PLUS

Καπνίζετε ηλεκτρονικό τσιγάρο; Σταματήστε το αμέσως, λένε οι γιατροί

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Μια νέα έρευνα φέρνει στο φως τις επιπτώσεις του ατμίσματος, με τους επιστήμονες να συνιστούν τη  διακοπή του για σοβαρούς λόγους υγείας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Το ηλεκτρονικό κάπνισμα (άτμισμα) προκαλεί γενετική ζημιά που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια ανάμεσα στους χρήστες του, όπως και τα συμβατικά τσιγάρα, προειδοποιεί μία νέα μελέτη

Επιστήμονες από το Keck School of Medicine στο USC αναφέρουν ότι οι χημικές αλλοιώσεις, που ονομάζονται επιγενετικές αλλαγές, μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία των γονιδίων.

«Η μελέτη μας για πρώτη φορά, εξερευνά τα βιολογικά αποτελέσματα του ηλεκτρονικού καπνίσματος σε ενήλικες χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου (ατμιστές) ενώ παράλληλα μετράει και το παρελθόν τους στην έκθεση σε καπνό» αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Ahmad Besaratinia.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα, όπως και το κάπνισμα, συνδέεται με την απορρύθμιση των μιτοχονδριακών γονιδίων και τη διαταραχή των μοριακών οδών που εμπλέκονται στην ανοσία και τη φλεγμονώδη απόκριση, που διαχωρίζουν την υγεία από την ασθένεια».

Τα μιτοχόνδρια είναι οι στάσεις ενδυνάμωσης των κυττάρων, εξάγοντας και αποθηκεύοντας ενέργεια από από την πέψη τροφίμων.

«Όταν τα μιτοχόνδρια γίνονται δυσλειτουργικά, απελευθερώνουν μόρια κλειδιά. Τα απελευθερωμένα μόρια μπορούν να λειτουργήσουν ως σημάδια για το ανοσοποιητικό σύστημα, πυροδοτώντας μία ανοσοποιητική απάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τη διατήρηση της υγείας αλλά παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών αναπενυστικών και μεταβολικών νόσων και καρκίνο» εξηγεί ο Besaratinia.

Από τότε που αρχίσαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν γίνει πολύ δημοφιλή ανάμεσα στους νέους. Κυκλοφορούν σε μία ποικιλία γεύσεων και οι εταιρείες συχνά τα πλασάρουν ως μία ασφαλής εναλλακτική στα προϊόντα καπνού. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν αντίθετη άποψη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είτε κάνουν και κανονικό τσιγάρο είτε έχουν προϊστορία κατανάλωσης παραδοσιακών τσιγάρων. Τώρα η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτές οι συσκευές έχουν μία σύνδεση με αρνητικές βιολογικές επιπτώσεις, ανεξάρτητα από το προηγούμενο ιστορικό καπνίσματος.

Οι συγγραφείς της μελέτης χώρισαν 82 υγιείς ενήλικες σε ομάδες σημερινών ατμιστών με και χωρίς προηγούμενο ιστορικό καπνίσματος, καπνιστές τσιγάρων και μια ομάδα ελέγχου που δεν χρησιμοποίησε ποτέ κανένα από τα δύο. Επαλήθευσαν πληροφορίες μέσω των επιπέδων κοτινίνης, ενός υποπροϊόντος της νικοτίνης, σε δείγματα αίματος. Η πλήρης χαρτογράφηση του DNA και τα μοντέλα υπολογιστών βρήκαν ότι τα γονίδια που δεν ρυθμίστηκαν στα κύτταρα του αίματος των ατμιστών αυξήθηκαν.

«Διαπιστώσαμε ότι περισσότερο από το 80% της γονιδιακής απορρύθμισης σε ατμιστές συσχετίζεται με την ένταση και τη διάρκεια του τρέχοντος ατμίσματος», αναφέρει ο καθ. Besaratinia. «Ενώ καμία από τις ανιχνευθείσες γονιδιακές απορρυθμίσεις σε ατμιστές δεν συσχετίστηκε με την προηγούμενη ένταση ή τη διάρκεια του καπνίσματος».

Τα αποτελέσματα που περιγράφονται στο περιοδικό Scientific Reports αντικατοπτρίζουν εκείνα του καπνίσματος, τα οποία, σύμφωνα με την ομάδα, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη βλάβη από το άτμισμα.

Οι ερευνητές έχουν δείξει στο παρελθόν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων αναπτύσσουν μερικές από τις ίδιες μοριακές αλλαγές που σχετίζονται με τον καρκίνο στον στοματικό ιστό με τους καπνιστές. Ανακάλυψαν επίσης ότι οι ατμιστές είχαν το ίδιο είδος χημικών αλλαγών που συνδέονται με τον καρκίνο στο γονιδίωμά τους. Η τελευταία μελέτη δείχνει ότι τα μιτοχονδριακά γονίδια είναι προτιμησιακοί στόχοι γονιδιακής απορρύθμισης τόσο στους ατμιστές όσο και στους καπνιστές.

Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν επίσης ότι οι ατμιστές και οι καπνιστές είχαν σημαντική απορρύθμιση των γονιδίων της ανοσοαπόκρισης. Αυξάνονται τα στοιχεία ότι τα μιτοχόνδρια παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανοσία και τη φλεγμονή.

«Δεδομένης της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους νέους που δεν καπνίζουν ποτέ, τα ευρήματά μας θα είναι σημαντικά για τους ρυθμιστικούς φορείς», καταλήγει ο καθ. Μπεσαρατίνια. «Για την προστασία της δημόσιας υγείας, αυτές οι υπηρεσίες χρειάζονται επειγόντως επιστημονικά στοιχεία που να ενημερώνουν τους κανονισμούς για την κατασκευή, τη διανομή και την εμπορία ηλεκτρονικών τσιγάρων».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν στη συνέχεια να εντοπίσουν και να διερευνήσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που είναι κοινές τόσο στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και στο καπνό του τσιγάρου.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από κορονοϊό

Παράλληλα, ερευνητές στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανέλυσαν εθνικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία έρευνας που συλλέχθηκαν τον Μάιο από 4.351 συμμετέχοντες ηλικίας 13-24 ετών. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Adolescent Health.

«Οι νέοι μπορεί να πιστεύουν ότι η ηλικία τους τους προστατεύει από τη μόλυνση από τον ιό ή ότι δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα του κορονοϊού, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει για όσους κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε ο αρχηγός της μελέτης Shivani Mathur Gaiha σε δήλωση Τύπου. .

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εάν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ συσκευές ατμού, αν είχαν κάπνισει ή κάνει ηλεκτρονικό τσιγάρο τις τελευταίες 30 ημέρες και αν είχαν βιώσει συμπτώματα COVID-19, εξετάστηκαν για COVID-19 ή είχαν διαγνωστεί με τη λοιμώδη νόσο.

Οι συμμετέχοντες που είχαν χρησιμοποιήσει τόσο τσιγάρα όσο και ηλεκτρονικά τσιγάρα τις προηγούμενες 30 ημέρες είχαν 4,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα COVID-19 σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνιζαν ποτέ.

Μεταξύ των ατόμων που εξετάστηκαν για COVID-19, εκείνοι που χρησιμοποίησαν μόνο ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετικό αποτέλεσμα δοκιμής COVID-19. Όσοι είχαν χρησιμοποιήσει κάποτε ηλεκτρονικά τσιγάρα και τσιγάρα είχαν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με COVID-19, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί το COVID-19. Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι ο ατμός περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη επαφή των χεριών στο στόμα και το πρόσωπο, η οποία σχετίζεται με την εξάπλωση του COVID-19. Επιπλέον, η έκθεση σε νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα παραδοσιακά προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ωθήσουν την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago