Κατώτατος μισθός 2025: Σε λίγες ημέρες αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις από τη κυβέρνηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί ισχύ από την 1η Απριλίου 2025.
Πιο συγκεκριμένα, αυξήσεις 3% έως 5% στον κατώτατο μισθό, που σημαίνουν αποδοχές 850 έως 870 ευρώ προτείνουν για το 2025 οι εργοδοτικοί φορείς, με το ποσοστό να «κλειδώνει», με την πρόταση της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο της 21ης Μαρτίου, ενώ για περίπου 250.000 εργαζόμενους που προσελήφθησαν με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2021-2024 «ξεκλειδώνουν» από τις αρχές του 2026 αποδοχές πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς θα λάβουν επιπλέον 10% από το κλείσιμο τριετίας στην ίδια επιχείρηση.
Η αύξηση των 50 ευρώ, αν και θεωρείται θετική από την κυβέρνηση, φαίνεται να είναι περιορισμένη σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας και του πληθωρισμού.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει περιοριστεί και οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων έχουν επιδεινωθεί, με το κόστος ζωής να είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Επομένως, η εν λόγω αύξηση των 50 ευρώ κρίνεται από πολλούς ως ανεπαρκής για την πραγματική κάλυψη των καθημερινών αναγκών των εργαζομένων.
Οι προτάσεις των εργοδοτικών φορέων: Το ΙΟΒΕ έχει προτείνει να υπάρξει μια αύξηση έως 3,5%. Δηλαδή ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 859 ευρώ μεικτά.
Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει να αυξηθεί μέχρι και 4%. Δηλαδή ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 863,2 ευρώ μεικτά.
Ο ΣΕΤΕ έχει πει να αυξηθεί μέχρι και 4,82%. Δηλαδή ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 870 ευρώ μεικτά.
Το ΚΕΠΕ έχει προτείνει να υπάρξει μια αύξηση έως και 5%. Δηλαδή ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 871,50 ευρώ μεικτά.
Εκτιμάται ότι το «ξεπάγωμα» των τριετιών εντός του 2025 θα ανοίξει τη βεντάλια και για άλλους μισθωτούς, που θα λάβουν την προσαύξηση του 10%.
Ο κατώτατος μισθός στο 1ο κλιμάκιο θα κυμαίνεται μεικτά από τα 1.000 ευρώ και ακόμη ψηλότερα για εργαζόμενους γονείς. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς μεγαλύτερους από τα οριζόμενα στον κατώτατο με τις τριετίες, οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν επιπλέον αύξηση, αλλά μπορούν να συμψηφίσουν τις αυξήσεις αυτές με τους υπάρχοντες μισθούς.
Η προϋπηρεσία κάθε εργαζοµένου, που είχε προσληφθεί πριν από τις 14/2/2012, οπότε και ανεστάλη η συµπλήρωσή της, συνεχίζει να συµπληρώνεται µετά την 1/1/2024.
Ειδικώς για την προσαύξηση σε όσους αµείβονται µε τον κατώτατο νοµοθετηµένο µισθό ή ηµεροµίσθιο ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτηµένης σύµβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ει δικότητα πριν από τις 14/2/2012 και µετά την 1/1/2024.
Κατώτατος μισθός: Δύο μισθοί σε 30.000 υπαλλήλους Δημοσίου και ΟΤΑ
Ποιοι και πότε θα λαμβάνουν το πριμ. Το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών δίνει κίνητρα στο προσωπικό για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 ο καθορισμός των στόχων και των ποσών που θα μοιράζονται ανά υπηρεσία. Οι διευθυντές θα κρίνουν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Σύστημα χρηματικής ανταμοιβής και παροχών που μπορεί να φτάνουν έως έναν ή και σχεδόν δύο επιπλέον μισθούς τον χρόνο -πέραν των δώδεκα που λαμβάνουν ετησίως οι εργαζόμενοι- εισάγει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η κυβέρνηση.
Με νομοσχέδιο -προς δημόσια διαβούλευση- από το υπουργείο Εσωτερικών, διευρύνεται και επεκτείνεται το πλαίσιο ανταμοιβών που ίσχυσε πιλοτικά σε επιλεγμένους φορείς και μονάδες του Δημοσίου την τελευταία διετία.
Από 1/1/2025 και κάθε χρόνο θα ορίζονται ετήσιοι στόχοι για κάθε υπουργείο, αλλά ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή ΟΤΑ που δεν περιλαμβάνονταν ως τώρα στο σύστημα στοχοθεσίας και επιβράβευσης που πιλοτικά εφαρμόζεται ήδη.
Οι εργαζόμενοι που ωφελούνται θα γνωρίζουν από την αρχή της χρονιάς ποιος είναι ο στόχος και το σχέδιο δράσης που τους έχει ανατεθεί να φέρουν σε πέρας, αλλά θα μπορούν να υπολογίσουν και ποιο θα είναι το ύψος της επιβράβευσης που τους αναλογεί, με βάση ειδικό μαθηματικό τύπο που θα ορίζεται στο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος» και αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθοριστεί και ένα μίνιμουμ ποσό ετήσιας ανταμοιβής το οποίο θα λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο όλοι οι δικαιούχοι (της τάξης των 500 ή και 800 ευρώ ενδεχομένως) ώστε το κίνητρο να θεωρείται ικανό να ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει κάθε εργαζόμενο που θα κληθεί να συνεισφέρει στις κρίσιμες δράσεις που θα επιλεγούν.
Επιβράβευση σχεδιάζεται να δοθεί, μάλιστα, όχι μόνο σε όσους συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο ή έχουν επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση μιας νέας εμβληματικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά και σε εργαζόμενους που επιτυγχάνουν σημαντική βελτίωση της εξυπηρέτησης την οποία παρέχουν προς τους πολίτες.
Κατώτατος μισθός: Πώς θα δοθεί η ανταμοιβή
Με το νέο μοντέλο στοχευμένων παροχών, το Δημόσιο θα μπορεί να δίνει χρηματική επιβράβευση σχεδόν έως δύο μισθούς (15% των συνολικών ετήσιων αποδοχών) σε εργαζόμενους σε μονάδες αιχμής.
Μέχρι τώρα ανταμοιβή έχουν λάβει μόνο εργαζόμενοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) όλων των υπουργείων, υπάλληλοι του Ταμείου Ανάκαμψης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ή και ειδικές κατηγορίες που σχεδιάζουν τους ετήσιους στόχους των υπουργείων.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αποδοχές και ανταμοιβές πολλών ταχυτήτων σε όλο το Δημόσιο. Από περίπου 9 εκατ. ευρώ ετησίως που δίνονταν, με την πρώτη μαζική εφαρμογή του μέτρου το κονδύλι για έξτρα χρηματικές αμοιβές αυξάνεται αυτομάτως στα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσαν -θεωρητικά- να ωφεληθούν στοχευμένα ενδεχομένως έως 20.000 ή και 30.000 εργαζόμενοι ετησίως, λαμβάνοντας ως μπόνους 1.300 ή έως και 2.000 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας.
Ενώ προοπτικά, αν το σύστημα αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα μπορούσε ο «κουμπαράς» να αυξηθεί περαιτέρω.
Το κονδύλι αυτό θα μοιράζεται σε όλες τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς (ΝΠΔΔ) που κάθε χρόνο θα επιλέγονται να φέρουν σε πέρας μια «ειδική αποστολή». Βάσει του αλγόριθμου, το ποσό των 40 εκατ. θα μοιράζεται στις υπηρεσίες αυτές αναλογικά, με βάση το μερίδιο συμμετοχής που έχουν στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε έτους. Θα προστίθεται δηλαδή στην ετήσια επιχορήγηση, αλλά θα είναι ευέλικτο αφού θα «ξεκλειδώνει» και θα διανέμεται μόνο αν επιτυγχάνονται οι στόχοι.
Το νέο «bonus system» θα στηρίζεται στους ετήσιους στόχους που θα έχουν τεθεί από την αρχή της χρονιάς στις υπηρεσίες. Από τις αρχές του 2025, δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα ξέρουν τι έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας και τι θα τους αποδώσει αν το καταφέρουν.
Από το budget που αναλογεί σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα, το 40% θα κατανέμεται «οριζόντια» σε όλους τους υπαλλήλους της.
Οσοι όμως κριθούν ότι αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στην επίτευξη του τελικού στόχου (με βάση το τεκμηριωτικό υλικό που θα υποβάλουν οι προϊστάμενοι διευθυντές τους) θα λαμβάνουν επιπλέον μερίδιο από το εναπομείναν 60%. Δηλαδή θα παίρνουν 50% ή έως 300% παραπάνω χρήματα από τους υπολοίπους.
Ταβάνι προσαύξησης κάθε δικαιούχου θα είναι ποσοστό 15% πάνω στις ετήσιες αποδοχές που είχε ο δημόσιος υπάλληλος μέσα στη χρονιά.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να λάβει έως και σχεδόν δύο μισθούς επιπλέον, συνυπολογίζοντας τα όποια επιδόματα λαμβάνει με την τακτική μισθοδοσία του.
Σε ένα θεωρητικό παράδειγμα, αν σε μία υπηρεσιακή μονάδα 20 υπαλλήλων μοιράζονται μπόνους 40.000 ευρώ (από τα 40 εκατ. που διατίθενται ετησίως), τα 16.000 ευρώ θα διατεθούν οριζόντια και όλοι θα μπορούν να λάβουν από 800 ευρώ επιπλέον – αν και κάποιοι μπορεί να αποκλειστούν εφόσον τεθεί μικρότερος αριθμός συνολικών δικαιούχων για τον φορέα. Αν τελικά, π.χ., δέκα εξ αυτών διακριθούν για τη συμβολή και αποτελεσματικότητά τους, αυτοί θα μοιραστούν και τα υπόλοιπα 24.000 ευρώ ή από 2.400 ευρώ ο καθένας, δηλαδή θα μπορούν να λάβουν συνολικά 3.200 ευρώ.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που οι ετήσιες αποδοχές τους υπερβαίνουν τα 21.000 ευρώ (δηλαδή τα 1.750 ευρώ τον μήνα).
Αντιθέτως, αν λαμβάνουν μισθό ύψους, π.χ.,1.500 ευρώ τον μήνα ή 18.000 ευρώ τον χρόνο, τότε ο «κόφτης» του 15% δεν επιτρέπει να τους δοθούν πάνω από 2.700 ευρώ συνολικά.
Ετσι, για νεοδιόριστους ή όσους λαμβάνουν έναν μέσο μισθό 1.000-1.250 ευρώ μεικτά, το ανώτατο μπόνους που επιτρέπεται να τους δοθεί δεν θα υπερβαίνει τα 1.800 ή 2.200 ευρώ, αντίστοιχα. Το ποσό περιορίζεται για τους συγκεκριμένους δικαιούχους (αφού το πλαφόν υπολογίζεται σε χαμηλότερες απολαβές), αλλά προσεγγίζει και πάλι τους δύο μισθούς.