Ο καρκίνος θυρεοειδούς στις περισσότερες περιπτώσεις εξελίσσεται αργά. Στα αρχικά στάδια της νόσου δεν υπάρχουν συμπτώματα. Στις περιπτώσεις αυτές η διάγνωση τίθεται με τη βοήθεια των σύγχρονων μεθόδων απεικόνισης (συνηθέστατα του υπερηχογραφήματος).Οι εξετάσεις αυτές γίνονται είτε στα πλαίσια παρακολούθησης του ασθενούς για ένα γνωστό πρόβλημα του θυρεοειδούς είτε στα πλαίσια ελέγχου για άλλη πάθηση (π.χ. έλεγχος καρωτίδων).
Σε κάποιες εντούτοις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα. Η παρουσία συμπτωμάτων ήταν πιο συχνή στο παρελθόν, καθώς σήμερα η διάγνωση τίθεται αρκετά συχνά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ακόμη και σήμερα εντούτοις είναι δυνατόν η αρχική διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς να τεθεί μετά από διερεύνηση του ασθενούς λόγω κάποιων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την νόσο. Στη συνέχεια παρουσιάζονται 5 βασικά συμπτώματα του καρκίνου θυρεοειδούς που δεν θα πρέπει να αγνοούνται.
Σύμπτωμα #1 Μάζα στον τράχηλο
Πρόκειται για την συνηθέστερη κλινική εκδήλωση του καρκίνου θυρεοειδούς. Η μάζα αυτή μπορεί να είναι ψηλαφητή ή ακόμη και ορατή επισκοπικά. Μπορεί να αντιστοιχεί είτε στον καρκίνο του θυρεοειδούς αυτόν καθ’ αυτόν είτε σε μετάσταση ή μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου. Η διόγκωση αυτή του τραχήλου είναι ανώδυνη. Τυπικά είναι πολύ σκληρής σύστασης (ξυλώδης ή πετρώδης υφή). Μερικές φορές μπορεί να είναι καθηλωμένη στους γύρω ιστούς και σε αυτή την περίπτωση είναι ακίνητη (δεν μετακινείται δηλαδή κατά την ψηλάφηση).
Σύμπτωμα #2 Αίσθηση ξένου σώματος στον τράχηλο
Η αίσθηση αυτή οφείλεται στην παρουσία του καρκίνου στον τράχηλο, που μπορεί να γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή σαν ένα ‘ξένο σώμα’. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει η αίσθηση από την πλευρά του ασθενούς ότι θέλει να καταπιεί κάτι που όμως δεν μπορεί να το κάνει.
Η αίσθηση αυτή δημιουργείται σε νευρικές απολήξεις στο τοίχωμα του οισοφάγου (τασεο-υποδοχείς, baroreceptors). Οι ευαίσθητες αυτές νευρικές απολήξεις ανιχνεύουν την πίεση που ασκείται στο τοίχωμα του οισοφάγου, χωρίς όμως να μπορούν να διακρίνουν την πίεση που ασκείται στο τοίχωμα του οισοφάγου εκ των έσω (δηλαδή από τον αυλό του) ή εκ των έξω.
Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εμφανιστεί όταν ο καρκίνος αναπτύσσεται σε οπίσθια θέση του θυρεοειδούς, πιέζοντας τον οισοφάγο εκ των έξω στο σημείο αυτό και δημιουργώντας την αίσθηση στον ασθενή ότι θέλει να καταπιεί κάτι.
Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ
Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών)
Επ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τ. Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»