Καρκίνος: Έξι συμπτώματα που προειδοποιούν για καρκίνο δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Cancer Research UK, του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο. Ενημερωθείτε στο xristika.gr.
Ο έγκαιρος εντοπισμός μιας κακοήθειας είναι ουσιαστικός για τη διαχείριση της νόσου. Η αναγνώριση των πιο «αθώων» συμπτωμάτων ακόμα και η άμεση διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ήταν ανέκαθεν σημαντική, πολλώ δε μάλλον μετά τα επιστημονικά ευρήματα για παγκόσμια αύξηση κατά 79% νέων περιστατικών καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
«Ο καρκίνος μπορεί να εκδηλωθεί στους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Η συμπτωματολογία ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει από άλλων, ενώ κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό σε εσάς και να μιλήσετε στο γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές ή κάτι που δεν λέει να φύγει.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, όταν η θεραπεία έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας» αναφέρει στη σελίδα του το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (Cancer Research UK).
Μπορεί να είναι ένα εξόγκωμα, ένας περίεργος σπίλος, μια αφύσικη αιμορραγία ή η αιφνίδια απώλεια βάρους. Υπάρχουν πάνω από 200 τύποι καρκίνου με διαφορετικά συμπτώματα, αναφέρουν ερευνητές του Κέντρου, το οποίο συνέταξε και δημοσίευσε μια λίστα με τα έξι ύποπτα σημάδια:
1. Κόπωση
Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αισθάνεστε μεγαλύτερη κόπωση απ’ ό,τι συνήθως, ιδίως σε περιόδους έντονου στρες ή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο. Αν όμως αισθάνεστε μια διαρκή κούραση ή χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.
2. Πολύ έντονη νυχτερινή εφίδρωση ή πυρετός
Η νυχτερινή εφίδρωση ή ο πυρετός μπορεί να οφείλονται σε λοιμώξεις ή σε ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, ενώ οι εξάψεις είναι συχνές κατά την εμμηνόπαυση. Η εφίδρωση ωστόσο είναι σύμπτωμα και καρκίνων όπως η λευχαιμία και ο καρκίνος του ήπατος. Σε περίπτωση πολύ έντονης εφίδρωσης τη νύχτα ή ανεξήγητου πυρετού, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.
3. Ανεξήγητη αιμορραγία ή εκχυμώσεις (μελανιές)
Εάν κάποιο από τα δύο ή αμφότερα τα παραπάνω δεν οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό, θα πρέπει να ελεγχθούν από γιατρό. Η αιμορραγία μπορεί να εντοπίζεται στα κόπρανα, στα ούρα, στη βλέννα του παραγωγικού βήχα κ.α. Στις γυναίκες, μπορεί να παρατηρείται ανεξήγητη κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μετά το σεξ ή μετά την εμμηνόπαυση. Ανεξάρτητα από την ποσότητα του αίματος ή το χρώμα του (κόκκινο έως καφέ και σχεδόν μαύρο), μιλήστε με τον γιατρό σας.
4. Ανεξήγητος πόνος ή δυσφορία
Ο πόνος και η δυσφορία είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μάς λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι διάφοροι πόνοι είναι συχνότεροι καθώς μεγαλώνουμε, όταν όμως είναι ανεξήγητοι ή επίμονοι σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.
5. Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Μικρές αλλαγές στο βάρος με την πάροδο του χρόνου είναι απολύτως φυσιολογικές, η απώλεια όμως αρκετών κιλών και μάλιστα χωρίς να καταβάλλετε σχετική προσπάθεια είναι λόγος να ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να είναι ένδειξη άλλων προβλημάτων υγείας πλην του καρκίνου.
6. Ασυνήθιστο εξόγκωμα ή οίδημα οπουδήποτε
Ένα εξόγκωμα ή οίδημα που εμφανίστηκε αιφνίδια σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας και επιμένει, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν. Μπορεί να εντοπίζονται στον λαιμό, τη μασχάλη, το στομάχι, τη βουβωνική χώρα, το στήθος ή τους όρχεις μεταξύ άλλων.
Καρκίνος: Το ευρείας χρήσης φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%
Η λήψη ασπιρίνης στο πλαίσιο της αντικαρκινικής θεραπείας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου των ασθενών με διάφορες μορφές καρκίνου σε ποσοστό που φτάνει έως και το 20%, σύμφωνα με μεγάλη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο ecancermedicalscience.
Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Cardiff εκπόνησαν συστηματική επανεξέταση 118 δημοσιευμένων μελετών παρατήρησης σε ασθενείς με 18 διαφορετικούς τύπους καρκίνου και από τα δεδομένα που συγκέντρωσαν, βρήκαν ότι σε σύνολο περίπου 250.000 ασθενών με καρκίνο που ανέφεραν ότι έπαιρναν ασπιρίνη, υπήρξε συσχετισμός με μείωση κατά περίπου 20% στους θανάτους από τη νόσο.
Η ανασκόπηση υποστηρίζει ότι ο διαθέσιμος όγκος στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια «δικαιολογεί τη χρήση της ασπιρίνης» ως συμπληρωματική θεραπεία σε μια μεγάλη ποικιλία τύπων καρκίνου -και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτό.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε εντυπωσιαστεί από τις επιδράσεις της ασπιρίνης στους βιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι οποίες φαίνεται πως είναι παρόμοιες σε πολλούς τύπους της νόσου. Θελήσαμε, λοιπόν, να επανεξετάσουμε τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση της ασπιρίνης ως επιπρόσθετης θεραπείας σε διάφορους καρκίνους και βρήκαμε ότι, συνολικά, οποιαδήποτε στιγμή μετά τη διάγνωση του καρκίνου, σχεδόν το 20% των ασθενών που έπαιρναν το φάρμακο ήταν ζωντανοί», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας, Peter Elwood, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cardiff, ο οποίος μελετά τις επιδράσεις της ασπιρίνης εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.
Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε, επίσης, τους κινδύνους από τη λήψη ασπιρίνης και απευθύνθηκε στους συγγραφείς κάθε μίας από τις υπό εξέταση μελέτες για να ενημερωθεί σχετικά με τυχόν στομαχικά προβλήματα ή αιμορραγίες. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ένας μικρός αριθμός ασθενών είχε εκδηλώσει αιμορραγία, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για επιπλέον θανάτους που να αποδίδονται στην αιμορραγία στους ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η ασπιρίνη όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, αλλά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει και την εξάπλωση του καρκίνου μέσα στο σώμα -δηλαδή τη μετάσταση. Υπάρχει, λοιπόν, τώρα ικανός όγκος στοιχείων που τεκμηριώνει μια σημαντική μείωση στη θνησιμότητα των ασθενών με καρκίνο που παίρνουν ασπιρίνη και το όφελος αυτό φαίνεται πως δεν περιορίζεται σε έναν ή συγκεκριμένους τύπους καρκίνου», αναφέρει ο Δρ. Elwood και καταλήγει:
«Η ασπιρίνη, λοιπόν, δείχνει πως αξίζει ιδιαίτερη προσοχή ως επικουρική θεραπεία του καρκίνου και οι ασθενείς και οι φροντιστές τους θα πρέπει να ενημερωθούν για τα διαθέσιμα στοιχεία. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι η ασπιρίνη δεν είναι πιθανή εναλλακτική αγωγή για καμία αντικαρκινική θεραπεία».