Προσοχή: Τι αλλάζει σε σούπερ μάρκετ, Malls και εκπτωτικά χωριά

Καταστήματα: Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει το λιανμπόριο. Μετά από μήνες αυστηρών μέτρων, τα καταστήματα θα λειτουργούν πλέον μόνο με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όλα όσα θα ισχύουν, στο xristika.gr.

Διευρυμένο ωράριο αλλά και τη δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο σε περισσότερους πελάτες, έχουν πλέον, τα καταστήματα τροφίμων, τα καταστήματα λιανεμπορίου, τα εκπτωτικά χωριά και τα malls.

Όπως προβλέπει η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), επιτρέπεται η παρουσία ενός καταναλωτή για κάθε 16 τ.μ. -από 25 τ.μ. που ίσχυε μέχρι τώρα- στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).

Στο όριο των καταναλωτών που εισέρχονται σε ένα κατάστημα δεν προσμετρώνται εκείνοι που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test), ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιήσουν άλλη εμπορική συναλλαγή.

Τα εμπορικά καταστήματα, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά και τα shops in a shop έχουν πλέον τη δυνατότητα να λειτουργούν προαιρετικά από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ για τα σούπερ μάρκετ και γενικότερα τα καταστήματα τροφίμων το ωράριο λειτουργίας τους διευρύνεται από τις 7 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι τόσο η προαιρετική διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, όσο και η αύξηση του ορίου των καταναλωτών εντός των καταστημάτων αποτελούσαν βασικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου.

Καταστήματα: Σούπερ μάρκετ και self tests

Σχετικά πάντως με τα σούπερ μάρκετ, τα όποια σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα, περιλαμβάνονται στην κατηγορία με τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων αλλά και τα φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων, στην ΚΥΑ που βρίσκεται σε ισχύ έως την Κυριακή υπάρχει διευκρίνιση αναφορικά με την παραλαβή των self tests και τον αριθμό των πελατών εντός των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στην αναλογία πελατών ανά τ.μ. «δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή».

Με τη συγκεκριμένη αναφορά γινόταν φανερό ότι η κυβέρνηση προετοιμαζόταν ήδη από το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να έχει εναλλακτική λύση για τη διάθεση των self tests σε περίπτωση που δεν κατέληγε σε συμφωνία με τους φαρμακοποιούς ώστε να ρίξει άμεσα στη «μάχη» και τα σούπερ μάρκετ.

Κάτι που τελικά ανακοινώθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι θα συμβεί στην περιοχή της Αχαϊας προσθέτοντας μάλιστα ότι το αρμόδιο υπουργείο προετοιμάζεται να το εφαρμόσει και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του αναφορικά με τα selft tests.

Πηγές των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ πάντως επισημαίνουν, ότι πέραν της διευκρίνισης σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που θα προσέρχονται, η οποία υπάρχει ήδη σε ΚΥΑ, αναμένουν ενημέρωση αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθείται και τον τρόπο που θα παραλαμβάνουν οι πολίτες τα self tests. Επισημαίνουν πάντως ότι όταν υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις θα προχωρήσουν κανονικά στη διάθεση τους.

Καταστήματα: Έξαλλοι οι πελάτες με τις εικόνες στα ράφια

«Φωτιά» έχει πάρει το καλάθι της νοικοκυράς. Αυξήσεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά. Παγκόσμιο το φαινόμενο και στην Ελλάδα εκφράζονται φόβοι ότι τα δύσκολα έρχονται. Ποια προϊόντα αυξήθηκαν κατακόρυφα προκαλώντας εκνευρισμό στους καταναλωτές. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Oι ανατιμήσεις στην αγορά έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και επηρεάζουν αρνητικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Το θέμα των αυξήσεων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο και εκφράζεται από πολλούς, ο φόβος ότι ο πληθωρισμός θα είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Ελλάδα, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, που δόθηκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από την ΕΛΣΤΑΤ, εμφάνισε τον Μάιο θετικό πληθωρισμό, μετά από 13 συνεχείς μήνες που είχε αρνητικό πρόσημο.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι αυξήσεις εντοπίζονται σε είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί και προμηθευτές δηλώνουν ότι μέχρι σήμερα έκαναν σοβαρές προσπάθειες, ώστε να απορροφήσουν την όποια αύξηση του κόστους, αλλά πλέον αυτό δεν είναι εφικτό.

Καταστήματα: Αυξήσεις σε πρώτες ύλες και μεταφορικά

Σημειώνουν ότι οι διεθνείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στα μεταφορικά συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό και ως εκ τούτοι είναι αδύνατο κάποιος να μην μετακυλήσει τις αυξήσεις αυτές στο τελικό προϊόν.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που εκτείνεται από τα τρόφιμα και τα καταναλωτικά είδη μέχρι τα οικοδομικά υλικά και τις ζωοτροφές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σωρευτικές αυξήσεις που θα δούμε το επόμενο διάστημα, κυρίως στα ράφια των σούπερ μάρκετ και θα εντοπίζονται στο κρέας, τα όσπρια, τα έλαια, είδη παιδικής φροντίδας, ζάχαρη, τα βρεφικά γάλατα, στα εισαγόμενα τυριά και στα αρωματικά χώρου κ.α.

Αυξήσεις παρατηρούνται εδώ και καιρό στο αλουμίνιο, το σίδερο, πάνω από 30%, αλλά και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές που φτάνουν έως και το 40%.

Καταστήματα: Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα στα Σούπερ μάρκετ

Στο υπουργείο Ανάπτυξη υπάρχει εύλογη ανησυχία και ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε ήδη πρόστιμα για υπερβολικό κέρδος σε βασικά καταναλωτικά αγαθά σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter, στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά να μην σπεύσει να εκμεταλλευθεί τη διεθνή συγκυρία.

«Σε εφαρμογή της διατάξεώς για το υπερβολικό κέρδος εν μέσω πανδημίας υπέγραψα πρόστιμα σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ που η Δ.Ι.Μ.Ε.Α. εντόπισε να παρανομούν. Εν μέσω των Διεθνών Ανατιμήσεων θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα προς όλους να μην σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την συγκυρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αδ. Γεωργιάδης.

Από πλευρά της πάντως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και όπως σημειώνουν αξιωματούχοι της, θα επέμβει μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για συντονισμένες ή μονομερείς ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Καταστήματα: «Πονοκέφαλος» και για την κυβέρνηση

Η απότομη άνοδος του πληθωρισμού στην ΕΕ, στο 2% για τον Μάιο, παρά τα συγκυριακά της χαρακτηριστικά, έχει αρχίσει να ανησυχεί πλέον και το υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο για τις τιμές στα ράφια, αλλά και για την στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις αγορές μέσω του PEPP, αν όχι άμεσα, μετά τον Σεπτέμβριο.

Έντονή ανησυχία για αυξήσεις στις τιμές πολλών προϊόντων τους επόμενους μήνες καταγράφουν σε μελέτες τους το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Το ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει ενδείξεις για αυξητικές πιέσεις στους δείκτες τιμών καταναλωτή και αυξήσεις της τελικής τιμής καταναλωτή για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά.

Συγκεκριμένα, τους πρώτους μήνες του έτους κινούνται ανοδικά οι τιμές που καταβάλλουν οι παραγωγοί όταν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη γεωργική – κτηνοτροφική παραγωγή.

Παράλληλα, ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από τους διεθνείς δείκτες. Ο δείκτης πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταγράφει σε μόλις έναν χρόνο άνοδο άνω του 30%.