«Bόμβα» για την Τράπεζα Πειραιώς: Δείτε τι αποκάλυψε υπάλληλος

Τράπεζα Πειραιώς: Ακόμη ένα… εργασιακό φάουλ από την Τράπεζα Πειραιώς καθώς καταγγελία εργαζόμενου κάνει λόγο για μισθό 190 ευρώ ή απόλυση! Δείτε τι έχει συμβεί στο xristika.gr

Με εργαζόμενες που καθαρίζουν υποκαταστήματα της τράπεζας Πειραιώς σε διάφορες περιοχές της χώρας, συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, και το μέλος του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Λαζαροπούλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος. Στη συνάντηση συμμετείχε μαζί με τις εργαζόμενες και ο Σταμάτης Μπούκας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ).

«Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από την, κερδοφόρα, Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκαν από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, περίπου 100 καθαρίστριες που απασχολούνται για πάρα πολλά χρόνια στην τράπεζα, προκειμένου να δεχτούν μειώσεις στους, έτσι κι αλλιώς χαμηλούς, μισθούς τους κατά 300-400 ευρώ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω ανακοίνωση, όπως και ότι «οι εργαζόμενες μετέφεραν στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια ζοφερή εμπειρία».

Συγκεκριμένα, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το ««ανθρώπινο πρόσωπο» της τράπεζας με τα κέρδη των εκατομμυρίων ευρώ, εκφράστηκε στην περίπτωσή τους με πιέσεις μέσω της εργολαβικής εταιρείας Alter Ego που τις απασχολεί, για μείωση των ωρών εργασίας και των αποδοχών ακόμη και στα επίπεδα των 190 ευρώ, από το ύψος των 500 και 600 ευρώ».

«Οι πιέσεις εντάθηκαν πριν το τέλος του έτους και έγιναν οι πρώτες απολύσεις, ως μήνυμα προς τις υπόλοιπες», όπως επισήμαναν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με την κομματική ανακοίνωση.

«Η κατάσταση, ωστόσο χειροτέρεψε, όταν ορισμένες από τις καθαρίστριες ανακάλυψαν ότι είχαν τροποποιηθεί οι συμβάσεις εργασίας, με μειωμένους τους μισθούς, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ακολούθησε καταγγελία στο ΣΕΠΕ με τη βοήθεια του ΣΕΤΑΠ, που ήδη έχει υποβάλλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για 8 από τις απολύσεις.

Οι αυθαίρετες και μονομερείς τροποποιήσεις των συμβάσεων ανακλήθηκαν και έγινε λόγος για «λάθος». Ωστόσο οι καθαρίστριες καταγγέλλουν ότι η αυθαιρεσία έγινε για να απολυθούν από το νέο έτος με μικρές αποζημιώσεις.

Καθώς εντάσσονται από το 2022 σε καθεστώς υπαλλήλου, οι αποζημιώσεις απόλυσης θα είναι μεγαλύτερες και η εταιρεία θέλησε να εξισώσει την «χασούρα».

Ήδη το περιθώριο των τριών μηνών που είχε δοθεί μέχρι την αλλαγή του καθεστώτος, μετέτρεψε μια θετική διάταξη σε σήμα προς τις εταιρείες να απολύσουν εργαζόμενους με πολύχρονη προϋπηρεσία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι περιστατικά όπως αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά πρόκειται για μια γενικότερη τάση περιστολής δικαιωμάτων των εργαζομένων, η οποία ενισχύθηκε από τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και το γενικότερο κλίμα που καλλιέργησε, αλλά και από τα εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία του ΣΕΠΕ.

Επίσης, επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΣΕΠΕ δεν επιφύλαξε κάποια ποινή για τις μονομερείς τροποποιήσεις των συμβάσεων εργασίας και δέχτηκε ότι δεν υφίσταται κάποια εργατική διαφορά με τις καθαρίστριες, οι οποίες θεωρούν πολύ πιθανές τις απολύσεις τους επειδή αρνούνται την μείωση των μισθών τους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία μια γενναία αλλαγή των όρων απασχόλησης των εργολαβικών εργαζομένων, ώστε να βελτιωθεί η ζωή χιλιάδων εργαζομένων, κάτι που απαιτεί όμως την πολιτική αλλαγή, όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί συγκεκριμένα για μια σειρά από θετικές νομοθετικές αλλαγές υπέρ της εργασίας και των εργαζομένων.

Τέλος, ο Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την πλήρη στήριξη του κόμματος σε κάθε προσπάθεια των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους για να ανακληθούν οι απολύσεις, να μη γίνουν άλλες και να μη μειωθούν οι μισθοί.

Τράπεζα Πειραιώς: Νοίκιασε (!) υπαλλήλους για να τους… απολύσει!

Συνεχίζει τις κινήσεις μείωσης προσωπικού η Τράπεζα Πειραιώς, βάζοντας αυτή την φορά στο… στόχαστρό της τους πλέον ευάλωτους εργαζομένους της!

Εύκολος στόχος οι “ενοικιαζόμενοι” εργαζόμενοι, που απασχολούνται στην τράπεζα, αλλά εμφανίζονται ως μισθωτοί “εργολάβου” εταιρείας και αμείβονται με ψίχουλα.

Με τηλεφωνική επικοινωνία τις μέρες των γιορτών, η τράπεζα ενημέρωσε 30 εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας ότι “δεν τους χρειάζεται πλέον” και τους ζήτησε να επιλέξουν αν θα δηλώσουν οικειοθελή αποχώρηση ή θα απολυθούν.

Οι περισσότεροι εργάζονταν πάνω από 10 χρόνια στην τράπεζα, εμφανιζόμενοι ως μισθωτοί της “εργολαβικής” εταιρείας PDS, στην οποία βασικοί μέτοχοι είναι ο όμιλος της Τρ. Πειραιώς και η ICAP, που πουλήθηκε πρόσφατα σε διεθνή όμιλο.

Οι απολυόμενοι αν και απασχολούνταν σε καθαρά τραπεζικές εργασίες, δεν αναγνωρίζονται ως τραπεζοϋπάλληλοι και δεν καλύπτονται από την συλλογική σύμβαση του κλάδου.

Τράπεζα Πειραιώς: Πώς οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 11,3 δισ.

Ποσό… μαμούθ έχασαν οι ελληνικές τράπεζες με τους φόβους για ένα νέο κράχ να εμφανίζονται προκαλώντας ανησυχία. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Βαρύ τίμημα πληρώνουν οι τράπεζες για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, παρότι οι κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» περιορίζουν την επιβάρυνση. Μέσα σε ένα 18μηνο, δηλαδή το 2020 και το α’ εξάμηνο του 2021, η Εθνική Χρηματιστηριακή υπολογίζει ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι τράπεζες από τις τιτλοποιήσεις πλησίασαν τα 12 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες βρίσκονται στην τελική ευθεία προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως εκτιμά σε έκθεσή της η χρηματιστηριακή. Όμως, η εκκαθάριση των προβληματικών δανείων δεν έρχεται χωρίς κόστος, όπως τονίζεται στην έκθεση, καθώς οι τράπεζες υποχρεώνονται να σχηματίζουν μεγάλου ύψους προβλέψεις και ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα το κόστος ρίσκου, δηλαδή οι προβλέψεις για επισφάλειες ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου δανείων.

Το 2020, οι προβλέψεις που σχηματίσθηκαν και οι ζημιές που έχουν εγγραφεί για τις τιτλοποιήσεις ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της χρηματιστηριακής, ήταν ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας τα 6,3 δισ. ευρώ. Έτσι, μέσα σε ένα 18μηνο οι απώλειες έφθασαν τα 11,9 δισ. ευρώ. Το δε κόστος ρίσκου διαμορφώθηκε σε 3,86% το 2020 και εκτινάχθηκε σε 8,91% το πρώτο εξάμηνο του 2021, λόγω της επιτάχυνσης των τιτλοποιήσεων.

Το καλό νέο είναι ότι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Εθνικής, μόλις οι τράπεζες ολοκληρώσουν τις τιτλοποιήσεις, το κόστος ρίσκου θα πέσει σημαντικά. Το υποκείμενο κόστος ρίσκου, δηλαδή οι προβλέψεις ως ποσοστό των δανείων που εγγράφονται χωρίς να υπολογίζονται οι τιτλοποιήσεις, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 κυμάνθηκε για τις συστημικές τράπεζες μεταξύ 1% και 1,3%, ενώ εκτιμάται ότι το μέσο κόστος ρίσκου το 2022 θα υποχωρήσει κάτω από 1% το 2022 και θα κυμανθεί περίπου σε 0,5% μεσοπρόθεσμα, επιτρέποντας στις τράπεζες να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το απόθεμα των NPE (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) μειώθηκε στο τέλος Ιουνίου 2021 στα 24,9 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 57,1% σε σχέση με το τέλος του 2019. Ο δείκτης των NPE έπεσε στο 20,3% των χορηγήσεων από το 40,6% στα τέλη του 2019. Για τα επιχειρηματικά δάνεια, ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 19,5%, για τα στεγαστικά σε 19,3% και για τα καταναλωτικά σε 32,8%. Σχεδόν στο σύνολό της, αυτή η μείωση των προβληματικών δανείων ήταν αποτέλεσμα μη οργανικών κινήσεων, δηλαδή τιτλοποιήσεων, που έγιναν με τη βοήθεια του σχεδίου «Ηρακλής».

Μέχρι το τέλος του 2021 η μείωση NPE θα συνεχισθεί, ενώ το 2022 θα πέσουν οι δείκτες NPE σε μονοψήφια ποσοστά. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη παραμένει πολύ μεγάλη, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Εθνικής Χρηματιστηριακής, καθώς οι περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη έχουν δείκτη NPE χαμηλότερο του 5% και κατά μέσο όρο 2% στην ευρωζώνη.

Ενθαρρυντικό είναι ότι ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τιτλοποιήσεις, ήταν αρνητικός το 2020 και το α’ εξάμηνο του 2021, καθώς μειώθηκαν τα NPE κατά 3,4 δισ. και κατά 0,5 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα δάνεια που βγήκαν από μορατόρια δεν πέρασαν στο «κόκκινο». Αυτά που έγιναν μη εξυπηρετούμενα το πρώτο εξάμηνο ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,9% των δανείων που είχαν περάσει σε αναστολή λόγω της πανδημίας. Σε καθεστώς προστασίας παραμένουν μέχρι σήμερα δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ, μέσω κρατικών προγραμμάτων (Γέφυρα) και ειδικών ρυθμίσεων από τις τράπεζες.

Προς το παρόν, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των τραπεζικών διοικήσεων για τα δάνεια που μπήκαν σε μορατόριουμ λόγω πανδημίας επιβεβαιώνονται, αν και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να λήξουν οι προστατευτικές ρυθμίσεις για όλα τα δάνεια πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Οι τιτλοποιήσεις δανείων

  • Η Eurobank έχει συμφωνήσει με την doValue για την τιτλοποίηση Mexico, που αφορά δάνεια ακαθάριστης λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2021 και θα επιτρέψει στη Eurobank να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPE, στο 7,3%.
  • Η Alpha Bank ολοκληρώνει τρεις συναλλαγές (Cosmos, Orbit και Sky) ως το τέλος του έτους, με συνολική αξία δανείων 7 δισ. ευρώ. Πρόσφατα η τράπεζα συμφώνησε με την Davidson Kempner για τη συναλλαγή Cosmos (3,5 δισ. ευρώ). Στο τέλος του έτους, ο δείκτης NPE θα έχει πέσει στο 13%, ενώ ακολουθούν συναλλαγές αξίας 1,1 δισ. ευρώ το 2022, που θα οδηγήσουν τον δείκτη στο 7%.
  • Η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε με τις Bain Capital, Fortress και doValue σχετικά με την πώληση του χαρτοφυλακίου Fortress (δάνεια αξίας 5,7 δισ. ευρώ). Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Ο δείκτης NPE έχει ήδη πέσει στο 12.7% και με νέες συναλλαγές αναμένεται να υποχωρήσει στο 6% ως το τέλος του 2022.
  • Η Τρ. Πειραιώς έχει ολοκληρώσει τη συναλλαγή Sunrise 1 (7,2 δισ. ευρώ) και έχει συμφωνήσει με Intrum και Serengeti για ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο αξίας 2,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρά την τιτλοποίηση Sunrise 3 (δάνεια αξίας 900 εκατ. ευρώ) με προοπτική να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022. Μαζί και με άλλες δράσεις, εκτιμάται ότι δείκτης NPE θα μειωθεί περίπου σε 9%.