Καθαρά Δευτέρα 2024: Πώς κοστίζουν φέτος τα Σαρακοστιανα – Αναλυτικά οι τιμές

Καθαρά Δευτέρα 2024: «Ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να έρχεται και να κοιτά για νηστίσιμα» δήλωσε ο Βασίλης Σίμος, πρόεδρος της ιχθυαγοράς, λίγες μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα 2024. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το τριώδιο έχει ήδη «ανοίξει» από την περασμένη Κυριακή 25/2, η Τσικνοπέμπτη έρχεται στις 7 Μαρτίου και η Βαρβάκειος έχει ήδη αρχίσει να «ζεσταίνεται» για το σαρακοστιανό τραπέζι, με την Καθαρά Δευτέρα 2024 να πέφτει φέτος στις 18 Μαρτίου.

«Ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να έρχεται και να κοιτά για νηστίσιμα, σημειώνει ο Βασίλης Σίμος, πρόεδρος της ιχθυαγοράς, μιλώντας στο Action 24.

«Οι τιμές είναι πολύ καλές. Για παράδειγμα, τα λαβράκια στη Βαρβάκειο είναι στα 6,98 ευρώ το κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ και σε κάποια σημεία στις γειτονιές μπορεί να τα δούμε 10 και 11 ευρώ», τόνισε.

«Τα φαγκριά ιχθυοκαλλιέργειας είναι επίσης στα 6,98 ευρώ, ενώ και στα μαλάκια φέτος θα υπάρχει αφθονία», ανέφερε ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς.

«Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι οι τιμές θα είναι χαμηλές. Θα είναι ίδιες με πέρσι και σε κάποια προϊόντα θα έχουμε και πτώση», τόνισε.

«Το θέμα είναι ότι και η κυβέρνηση πρέπει να βάλει λίγο πλάτη, καθώς αυτό που έχει γίνει με τα POS και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών είναι μεγάλο πρόβλημα», υπογράμμισε.

«Εμείς στα ιχθυοπωλεία έχουμε κάνει τρεις αιτήσεις για να πάρουμε την επιδότηση από το κράτος και ο δικός μας ΚΑΔ συνδέεται -μάλλον από αστοχία- με τις ιχθυοκαλλιέργειες και μας εμποδίζει να πάρουμε την επιδότηση», είπε ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς.

«Δηλαδή όλα τα ιχθυοπωλεία θα πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας το συγκεκριμένο πράγμα, κάτι που είναι πολύ κοστοβόρο. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε από την τσέπη μας για να βάλουμε τη μηχανή στο POS», σημείωσε ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς.

Καθαράς Δευτέρας 2024: Δείτε τις συμβάσεις σας – Τι πρέπει να γράφει για να μην δουλέψετε

Κανείς δεν έχει σκεφτεί ότι μπορεί και να μην δικαιούται επιπλέον χρήματα, ή να χάνει μισθό αν δουλέψει στην αργία. Εξαρτάται από το τι λέει η σύμβασή του. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Καταφτάνει η πολυαναμενόμενη αργία της Καθαράς Δευτέρας και όλοι περιμένουν με ανυπομονησία το πρώτο τριήμερο του 2024. Αυτό που είναι αρκετοί που δεν γνωρίζουν όμως, είναι θα πρέπει να δουν τι αναφέρει η σύμβασή τους και τι προβλέπει η εκάστοτε επιχείρηση για τη συγκεκριμένη μέρα.

Και αυτό γιατί η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες και μπορεί εάν χρειαστεί να δουλέψετε να είναι καθόλα νόμιμο, ή εάν δεν δουλέψετε να μην πάρετε το ημερομίσθιό σας τη συγκεκριμένη μέρα.

Πώς τα δείτε όλα αυτά; Στη σύμβασή σας ή σε μια επικοινωνία με το λογιστήριο της εταιρίας που είναι το αρμόδιο για να σας ενημερώσει για αυτά τα θέματα.

Υπενθυμίζεται πως φέτος, η Καθαρά Δευτέρα πέφτει στις 18 Μαρτίου.

Τι ισχύει με την αργία της Καθαράς Δευτέρας στον ιδιωτικό τομέα

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν λειτουργούν όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957).

Εάν οι μισθωτοί δεν εργαστούν τη συγκεκριμένη μέρα, δεν έχουν καμία μείωση του μισθού τους.

Πώς πληρώνεται η Καθαρά Δευτέρα 2024

Για πλήρη απασχόληση, οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Οι επίσημες αργίες 2024 στον ιδιωτικό τομέα

Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας που από το νόμο έχουν καθορισθεί και κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών είναι οι εξής:

  • η 1η Ιανουαρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021
  • η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανείων), η οποία προαστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021
  • η 25η Μαρτίου
  • η Δευτέρα του Πάσχα
  • η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
  • η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου)
  • Η Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου), η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 του Ν. 4554/2018.
  • Η 1η Μαΐου, η οποία δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017, ορίστηκε ως ηµέρα υποχρεωτικής αργίας. Με την ίδια ως άνω διάταξη ορίστηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
  • Η 28η Οκτωβρίου, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021.

Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εκδίδονται μετά από γνωμοδότηση του ΑΣΕ και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να ορίζονται και άλλες εορτές, μέχρι πέντε (5) κατ’ έτος, ως ημέρες υποχρεωτικής ή προαιρετικής αργίας ανά την Επικράτεια. Εφόσον πρόκειται για τοπικές αργίες, η αρμοδιότητα ανήκει στους Περιφερειάρχες. Με την ίδια διαδικασία δύνανται να καταργούνται ή να αλλάζ