PLUS

Καταγγελία – σοκ για την Alpha Bank: «Με εξαθλίωσε οικονομικά»

Alpha Bank: Μια απίστευτη καταγγελία κατά της Alpha Bank στο Facebook κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με μια πελάτισσα να τονίζει πως η τράπεζα με λάθος της την εξαθλίωσε οικονομικά.

Μία πελάτης της Alpha Bank έθεσε το πρόβλημα της στην σελίδα της στο Facebook. Η ιστορία που διηγείται είναι πραγματικά συγκλονιστική, καθώς η τράπεζα την έχει εγκλωβίζει με λάθος δήλωση της έτσι ώστε μία άνεργη και τρίτεκνη γυναίκα να μην μπορεί να λάβει κανένα κοινωνικό επίδομα, ενώ την ίδια ώρα η εφορία αξιώνει ένα μεγάλο ποσό σε πόθεν έσχες.

Όπως αναφέρει η ίδια η πελάτης στην ανάρτηση της: “Σήμερα κλείνουν τέσσερις μήνες από την ημέρα που η Alpha Bank , με την λαθεμένη και αδικαιολόγητη δήλωσή της στην ΑΑΔΕ πως της έχω αποπληρώσει στεγαστικό δάνειο, για πρώτη κατοικία που εκποιείται πλέον λόγω χρέους, με έχει εγκλωβίσει σε μια αδιανόητη κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης, καθώς με έχει αναγκάσει να μην έχω φορολογική εκκαθάριση και να μην λαμβάνω κανένα κοινωνικό επίδομα (οικογενειακό, στέγασης, θέρμανσης) με τα οποία όντας άνεργη και τρίτεκνη διαβιούσε η οικογένεια μου μέχρι τότε με σχετική αξιοπρέπεια.

Και σαν να μη φτάνει όλο αυτό η εφορία αξιώνει από εμένα 13.000 ευρώ πόθεν έσχες. Κι ενώ με έχουν ενημερώσει πως το λάθος έχει εντοπιστεί, το προφανές δηλαδή, δεν έχει γίνει καμμιά ενέργεια διόρθωσης του. Και σας ρωτώ εκεί στην τράπεζα αυτή, πόση υπομονή πιστεύετε πως μπορεί να έχει ένας άνθρωπος όταν αδειάζει το ψυγείο του από δική σας καθαρά υπαιτιότητα; ”

H “μηχανική” απάντηση της Τράπεζας

” Καλησπέρα σας. Λυπούμαστε για την αρνητική σας εμπειρία και θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας σχετικά με το θέμα το οποίο αντιμετωπίσατε. Παρακαλούμε όπως υποβάλλεται το σχόλιο/παράπονό σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα που θα βρείτε στο https://www.alpha.gr/…/support-center/epikoinonia/case γνωρίζοντας μας όλα τας στοιχεία για το γεγονός ώστε να γίνει από την πλευράς μας περαιτέρω έρευνα. Ευχαριστούμε. ”

Η απάντηση της καταγγέλουσας στην Alpha Bank

“Έχω υποβάλει παράπονα όχι μόνο ένα , με τη διαδικασία που αναφέρετε από τον Ιούλιο που μας πέρασε επανειλημμένα. Έχω στείλει εξώδικη όχληση καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στα ” παράπονα” και τη φυσική μου παρουσία σε υποκατάστημα από την 6η Αυγούστου. Σε κάθε προσπάθεια να επικοινωνήσω εγώ και η κυρία ……… μας ζητάτε να ξαναυποβάλλουμε παράπονο, το οποίο και ξανακάνουμε χωρίς ανταπόκριση.

Έχω επικοινωνήσει με τη νομική σας υπηρεσία με τον άνθρωπο που έχει παραλάβει το εξώδικο και δηλώνει αναρμόδιος. Συνομιλώ με τη διεύθυνση του φορολογικού σας τμήματος , η οποία με διαβεβαιώνει πως το ” ψάχνετε” χωρίς αποτέλεσμα. Τα ονόματα όλων των παραπάνω στελεχών και συνεργατών σας τα έχω κρατημένα για κάθε χρήση.

Παρακαλώ πολύ, δεν υπάρχει άλλη υπομονή εκ μέρους μου και της οικογένειας μου. Απαντήστε στα υπάρχοντα παράπονα μας , χωρίς να μας εμπαίζετε ζητώντας μας να τα ξαναυποβάλλουμε για πολλοστή φορά.
Απαντήστε στην εξώδικη όχληση Διορθώστε άμεσα το λάθος σας καθώς μας έχετε εξοντώσει οικονομικά και ψυχικά. Και σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο θα μας αποζημιώσετε για όλα αυτά .

Alpha Bank: Πώς οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 11,3 δισ.

Παράλληλα, ποσό… μαμούθ έχασαν οι ελληνικές τράπεζες με τους φόβους για ένα νέο κράχ να εμφανίζονται προκαλώντας ανησυχία. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Βαρύ τίμημα πληρώνουν οι τράπεζες για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, παρότι οι κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» περιορίζουν την επιβάρυνση. Μέσα σε ένα 18μηνο, δηλαδή το 2020 και το α’ εξάμηνο του 2021, η Εθνική Χρηματιστηριακή υπολογίζει ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι τράπεζες από τις τιτλοποιήσεις πλησίασαν τα 12 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες βρίσκονται στην τελική ευθεία προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως εκτιμά σε έκθεσή της η χρηματιστηριακή. Όμως, η εκκαθάριση των προβληματικών δανείων δεν έρχεται χωρίς κόστος, όπως τονίζεται στην έκθεση, καθώς οι τράπεζες υποχρεώνονται να σχηματίζουν μεγάλου ύψους προβλέψεις και ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα το κόστος ρίσκου, δηλαδή οι προβλέψεις για επισφάλειες ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου δανείων.

Το 2020, οι προβλέψεις που σχηματίσθηκαν και οι ζημιές που έχουν εγγραφεί για τις τιτλοποιήσεις ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της χρηματιστηριακής, ήταν ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας τα 6,3 δισ. ευρώ. Έτσι, μέσα σε ένα 18μηνο οι απώλειες έφθασαν τα 11,9 δισ. ευρώ. Το δε κόστος ρίσκου διαμορφώθηκε σε 3,86% το 2020 και εκτινάχθηκε σε 8,91% το πρώτο εξάμηνο του 2021, λόγω της επιτάχυνσης των τιτλοποιήσεων.

Το καλό νέο είναι ότι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Εθνικής, μόλις οι τράπεζες ολοκληρώσουν τις τιτλοποιήσεις, το κόστος ρίσκου θα πέσει σημαντικά. Το υποκείμενο κόστος ρίσκου, δηλαδή οι προβλέψεις ως ποσοστό των δανείων που εγγράφονται χωρίς να υπολογίζονται οι τιτλοποιήσεις, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 κυμάνθηκε για τις συστημικές τράπεζες μεταξύ 1% και 1,3%, ενώ εκτιμάται ότι το μέσο κόστος ρίσκου το 2022 θα υποχωρήσει κάτω από 1% το 2022 και θα κυμανθεί περίπου σε 0,5% μεσοπρόθεσμα, επιτρέποντας στις τράπεζες να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το απόθεμα των NPE (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) μειώθηκε στο τέλος Ιουνίου 2021 στα 24,9 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 57,1% σε σχέση με το τέλος του 2019. Ο δείκτης των NPE έπεσε στο 20,3% των χορηγήσεων από το 40,6% στα τέλη του 2019. Για τα επιχειρηματικά δάνεια, ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 19,5%, για τα στεγαστικά σε 19,3% και για τα καταναλωτικά σε 32,8%. Σχεδόν στο σύνολό της, αυτή η μείωση των προβληματικών δανείων ήταν αποτέλεσμα μη οργανικών κινήσεων, δηλαδή τιτλοποιήσεων, που έγιναν με τη βοήθεια του σχεδίου «Ηρακλής».

Μέχρι το τέλος του 2021 η μείωση NPE θα συνεχισθεί, ενώ το 2022 θα πέσουν οι δείκτες NPE σε μονοψήφια ποσοστά. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη παραμένει πολύ μεγάλη, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Εθνικής Χρηματιστηριακής, καθώς οι περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη έχουν δείκτη NPE χαμηλότερο του 5% και κατά μέσο όρο 2% στην ευρωζώνη.

Ενθαρρυντικό είναι ότι ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τιτλοποιήσεις, ήταν αρνητικός το 2020 και το α’ εξάμηνο του 2021, καθώς μειώθηκαν τα NPE κατά 3,4 δισ. και κατά 0,5 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα δάνεια που βγήκαν από μορατόρια δεν πέρασαν στο «κόκκινο». Αυτά που έγιναν μη εξυπηρετούμενα το πρώτο εξάμηνο ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,9% των δανείων που είχαν περάσει σε αναστολή λόγω της πανδημίας. Σε καθεστώς προστασίας παραμένουν μέχρι σήμερα δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ, μέσω κρατικών προγραμμάτων (Γέφυρα) και ειδικών ρυθμίσεων από τις τράπεζες.

Προς το παρόν, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των τραπεζικών διοικήσεων για τα δάνεια που μπήκαν σε μορατόριουμ λόγω πανδημίας επιβεβαιώνονται, αν και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να λήξουν οι προστατευτικές ρυθμίσεις για όλα τα δάνεια πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Οι τιτλοποιήσεις δανείων

  • Η Eurobank έχει συμφωνήσει με την doValue για την τιτλοποίηση Mexico, που αφορά δάνεια ακαθάριστης λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2021 και θα επιτρέψει στη Eurobank να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPE, στο 7,3%.
  • Η Alpha Bank ολοκληρώνει τρεις συναλλαγές (Cosmos, Orbit και Sky) ως το τέλος του έτους, με συνολική αξία δανείων 7 δισ. ευρώ. Πρόσφατα η τράπεζα συμφώνησε με την Davidson Kempner για τη συναλλαγή Cosmos (3,5 δισ. ευρώ). Στο τέλος του έτους, ο δείκτης NPE θα έχει πέσει στο 13%, ενώ ακολουθούν συναλλαγές αξίας 1,1 δισ. ευρώ το 2022, που θα οδηγήσουν τον δείκτη στο 7%.
  • Η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε με τις Bain Capital, Fortress και doValue σχετικά με την πώληση του χαρτοφυλακίου Fortress (δάνεια αξίας 5,7 δισ. ευρώ). Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Ο δείκτης NPE έχει ήδη πέσει στο 12.7% και με νέες συναλλαγές αναμένεται να υποχωρήσει στο 6% ως το τέλος του 2022.
  • Η Τρ. Πειραιώς έχει ολοκληρώσει τη συναλλαγή Sunrise 1 (7,2 δισ. ευρώ) και έχει συμφωνήσει με Intrum και Serengeti για ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο αξίας 2,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρά την τιτλοποίηση Sunrise 3 (δάνεια αξίας 900 εκατ. ευρώ) με προοπτική να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022. Μαζί και με άλλες δράσεις, εκτιμάται ότι δείκτης NPE θα μειωθεί περίπου σε 9%.
Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago