες αιχμής.

Μέχρι τώρα ανταμοιβή έχουν λάβει μόνο εργαζόμενοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) όλων των υπουργείων, υπάλληλοι του Ταμείου Ανάκαμψης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ή και ειδικές κατηγορίες που σχεδιάζουν τους ετήσιους στόχους των υπουργείων.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αποδοχές και ανταμοιβές πολλών ταχυτήτων σε όλο το Δημόσιο. Από περίπου 9 εκατ. ευρώ ετησίως που δίνονταν, με την πρώτη μαζική εφαρμογή του μέτρου το κονδύλι για έξτρα χρηματικές αμοιβές αυξάνεται αυτομάτως στα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσαν -θεωρητικά- να ωφεληθούν στοχευμένα ενδεχομένως έως 20.000 ή και 30.000 εργαζόμενοι ετησίως, λαμβάνοντας ως μπόνους 1.300 ή έως και 2.000 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας.

Ενώ προοπτικά, αν το σύστημα αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα μπορούσε ο «κουμπαράς» να αυξηθεί περαιτέρω.

Το κονδύλι αυτό θα μοιράζεται σε όλες τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς (ΝΠΔΔ) που κάθε χρόνο θα επιλέγονται να φέρουν σε πέρας μια «ειδική αποστολή». Βάσει του αλγόριθμου, το ποσό των 40 εκατ. θα μοιράζεται στις υπηρεσίες αυτές αναλογικά, με βάση το μερίδιο συμμετοχής που έχουν στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε έτους. Θα προστίθεται δηλαδή στην ετήσια επιχορήγηση, αλλά θα είναι ευέλικτο αφού θα «ξεκλειδώνει» και θα διανέμεται μόνο αν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Το νέο «bonus system» θα στηρίζεται στους ετήσιους στόχους που θα έχουν τεθεί από την αρχή της χρονιάς στις υπηρεσίες. Από τις αρχές του 2025, δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα ξέρουν τι έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας και τι θα τους αποδώσει αν το καταφέρουν.

Από το budget που αναλογεί σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα, το 40% θα κατανέμεται «οριζόντια» σε όλους τους υπαλλήλους της.

Οσοι όμως κριθούν ότι αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στην επίτευξη του τελικού στόχου (με βάση το τεκμηριωτικό υλικό που θα υποβάλουν οι προϊστάμενοι διευθυντές τους) θα λαμβάνουν επιπλέον μερίδιο από το εναπομείναν 60%. Δηλαδή θα παίρνουν 50% ή έως 300% παραπάνω χρήματα από τους υπολοίπους.

Ταβάνι προσαύξησης κάθε δικαιούχου θα είναι ποσοστό 15% πάνω στις ετήσιες αποδοχές που είχε ο δημόσιος υπάλληλος μέσα στη χρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να λάβει έως και σχεδόν δύο μισθούς επιπλέον, συνυπολογίζοντας τα όποια επιδόματα λαμβάνει με την τακτική μισθοδοσία του.

Σε ένα θεωρητικό παράδειγμα, αν σε μία υπηρεσιακή μονάδα 20 υπαλλήλων μοιράζονται μπόνους 40.000 ευρώ (από τα 40 εκατ. που διατίθενται ετησίως), τα 16.000 ευρώ θα διατεθούν οριζόντια και όλοι θα μπορούν να λάβουν από 800 ευρώ επιπλέον – αν και κάποιοι μπορεί να αποκλειστούν εφόσον τεθεί μικρότερος αριθμός συνολικών δικαιούχων για τον φορέα. Αν τελικά, π.χ., δέκα εξ αυτών διακριθούν για τη συμβολή και αποτελεσματικότητά τους, αυτοί θα μοιραστούν και τα υπόλοιπα 24.000 ευρώ ή από 2.400 ευρώ ο καθένας, δηλαδή θα μπορούν να λάβουν συνολικά 3.200 ευρώ.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που οι ετήσιες αποδοχές τους υπερβαίνουν τα 21.000 ευρώ (δηλαδή τα 1.750 ευρώ τον μήνα).

Αντιθέτως, αν λαμβάνουν μισθό ύψους, π.χ.,1.500 ευρώ τον μήνα ή 18.000 ευρώ τον χρόνο, τότε ο «κόφτης» του 15% δεν επιτρέπει να τους δοθούν πάνω από 2.700 ευρώ συνολικά.

Ετσι, για νεοδιόριστους ή όσους λαμβάνουν έναν μέσο μισθό 1.000-1.250 ευρώ μεικτά, το ανώτατο μπόνους που επιτρέπεται να τους δοθεί δεν θα υπερβαίνει τα 1.800 ή 2.200 ευρώ, αντίστοιχα. Το ποσό περιορίζεται για τους συγκεκριμένους δικαιούχους (αφού το πλαφόν υπολογίζεται σε χαμηλότερες απολαβές), αλλά προσεγγίζει και πάλι τους δύο μισθούς.