Κατάθλιψη: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Κατάθλιψη: Πρόκειται για την μάστιγα του 21ου αιώνα. Η κατάθλιψη κάνει ολοένα και περισσότερο την εμφάνισή της σε όλες τις ηλικίες.

To να μην είσαι χαρούμενος δεν είναι το ίδιο με το να έχεις κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι ένας όρος που συχνά χρησιμοποιείται χαλαρά για να περιγράψει το πώς νιώθουμε μετά από κακή εβδομάδα στη δουλειά ή όταν διανύουμε μία περίοδο χωρισμού.

Ωστόσο, μία σημαντική καταθλιπτική διαταραχή – ένας είδος κατάθλιψης – είναι πολύ πιο περίπλοκο. Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που καθορίζουν αν βιώνεις κατάθλιψη ή δεν είσαι χαρούμενος.

Το να προσδιορίσεις αν τα επίμονα σκοτεινά συναισθήματα είναι αποτέλεσμα κατάθλιψης μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία και την ανάρρωση.

Διαβάστε τα παρακάτω ανησυχητικά σημάδια και αν τα εντοπίζετε στον εαυτό σας ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν ειδικό για θέματα ψυχικής υγείας.

  1. Απελπιστική προοπτική

Η μείζονα κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνεστε για τη ζωή γενικά. Το να έχετε μια απελπιστική ή ανήμπορη προοπτική για τη ζωή σας είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης.

Άλλα συναισθήματα μπορεί να είναι η αναξιότητα, το μίσος για τον εαυτό μας ή οι ακατάλληλες ενοχές. Οι συνήθεις, επαναλαμβανόμενες σκέψεις κατάθλιψης μπορεί να εκφράζονται ως «για όλα φταίω εγώ» ή «Ποιο είναι το νόημα;»

  1. Χαμένο ενδιαφέρον

Η κατάθλιψη μπορεί να αφαιρέσει τη χαρά ή το αίσθημα διασκέδασης από πράγματα που αγαπάμε. Η απώλεια ενδιαφέροντος ή η απόσυρση από δραστηριότητες (σπορ, έξοδος με φίλους) που παλιά σου άρεσαν είναι ένα ακόμη σημάδι κατάθλιψης. Ένας άλλος τομέας που μπορεί να χάσεις το ενδιαφέρον σου είναι το σεξ. Τα συμπτώματα μείζονας κατάθλιψης συμπεριλαμβάνουν μειωμένη σεξουαλική διάθεση ή ακόμη και δυσλειτουργία.

  1. Αυξημένη κόπωση και προβλήματα ύπνου

Μέρος του λόγου που μπορεί να σας οδηγήσει να σταματάτε να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε είναι το αίσθημα κούρασης. Η κατάθλιψη συχνά συνοδεύεται με έλλειψη ενέργειας και ένα τεράστιο αίσθημα κόπωσης, που μπορεί να είναι από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ύπνο.

Η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με την αϋπνία , καθώς το ένα μπορεί να οδηγήσει στο άλλο και το αντίστροφο. Η έλλειψη ποιοτικού, ξεκούραστου ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος.

  1. Άγχος

Ενώ η κατάθλιψη δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί άγχος , οι δύο καταστάσεις συμβαίνουν συχνά μαζί. Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν:

νευρικότητα, ανησυχία ή αίσθημα έντασης
αισθήματα κινδύνου, πανικού ή τρόμου
γρήγορος καρδιακός ρυθμός
γρήγορη αναπνοή
αυξημένη ή έντονη εφίδρωση
τρέμουλο ή μυϊκή σύσπαση
δυσκολεύεστε να εστιάσετε ή να σκεφτείτε ξεκάθαρα για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό για το οποίο ανησυχείτε

  1. Ευερεθιστότητα στους άνδρες

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τα φύλα. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες με κατάθλιψη μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα , συμπεριφορά απόδρασης ή επικίνδυνη συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών ή άστοχο θυμό.

Οι άνδρες είναι επίσης λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να αναγνωρίσουν την κατάθλιψη ή να αναζητήσουν θεραπεία για αυτήν.

  1. Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος

Το βάρος και η όρεξη μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις για τα άτομα με κατάθλιψη. Αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Μερικοί άνθρωποι θα έχουν αυξημένη όρεξη και θα πάρουν βάρος, ενώ άλλοι δεν θα πεινάσουν και θα χάσουν βάρος.

Μια ένδειξη για το εάν οι διατροφικές αλλαγές σχετίζονται με την κατάθλιψη είναι εάν είναι σκόπιμες ή όχι. Εάν δεν είναι, μπορεί να σημαίνει ότι προκαλούνται από κατάθλιψη.

  1. Ανεξέλεγκτα συναισθήματα

Τη μία στιγμή θυμώνεις και την άλλη κλαις ανεξέλεγκτα. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει εναλλαγές της διάθεσης και τα σκαμπανεβάσματα στα συναισθήματα.

  1. Κοιτάζοντας το θάνατο

Η κατάθλιψη μερικές φορές συνδέεται με την αυτοκτονία . Το 2013, περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι πέθαναν από αυτοκτονία στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα μεΚέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Οι άνθρωποι που αυτοκτονούν συνήθως εμφανίζουν πρώτα συμπτώματα. Συχνά οι άνθρωποι μιλούν για αυτό ή κάνουν μια πρώτη προσπάθεια πριν καταφέρουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Εάν πιστεύετε ότι κάποιος διατρέχει άμεσο κίνδυνο να αυτοτραυματιστεί ή να πληγώσει άλλο άτομο:

Καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας.
Μείνετε με το άτομο μέχρι να φτάσει βοήθεια.
Αφαιρέστε τυχόν όπλα, μαχαίρια, φάρμακα ή άλλα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη.
Ακούστε, αλλά μην κρίνετε, μην μαλώνετε, μην απειλείτε ή φωνάζετε.
Εάν νομίζετε ότι κάποιος σκέφτεται να αυτοκτονήσει, ζητήστε βοήθεια από μια τηλεφωνική γραμμή πρόληψης κρίσης ή αυτοκτονίας.

Εάν είχατε μερικά από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως για περισσότερες από δύο εβδομάδες, μπορεί να πάσχετε από μείζονα κατάθλιψη. Το να αναγνωρίσετε ότι έχετε κατάθλιψη είναι απαραίτητο για να λάβετε τη σωστή βοήθεια.

Η κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες, από αλλαγές στον τρόπο ζωής μέχρι φάρμακα. Ανεξάρτητα από το μονοπάτι της θεραπείας που θα επιλέξετε, το να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια είναι το πρώτο βήμα για να ξανανιώσετε σαν τον εαυτό σας.

Κατάθλιψη: Τα οφέλη της άσκησης με αντιστάσεις

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 33 μελετες στις οποίες περίπου 1900 συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία και κατηγοροποιήθηκαν σε μια ομάδα με ασκήσεις αντίστασης ή σε μια μη ενεργή ομάδα ελέγχου. Τα προγράμματα άσκησης αντίστασης διήρκεσαν κατά μέσο όρο 16 εβδομάδες και οι συνεδρίες άσκησης συνήθως ήταν υπό επίβλεψη.

Συνολικά, αυτού του είδους η άσκηση συνδέθηκε με σημαντική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς ή τη διάρκεια ή την ένταση του προγράμματος άσκησης.

«Τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη κατά την έναρξη της άσκησης» όπως αναφέρει ο ειδικός παθολόγος Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος σε άθρο που συνοψίζει το συμπέρασμα της μελέτης στο mediteam.gr

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα διαθέσιμα εμπειρικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να είναι εναλλακτική ή βοηθητική θεραπεία για καταθλιπτικά συμπτώματα». Και προσοχή , άσκηση με αντιστάσεις δε σημαίνει αντίσταση στην άσκηση».