Οι ελληνικές τράπεζες εναρμονίζονται με τον virtual κόσμο και βγάζουν νέες πιστωτικές κάρτες, άυλες στο κινητό σου. Οι πρωτοβουλίες Εθνικής και Eurobank και πως οι άυλες κάρτες, τείνουν να… καταργήσουν τις κλασσικές πιστωτικές.
Μετά τις άυλες προπληρωμένες κάρτες, βλέπε market pass, οι ελληνικές τράπεζες λανσάρουν τη virtual χρήση πιστωτικών καρτών και μάλιστα με τη σφραγίδα των διεθνών σημάτων της Visa και της Mastercard.
Πλέον μεγάλες τράπεζες ακολουθούν την τάση, χωρίς φυσική παρουσία και καταστήματα τράπεζες, μιας άλλης γενιάς, που αρέσκεται στο mobile banking και στα applications, ανεβάζοντας τα νούμερα χρηστών σε εκατομμύρια πελάτες και, παράλληλα, σε εκατομμύρια… ευρώ, από τον ολοένα αυξανόμενο τζίρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Κομμάτι της καταναλωτικής πίστης, το πλαστικό χρήμα, σταθερά προτίμηση στον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος άρχισε να χρησιμοποιεί τις χρεωστικές αλλά και πιστωτικές του κάρτες μέσα από τα ψηφιακά πορτοφόλια που του παρέχει το κινητό της επιλογής του (apple pay, google pay, garmin pay). Όσο το πλαστικό χρήμα διεισδύει σε virtual μονοπάτια, κερδίζοντας νέους fans, τόσο οι τράπεζες εκσυγχρονίζονται, εξελίσσονται και «κουμπώνουν» νέα προϊόντα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση της Eurobank, που λανσάρει πρώτη άυλες πιστωτικές κάρτες, σε συνεργασία με τη Visa και τη Μastercard. Μέχρι σήμερα η αγορά είχε πρόσβαση σε άυλες προπληρωμένες κάρτες, που παρέχουν ασφάλεια για αγορές στο e-commerce. Τώρα μπορούν οι καταναλωτές να αποκτήσουν άυλες πιστωτικές κάρτες με το διεθνές brand της επιλογής τους, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη της Visa και της Mastercard και μάλιστα εντός ολίγων λεπτών.
Αποκλειστικά on line από το e-banking ή το mobile banking, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν μία ή παραπάνω άυλες πιστωτικές κάρτες, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμέσως μετά την έκδοσή τους και να τις συμπεριλάβουν, όπως ήδη έχουν κάνει και με τις φυσικές πιστωτικές τους κάρτες (τα πλαστικά), στα ψηφιακά πορτοφόλια που υποστηρίζει το κινητό τους.
Η πρωτοβουλία της Εurobank, που ανοίγει τη συνεργασία με τη Mastercard και τη Visa στην ελληνική αγορά, παρέχει ασφάλεια στις συναλλαγές και είναι απολύτως οικολογική, αφού ως άυλη η κάρτα δεν χρησιμοποιεί χαρτί, ούτε άλλους πόρους εις βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης. Θεωρείται εύλογο ότι ο ανταγωνισμός θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα, άλλωστε οι παραπάνω οργανισμοί καρτών συνεργάζονται ήδη με όλες τις τράπεζες για την έκδοση (φυσικών έως τώρα) πιστωτικών καρτών.
Μια παρόμοια πρωτοβουλία παρέχει και η Εθνική Τράπεζα, αλλά θυμίζει περισσότερο τη λογική του Buy Now Pay Later (BNPL). Πρόκειται για τη Flexy, την άυλη πιστωτική κάρτα που μετατρέπει αυτόματα σε 4 δόσεις το ποσό της συναλλαγής (για ποσά άνω των 50 ευρώ, με πιστωτικό όριο από 100 έως 500 ευρώ). Για κάθε συναλλαγή που σπάει στα 4 χρεώνεται ποσό προμήθειας που υπολογίζεται με βάση το ποσό της συναλλαγής.
Τέλος Mastercard και Visa: Τι θα γίνει με τις κάρτες
Ένα mega deal που έγινε απειλεί ευθέως τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες Mastercard και Visa. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα στην Οικονομία. Διαβάστε στο xristika.gr.
Η συμφωνία της Capital One και της Discover, αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων ‒η μεγαλύτερη συγχώνευση που ανακοινώθηκε παγκοσμίως φέτος‒ ενώνει τα δύο ιστορικά brands και δημιουργεί τον μεγαλύτερο εκδότη πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ σε όγκο δανείων.
Το συγκεκριμένο deal ξεπερνά τους κολοσσούς American Express, Citigroup και JPMorgan Chase.
Βέβαια, οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία των ΗΠΑ δεν είναι υπέρ της εξαγοράς.
«Μια οριστική συγχώνευση, η οποία θα κάνει ήδη ισχυρές χρηματοπιστωτικές εταιρείες ακόμα μεγαλύτερες και ισχυρότερες, δεν βοηθά τη μέση οικογένεια», δήλωσε ο Sherrod Brown, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του σώματος.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η δύναμη των ηγετών της αγοράς στις πληρωμές καθιστά το ζήτημα πιο περίπλοκο από το μέγεθος της νέας εταιρείας, καθώς η δημιουργία ενός βιώσιμου ανταγωνιστή θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονέκτημα για τον εμπορικό κόσμο. Εάν οι ρυθμιστικές αρχές μπλοκάρουν τη συμφωνία, “θα κατηγορηθούν ότι προστατεύουν τη Visa και τη Mastercard”, σημείωσε ο Ian Katz, CEO της Capital Alpha Partners.
Πάντως όπως τονίζουν τα δημοσιεύματα ακόμα και μετά το μεγάλο deal, η Discover θα παρέμενε πολύ πίσω από τη Visa και τη Mastercard.
Ωστόσο ο έλεγχος του δικτύου της Discover θα μπορούσε να βοηθήσει την τράπεζα να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τους καταναλωτές και τους εμπόρους και, δυνητικά, να δημιουργήσει περισσότερα έσοδα. Η κατάργηση του μεσάζοντα θα δώσει, έτσι, αξία στο δίκτυο της ενιαίας εταιρείας.
Η Capital One είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εκδότης καρτών Mastercard και Visa στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% των δαπανών πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τη Mizuho Securities USA.
Αν και ο Fairbank ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει εντελώς τα συγκεκριμένα δίκτυα καρτών, προέβλεψε ότι περισσότεροι από 25 εκατομμύρια κάτοχοι καρτών Capital One, που αντιπροσωπεύουν ετήσιες δαπάνες 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο δίκτυο της Discover τα επόμενα χρόνια.
Μια συμφωνία θα έδινε στην ενιαία εταιρεία περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο δανείων μέσω πιστωτικών καρτών ‒χρέος που φέρουν οι πελάτες στις κάρτες τους‒ με στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου, καθιστώντας την τον Νο 1 παίκτη. Ωστόσο, σε όγκο αγορών, θα συνέχιζε να υστερεί έναντι των ηγετών του κλάδου.
Μπαμ με «νέα» πιστωτική κάρτα για όλους: Πώς βγαίνει
Ένα τεράστιο deal ανάμεσα σε δύο μεγάλες παίκτες της αγοράς «έκλεισε» τις προηγούμενες μέρες, με τις εταιρείας να δημιουργούν μία νέα πιστωτική κάρτα που θα φέρει τριγμούς στην αγορά και την Οικονομία.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανός δανειστής Capital One αγοράζει την ανταγωνιστική Discover Financial για 35,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η συμφωνία ενώνει δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πιστωτικών καρτών της Αμερικής.
Η εξαγορά τη ςDiscover από την Capital One αποτιμά τη μετοχή του μικρότερου αντιπάλου της κατά 27% πάνω από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Discover θα λάβουν 1.0192 μετοχές Capital One για κάθε μία από αυτές.
«Μέσω αυτού του συνδυασμού, δημιουργούμε μια εταιρεία που βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή θέση για να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους καταναλωτές, τις μικρές επιχειρήσεις, τους εμπόρους και τους μετόχους, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να μεταμορφώνει την αγορά πληρωμών και τραπεζών», δήλωσε ο Richard Fairbank, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Capital One.
Το deal αυτό θα προκαλέσει κλιδωνισμούς στο τοπίο των πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ και θα σηματοδοτήσει μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του κλάδου από την οικονομική κρίση του 2008.
Η Capital One και η Discover είναι δύο από τους μεγαλύτερους δανειστές πιστωτικών καρτών, πίσω από την JPMorgan Chase και τη Citigroup. Το Discover προσφέρει επίσης ένα δίκτυο πληρωμών, καθιστώντας το ανταγωνιστή με τις Visa και Mastercard.
Η Capital One και η Discover δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η συναλλαγή αναμένεται να δημιουργήσει συνέργειες δαπανών ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2027 και να προσφέρει απόδοση επενδυμένου κεφαλαίου 16% το 2027.
Οι εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η συμφωνία θα κλείσει στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025.