Κατώτατος μισθός 2022: Ακόμη μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινώσει η κυβέρνηση με άμεση ισχύς. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…
Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1η Μαΐου, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το Πάσχα.
Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 26 ή 27 Απριλίου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει αύξηση της τάξης του 5,5% του κατώτατου μισθού.
Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την συγκεκριμένη εξαγγελία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ με τον τίτλο: «Δουλειές ξανά».
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει στην ομιλία του: «Η κυβέρνηση προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων να θωρακίσει την οικονομία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και θα υλοποιήσει μια νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1/5/2022!».
Η αύξηση του 5,5% που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει στο νέο κατώτατο μισθό κοντά στο πεδίο των 7οο ευρώ. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι θα αλλάξει και η ψυχολογία τόσο σε εργαζόμενους, όσο και στην αγορά εφόσον μπει το 7 μπροστά από τον κατώτατο μισθό.
Η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει αυτή τη σημαντική αύξηση σε μια περίοδο που καλπάζει ο πληθωρισμός και χιλιάδες εργαζόμενοι τα βγάζουν πολύ δύσκολα σε πέρας με στόχο να περιορίσει και τη λαϊκή οργή και κυρίως να συγκρατήσει και τις απώλειες που φαίνεται ότι καταγράφει στις δημοσκοπήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, φθάνοντας τα 663 ευρώ τον μήνα (μεικτά), που εάν υπολογιστεί σε 14μηνη βάση ανέρχεται σε 774 ευρώ τον μήνα.
Με την νέα αύξηση του 5,5% που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα φτάσει κοντά στα 700 ευρώ και σε 14μηνη βάση θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φέρει αλυσιδωτές αυξήσεις και σε μια σειρά από επιδόματα αλλά και στις τριετίες των εργαζομένων.
Σύσσωμη η εργοδοτική πλευρά ασκεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση ώστε με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου να υιοθετηθεί και ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση μονάδα.
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δέχονται να γίνουν αυξήσεις, όμως σημαντικά μικρότερες σε σχέση με αυτές που αρχικά είχαν καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου τα ίδια τους τα Ινστιτούτα, μεταξύ 3% με 5%, λόγω του πολέμου που συνεχίζεται στην Ουκρανία. Ακόμη η εργοδοτική πλευρά αναφέρει ότι υψηλότερη αύξηση των κατώτατων απολαβών θα φέρει διαδοχικές αυξήσεις και θα υπονομεύσει την παραγωγικότητα, ενώ ζητούν να επανέλθει ο ορισμός του ύψους του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.
Στα υπομνήματα της πλειοψηφίας των επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων εκφράζονται φόβοι πως μια πιθανή μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων και να δημιουργήσει αρνητικές επιδράσεις στην παραγωγικότητα.
Οι προτάσεις ξεκινούν από 2,7% (Τράπεζα της Ελλάδος) και φθάνουν έως και 18% (ΓΣΕΕ), με τους περισσότερους φορείς να συμφωνούν στην κάλυψη του πληθωρισμού. Από την πλευρά των εργοδοτικών φορέων, μάλιστα, επαναλαμβάνεται η πρόταση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ το ΙΟΒΕ επισημαίνει πως μια ήπια αύξηση θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση των εισφορών αλλά και στοχευμένη επιδότηση των νοικοκυριών από το κράτος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέοι κλυδωνισμοί που αναμένεται πως θα ασκήσουν πιέσεις στην αγοραστική δύναμη και στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στα τελικά υπομνήματα τους πρότειναν η αύξηση που θα δοθεί από την 1/5/2022 να ανέλθει στο 4% (πέραν της αύξησης του 2% που ισχύει από την 1/1/2022), επιμένοντας ότι το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν δρομολογήσει η κυβέρνηση και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) θεωρούν αναγκαία την κάλυψη του πληθωρισμού, αλλά απέφυγαν να προσδιορίσουν ποσοστό αύξησης, προτάσσοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκπρόσωποι των βιοτεχνών επιμένοντας ότι πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, αλλά ταυτόχρονα να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και η φορολογία, προκριμένου να μην κλείσουν επιχειρήσεις το προσεχές διάστημα.
Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από την 1η Μαίου με ταυτόχρονη επαναφορά ορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς ζητάει η ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Συνομοσπονδίας, αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε τον Ιανουάριο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% έναντι του Ιανουαρίου του 2021, όταν η αντίστοιχη ετήσια απώλεια τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 12,1%.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.
Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας καθορίζεται ως εξής:
α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως
Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%.
Έτσι ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.
Ειδικότερα από τα 650 που είναι σήμερα θα αυξηθεί στα 663 ευρώ ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29.04 σε 29.62 ευρώ.
Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 . Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.
Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60. Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20.
Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.
Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και σε 18 επιδόματα που επηρεάζονται από αυτόν φέρνει το 2022. Ο νέος κατώτατος μισθός που ισχύει από 1ης/1/2022 διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα, από 650 ευρώ που είναι τώρα, και αφορά περίπου 450.000 ανειδίκευτους εργαζομένους. Αντίστοιχα για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% από 1ης/1/2022 και ορίζεται στα 29,62 ευρώ, από 29,04 ευρώ που είναι τώρα.
Μέσα στο 2022 θα ακολουθήσει και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αρκετά υψηλότερη του 2%, και δεν αποκλείεται να είναι τέτοια που θα φέρει τον μισθό στα 700 ευρώ από τον Ιούνιο του 2022 και πιθανότατα για το υπόλοιπο της χρονιάς.
«Σε σχέση με τη διαδικασία της πρόσθετης αύξησης του νόμιμου κατώτατου μισθού και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου το 2022, ισχύουν στο ακέραιο οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Το σήμα εκκίνησης της διαδικασίας για τη δεύτερη αύξηση που θα πάρει ο κατώτατος μισθός μέσα στο 2022 αναμένεται να δώσει μέσα στον Φεβρουάριο ο κ. Χατζηδάκης.
Μέχρι να έρθει η νέα αύξηση (από Ιούνιο του 2022) οι χαμηλόμισθοι θα έχουν τα 663 ευρώ του νέου κατώτατου μισθού με τις προσαυξήσεις που δικαιούνται.
Οσοι είναι έγγαμοι θα έχουν ένα 10% επιπλέον με κατώτατο μισθό στα 729,3 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι είχαν διανύσει προϋπηρεσία άνω των 3 ετών ως τον Φεβρουάριο του 2012, παίρνουν τα επιδόματα τριετιών που είναι 10%, 20% και 30% επάνω στον εκάστοτε κατώτατο μισθό. Οι προσαυξήσεις λόγω τριετιών πάγωσαν έκτοτε εξαιτίας των Μνημονίων και θα ξεπαγώσουν όταν πέσει η ανεργία κάτω από 10%.
Για παράδειγμα, ανειδίκευτος εργαζόμενος που έχει σήμερα 22 έτη προϋπηρεσίας, εκ των οποίων 10 μέχρι το 2012, δικαιούται προσαύξηση 30% επειδή ως τον Φεβρουάριο του 2012 είχε συμπληρώσει τρεις 3ετίες πριν παγώσουν με τα Μνημόνια. Ο μισθός του από τον Ιανουάριο θα είναι 862 ευρώ και με επίδομα γάμου θα πάει στα 928 ευρώ. Εργαζόμενος που έχει μια 10ετία από το 2012 ως το 2022 δεν παίρνει καθόλου προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, οπότε θα παίρνει βασικό μισθό 663 ευρώ, ή 729,3 ευρώ αν είναι έγγαμος.
Οι προσαυξήσεις λόγω γάμου και τριετιών ισχύουν και στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, με τη διαφορά ότι η προσαύξηση λόγω τριετιών είναι 5% ανά τρία έτη προϋπηρεσίας και φτάνει στο 30% με 18 έτη (6 τριετίες).
Μαζί με τον κατώτατο μισθό αυξάνονται και 18 γνωστά και άγνωστα επιδόματα. Πέρα από το επίδομα γάμου ή των τριετιών που συνδέονται άρρηκτα με τον κατώτατο μισθό, ανάμεσα στα 18 επιδόματα που αυξάνονται από 1ης/1/2022 είναι και τα εξής:
Το επίδομα γονικής άδειας που θεσπίστηκε με το νόμο 4808/2021 και για τους δύο γονείς στον ιδιωτικό τομέα. Η άδεια είναι ως 4 μήνες, εκ των οποίων οι 2 μήνες επιδοτούνται με τον κατώτατο μισθό από τον ΟΑΕΔ. Οι γονείς -και κυρίως οι νέοι πατέρες- που θα κάνουν χρήση της 4μηνης άδειας θα πάρουν μηνιαίο επίδομα 663 ευρώ για τους 2 μήνες της απουσίας τους.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…