Κατώτατος μισθός 2019: Η αύξηση στα «καθαρά» και στο επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Κατώτατος μισθός 2019: Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, από 586 που είναι σήμερα ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης – της πρώτης μετά το κυβερνητικό διαζύγιο και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών- ο κ.Τσίπρας επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο.

«Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί, η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερη. Και  μάλιστα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Είναι η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στην κυβέρνηση μας» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο με ορίζοντα το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, το φθινόπωρο του 2019. Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης αναγνωρίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές που έχουμε μπροστά μας πρέπει να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να τις υλοποιήσει» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Από τη κυβέρνηση που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το καθεστώς των μνημονίων. Από τη κυβέρνηση που κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Από τη κυβέρνηση που κατάφερε να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, καθιστώντας το βιώσιμο και να δημιουργήσει όρους για την ομαλή αναχρηματοδότηση του» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και στην επικείμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου: «Και ειρήσθω εν παρόδω να σας ενημερώσω ότι σήμερα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ότι η Ελλάδα εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος. Και η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό. Και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατώτατος μισθός 2019: Το «καθαρό» ποσό που θα πάρουν οι δικαιούχοι

Πρόκειται για μια αύξηση που αγγίζει το 11% για τον κατώτατο μισθό, ενώ το 27,5% αγγίζει η αύξηση για τους νέους εργαζόμενους που αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό (510 ευρώ) που καταργείται και πλέον θα λαμβάνουν και αυτοί 650 ευρώ.

Με την εξαγγελία της κυβέρνησης αυξάνονται τα καθαρά χρήματα για τους εργαζόμενους:

  • Οι εργαζόμενοι που λάμβαναν κατώτατο μισθό 587 ευρώ (μεικτά) και 492 ευρώ (καθαρά) πλέον θα λαμβάνουν 650 ευρώ (μεικτά) και 546 ευρώ (καθαρά). Δηλαδή θα λαμβάνουν 54 ευρώ περισσότερα.
  • Οι εργαζόμενοι που λάμβαναν υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ (μεικτά) και 420 ευρώ (καθαρά) πλέον μετά την κατάργηση του θα λαμβάνουν και αυτοί 650 ευρώ (μεικτά) και 546 ευρώ (καθαρά). Δηλαδή θα λαμβάνουν 126 ευρώ περισσότερα.

Tα ακριβή ποσά (μεικτά) πριν και μετά την αύξηση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις αφορούν περίπου 880.000 πολίτες και θα επηρεάσουν άμεσα και άλλα 24 επιδόματα που λαμβάνουν άνεργοι και εργαζόμενοι αυξάνοντας συνολικά τις αποδοχές τους.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε πρόσφατη συνέντευξη της «περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι», θα ωφεληθούν άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα «που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, τα οποία λαμβάνουν περισσότεροι από 280.000 συμπολίτες μας».

Κατώτατος μισθός 2019: Ενισχύονται 24 επιδόματα

Περίπου 880.000 πολίτες αναμένεται να ωφεληθούν από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα:

  • Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
  • Περίπου 280.000 δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΑΕΔ, που επηρεάζονται άμεσα

Παράλληλα με την αύξηση στον κατώτατο μισθό, το αρμόδιο υπουργείο δρομολογεί την κατάργηση του λεγόμενου υπο-κατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “DOCUMENTO” η υπουργός Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, «το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό. Μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα υπογράψω την υπουργική απόφαση για την αύξηση που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καταργήσουμε τον λεγόμενο υπο-κατώτατο μισθό . Θα υλοποιήσουμε έτσι την κεντρική μας δέσμευση απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους νέους».

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση 24 επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Αναλυτικά:

  1. Τριετίες – Από το 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14/2/2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω
  2. Επίδομα γάμου – Οι επιχειρήσεις μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) χορηγούν στους εργαζομένους 10% επίδομα γάμου, το οποίο θα αυξηθεί αντίστοιχα με την αύξηση του βασικού ποσού
  3. Επίδομα ανεργίας – Το βασικό ημερήσιο επίδομα ανεργίας είναι το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανόμενο 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος
  4. Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς – Οι ωφελούμενοι εισπράττουν ποσό ίσο

με τις καθαρές αμοιβές που αντιστοιχούν στις κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη: 495,25 ευρώ μηνιαίως και 19,81 ευρώ ημερησίως, αμοιβές που θα αυξηθούν αντίστοιχα

  1. Προγράμματα νέων θέσεων εργασίας – Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ενώ υπάρχουν και ανώτατα όρια επιδοτήσεων τα οποία αναμένεται να αναπροσαρμοστούν
  2. Λοιπές παροχές που εξαρτώνται από το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη
  • Ειδική παροχή μητρότητας: ισούται με τον κατώτατο μισθό.
  • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις
  1. Βοηθήματα που εξαρτώνται από την τακτική επιδότηση ανεργίας:
  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα: Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, οι δασεργατες – ρητινοσυλλεκτες, καπνεργάτες και μισθωτοί ναυπηγ/κής ζώνης το 70% του 35πλασίου του ημερομισθίου, οι μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου το 70% του 25πλασίου του ημερομισθίου κλπ.
  1. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ Μαθητείας – Η αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Άσκησης ισούται με το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτηΠρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων για Απασχόληση Σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι- ΑΣΠΑΙΤΕ. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων ισούται με το 50% του 80% του κατώτατου μισθού
  2. Καταβολή αποδοχών σε σπουδαστές που απέχουν από εργασία για συμμετοχή τους σε εξετάσεις: το καταβλητέο ποσό ισούται με το 30πλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου, ενώ για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο
  3. Αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, εκτός κι αν εμπίπτουν σε κλαδική σύμβαση που ορίζει υψηλότερους μισθούς – Οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης εξαρτώνται από τις αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ επιδόματα ανεργίας 2019: Δείτε αν δικαιούστε έως 576 ευρώ το μήνα