Κατώτατος μισθός 2021: Τόσο θα πάρετε τους επόμενους μήνες – Παραδείγματα

Κατώτατος μισθός 2021: Τα τρία σενάρια αύξησής του. «Κλειδωμένο» είναι το 2% που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022. Έρχεται και άλλη αύξηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Διπλή αύξηση αποδοχών θα λάβουν το 2022 περίπου 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση.

«Κλειδωμένο» είναι το 2% που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022 (για όλο το α’ εξάμηνο), ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα υπάρξει και μια δεύτερη αύξηση μέσα στο έτος (για το β’ εξάμηνο) που θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα «κολλήσει» στο 2% για να διαμορφώσει το τελικό ύψος του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

Με άλλα λόγια ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα επιστρέψει ως κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη, θα οδηγήσει -μεταξύ άλλων- στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα η αύξηση αποδοχών των χαμηλόμισθων είναι και για ακόμη έναν λόγο επιβεβλημένη: λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττει την αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ποσοστό της αύξησης θα κυμανθεί μεταξύ 4% και 6%, με αποτέλεσμα ο μεικτός μισθός για εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει τις τρεις τριετίες μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 900 ευρώ (750 ευρώ καθαρά).

Κατώτατος μισθός 2021: Τα τρία σενάρια

Οι «κλειδωμένες» αυξήσεις για το 2022 είναι 11 ευρώ τον μήνα, ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Τα τρία βασικά σενάρια που είναι στο τραπέζι αφορούν αυξήσεις:

  • 2% συν 2% (θα πάει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 676 ευρώ το β’ εξάμηνο του έτους)
  • 2% συν 3% (θα πάει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 682,5 ευρώ το β’ εξάμηνο του έτους)
  • 2% συν 4% (θα πάει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 689 ευρώ το β’ εξάμηνο του έτους)

Ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, η πρώτη αύξηση (4%) θα οδηγήσει σε μεικτούς μισθούς έως 743,6 ευρώ με μία τριετία, έως 811,2 ευρώ με δύο τριετίες και έως 878,8 ευρώ με τρεις τριετίες.

Το δεύτερο σενάριο της συνολικής αύξησης 5% θα οδηγήσει σε μισθούς έως 750,7 ευρώ με μία τριετία, έως 819 ευρώ με δύο τριετίες και έως 887,2 ευρώ με τρεις τριετίες.

Το τρίτο σενάριο της μεγαλύτερης αύξησης 6% θα οδηγήσει σε μισθούς έως 757,9 ευρώ με μία τριετία, έως 826,8 ευρώ με δύο τριετίες και έως 895,7 ευρώ με τρεις τριετίες.

Στο πρώτο σενάριο του 4% η αύξηση θα φτάσει στα 22-24 ευρώ, στο δεύτερο του 5% η αύξηση ανέρχεται σε 27-28 ευρώ και στο τρίτο σενάριο η αύξηση φτάνει στα επίπεδα των 33-34 ευρώ.

Κατώτατος μισθός 2021: Ποια επιδόματα συμπαρασύρει το ύψος του κατώτατου

Όταν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στις αρχές του 2022 αυτομάτως θα αυξηθούν τα εξής επιδόματα:

– Τακτική επιδότηση ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος)

– Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας

– Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας

– Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας

– Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας

– Ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη

– Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Κατώτατος μισθός 2021: Αυξήσεις στην Ευρώπη!

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), παρότι οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης ήταν οριζόντιες, 17 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό από την 1/1/2021, τρία κράτη μέλη τον διατήρησαν σταθερό στο ύψος του 2020, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι στο ύψος του 2019.

Από τις 17 χώρες που αύξησαν τον κατώτατο μισθό το 2021, οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, ανάμεσα στις χώρες που διατήρησαν την 1η Ιανουαρίου του 2021 τον κατώτατο μισθό σταθερό σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020, η Εσθονία και η Ισπανία, είχαν ήδη αυξήσει τον ωριαίο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2019 κατά 8,15% και 5,55%. Για το 2021, υψηλότερη ήταν η αύξηση του ωριαίου κατώτατου μισθού στη Λετονία (16,3%) και χαμηλότερη στη Γαλλία και στη Μάλτα (1%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ, πάνω μόνο από την Ουγγαρία, την Λετονία, την Εσθονία και την Βουλγαρία. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος το οποίο υπέστη απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού σε σχέση με το επίπεδο του 2010 (-9,45%), όταν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση.

Η χώρα μας με λιγότερα από 4,5 ευρώ ίδιας αγοραστικής δύναμης έχει πλέον χαμηλότερη πραγματική αγοραστική δύναμη από ορισμένα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης, καθώς το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερο. Παρατηρείται λοιπόν απόκλιση του κατώτατου μισθού της Ελλάδας από τον μισθό αξιοπρεπούς διαβίωσης και επιδείνωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμής του στην ΕΕ.

Κατώτατος μισθός 2021: Επηρεάζονται οι μισοί εργαζόμενοι!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα στο 60% του διάμεσου μισθού θα επηρεάσει το 34% των απασχολουμένων, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό είναι αυτό της Πολωνίας (26%), το οποίο είναι αρκετά χαμηλότερο από της Ελλάδας, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό απασχολουμένων που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού είναι του Βελγίου (μόλις 3%). Το εύρημα αυτό είναι ενδεικτικό των συνθηκών που δημιούργησε η εφαρμογή εισοδηματικής λιτότητας την περασμένη δεκαετία, εδραιώνοντας ένα παραγωγικό πρότυπο το οποίο στηρίζεται σε χαμηλά αμειβόμενη εργασία.

Στη χώρα μας ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης και της σχετικής φτώχειας. Είναι υπερβολικά χαμηλός για να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Ένα μεγάλο ποσοστό μισθωτών λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, επομένως ο κίνδυνος φτώχειας για τους απασχολουμένους (in-work poverty) και ειδικότερα για τις γυναίκες είναι αρκετά υψηλός, και γίνεται ακόμη μεγαλύτερος αν συμπεριλάβουμε εκείνους που αμείβονται χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό.