Κάπνισμα: Αν το κόψετε σε αυτή την ηλικία, θα είναι σαν να μην το ξεκινήσατε ποτέ

Κάπνισμα: Μια νέα έρευνα δίνει ελπίδες για πλήρη ίαση από το κάπνισμα, τουλάχιστον στους νεότερους.

Να ανατρέψει όσα ξέραμε γύρω από την επιρροή του τσιγάρου και του καπνίσματος στην υγεία μας έρχεται έρευνα, σύμφωνα με την οποία όσοι σταματούν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία, εμφανίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους καπνιστές.

Κάποιος που κόβει το τσιγάρο έως τα 35 του, έχει παρόμοια θνησιμότητα με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ στη ζωή του, δείχνει μια μεγάλη αμερικανο-βρετανική επιστημονική μελέτη.

Πρόκειται για την τρίτη έρευνα που συμπεραίνει ότι έως τα 35 είναι η ιδανική ηλικία για να κόψει κανείς το κάπνισμα.

Αλλά ακόμη κι εκείνοι που σταματούν το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία, πάλι έχουν σημαντικό όφελος, αν και η πρόωρη θνησιμότητα τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση όσους το έκοψαν νωρίς.

Όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει πάντως από τότε που κάποιος σταμάτησε να καπνίζει, τόσο περισσότερο ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου του πλησιάζει τα ποσοστά ενός μηδέποτε καπνιστή.

Έτσι, κάποιος που κόβει το τσιγάρο σε ηλικία 45 έως 44 ετών, έχει κατά μέσο όρο 21% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ όποιος το κόβει στα 45 έως 54 του, έχει 47% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Οpen”, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 551.000 άτομα 25 έως 84 ετών (καπνιστές, πρώην καπνιστές και μηδέποτε καπνιστές), εκ των οποίων σχεδόν 75.000 είχαν πεθάνει.

Σε σχέση τους μηδέποτε καπνιστές, οι νυν καπνιστές βρέθηκαν να έχουν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από συγκεκριμένες αιτίες (καρκίνο, καρδιοπάθεια και πνευμονοπάθεια), κάτι που ισχύει τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Κάπνισμα: Πόσο επηρεάζει την ψωρίαση

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης, επιδεικνύει τη σοβαρότητα της νόσου και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των βιολογικών παραγόντων που προτείνει την αντιμετώπισή της.

Έχει διαπιστωθεί δε ότι οι ασθενείς που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ψωρίασης των νυχιών.

Η επιβλαβής αυτή συνήθεια επιταχύνει, επίσης, την ανάπτυξη συννοσηροτήτων που μπορεί να συνοδεύει την ψωρίαση, όπως είναι η αθηρωματική καρδιοπάθεια και το μεταβολικό σύνδρομο.

Κατά συνέπεια, η χρήση προϊόντων καπνού πρέπει να αποτρέπεται ή να διακόπτεται, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου , αλλά και επιδείξεις της στους ήδη ασθενείς.

«Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, που οφείλεται σε διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και προκαλεί συμπτώματα στο δέρμα και τις αρθρώσεις .

Το κάπνισμα θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας εμφάνισης αλλά και η διαχείρισή της, όπως επίσης και η εμφάνιση μιας σημαντικής και συχνής συννοσηρότητας, της ψωρίας των νυχιών, που είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Παρατηρείται στο 10% έως 80% των ασθενών με ψωρίαση και επιβαρύνει πολύ περισσότερο την ποιότητα ζωής τους, απ’ ότι επηρεάζονται άλλες περιοχές του σώματος» , επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η νόσος εκδηλώνεται ως ερύθημα σε διάφορα σημεία , όπως στο τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες, στα γόνατα και στο κάτω μέρος της πλάτης.

Μπορεί να προκαλέσει βλάβη των αρθρώσεων (ψωριασική αρθρίτιδα), με την πλειονότητα των ασθενών να καλείται να αντιμετωπίσει χρόνια μετά την έναρξη της δερματικής.

Κάπνισμα: Τι κάνουν οι μεγάλες εταιρείες

Τον περιορισμό του ποσοστού νικοτίνης στα τσιγάρα αναμένεται να απαιτήσει από τις καπνοβιομηχανίες η ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Και αυτό θα γίνει προκειμένου να καταστήσει τα προϊόντα καπνού λιγότερο εθιστικά και να περιορίσει τον αριθμό θανάτων από το κάπνισμα, που ξεπερνούν τις 480.000 ετησίως στις ΗΠΑ.

Η πρόταση, που μπορεί να περάσουν χρόνια για να τεθεί σε εφαρμογή, θα φέρει τις ΗΠΑ στην πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Μέχρι σήμερα, μόνο η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει να επιβάλει τέτοιον κανόνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», εκστρατεία κατά της πρότασης εξαπέλυσαν αμέσως οι καπνοβιομηχανίες, προειδοποιώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι κάθε δραστική μείωση της περιεκτικότητας νικοτίνης παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία.

Από την πλευρά τους, ορισμένοι συντηρητικοί νομοθέτες εκτιμούν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελούσε ένα ακόμη κρούσμα κρατικής παρεμβατικότητας.

Σύμφωνα με την FDA, ο νέοs κανόνας θα μπορούσε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Μάιο του 2023.

«Η μείωση των επιπέδων νικοτίνης στα τσιγάρα θα εξασφαλίσει ότι λιγότεροι νέοι θα εθιστούν στο κάπνισμα και θα βοηθήσει τους ήδη εθισμένους να το κόψουν», είπε ο επικεφαλής της ποσοστού υπηρεσίας, Ρόμπερτ Κέιλιφ.

«Ο προτεινόμενος κανόνας μπορεί να έχει σημαντικές ευνοϊκές επιπτώσεις για και τη δημόσια υγεία, καθώς ο καπνός παραμένει η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στον σύγχρονο κόσμο», σημειώνει ο πρώην διοικητής Μιτς Ζέλερ.

Περίπου 1.300 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την αμερικανική υγειονομική υπηρεσία CDC. Η πρότασn, όμως, δεν περιλαμβάνει νικοτινούχα προϊόντα, πέρα από τα τσιγάρα και τον καπνό, όπως τα επιθέματα νικοτίνης, οι παστίλιες κ.ά.

Αρκετοί ειδικοί διαφωνούν με τις πιο ακραίες προτάσεις, που κάνουν λόγο για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα κατά 95%, λέγοντας ότι κάτι τα διαβούλευση τέτοιο θα καταδίκαζε τα περίπου 30 εκατ. Αμερικανών καπνιστών σε μόνιμο στερητικό σύνδρομο, στερώντας τους την ικανότητα συγκέντρωσης και την ψυχική ηρεμία.

Κάπνισμα: Επιπτώσεις και τρόποι διακοπής

Το κάπνισμα είναι μια ιδιαίτερα βλαβερή και εθιστική συνήθεια η οποία, δυστυχώς, δημιουργεί αισθήματα απόλαυσης στον καπνιστή.

Σε αυτά τα αισθήματα βασίζεται και η μεγάλη του διάδοση στον πλανήτη. Η νικοτίνη συνδεόμενη με υποδοχείς στον εγκέφαλο, αφενός δημιουργεί τον εθισμό/εξάρτηση και αφετέρου τα αισθήματα απόλαυσης που προαναφέρθηκαν.

«Ο καπνιστής και η καπνίστρια συνδυάζουν το κάπνισμα του τσιγάρου με τη χαρά αλλά και με τη λύπη, με το άγχος αλλά και με τη χαλάρωση, με την παρέα αλλά και με τη μοναξιά, με το φαγητό αλλά και με το ποτό ή τον καφέ, με την έξοδο, με την τηλεόραση, με τη δουλειά στον υπολογιστή, με την οδήγηση, με το θερινό σινεμά, με το πέρας της ερωτικής συνεύρεσης, με όλη τη ζωή τους τελικά.

Το τσιγάρο όμως, και ιδίως το φίλτρο και το χαρτί του που σιγοκαίγεται, εκτός από τη νικοτίνη περιέχει και πίσσα αλλά και άλλες τοξικές ουσίες, όπως υδρογονάνθρακες, βενζοπυρένιο, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια και εκατοντάδες ουσίες που μακροπρόθεσμα καταστρέφουν το DNA των κυττάρων», αναφέρει ο κ. Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς, MD, PhD, FCCP, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΝΟΗ του Metropolitan Hospital.

Δεκάδες σοβαρές και ανάμεσά τους πολλές μοιραίες για την υγεία και τη ζωή παθήσεις οφείλονται στο κάπνισμα. Καρκίνοι των βρόγχων και των πνευμόνων, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του στόματος και του φάρυγγα, του στομάχου και του εντέρου, του ουροποιητικού συστήματος κ.λπ. προκαλούνται από το τσιγάρο. Σοβαρές και απειλητικές ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η υπέρταση, οι αποφρακτικές αρτηριοπάθειες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το κάπνισμα. Νοσήματα των πνευμόνων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που οδηγεί σε αναπνευστική αναπηρία και πρόωρο θάνατο, έχουν άμεση συσχέτιση με τη βλαβερή αυτή συνήθεια.
Κάπνισμα και ομορφιά

«Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα υγείας όμως, όλοι οι καπνιστές επιβαρύνουν και την εξωτερική τους εμφάνιση. Αφυδάτωση δέρματος, πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων στο πρόσωπο και στο λαιμό, θαμπό χρώμα του δέρματος, πρόωρη γήρανση, κιτρίνισμα δοντιών και νυχιών, ουλίτιδα, συσσώρευση πλάκας και πέτρας στα δόντια, κακοσμία στόματος, εξασθένηση τριχών, τριχόπτωση, όλα αυτά που μπορούν να περιγραφούν ως επιτάχυνση των γηρατειών προκαλούνται από το κάπνισμα. Η μείωση της αντοχής, η αδυναμία για άθληση, η απώλεια γεύσης, οι διαταραχές του ύπνου, η προβληματική στύση, η σεξουαλική ανικανότητα, οι συχνές λοιμώξεις συμπληρώνουν το παζλ της καταστροφικής δράσης του τσιγάρου σε ένα κατά τα άλλα υγιές σώμα», επισημαίνει ο ιατρός.

Δυστυχώς, ο άνθρωπος ξεκινά το κάπνισμα από την προεφηβική ή εφηβική ηλικία, περιόδους της ζωής κατά τις οποίες ο φόβος της αρρώστιας είναι από μηδαμινός έως ανύπαρκτος. Έτσι χτίζεται μια ζωή γύρω από το κάπνισμα και την εξάρτηση και αργότερα που ο φόβος της αρρώστιας αποκτά οντότητα είναι δύσκολο να κοπεί το τσιγάρο.

Δεδομένου ότι η καπνιστική συνήθεια θεωρείται και είναι από μόνη της ασθένεια, με αιτία (κάπνισμα), συμπτώματα (βήχας, δύσπνοια, ταχυκαρδία, πόνοι στο στήθος, φλέματα, αναπνοή που σφυρίζει κ.λπ.), συνέπειες στην υγεία αλλά και στην εμφάνιση (οι προαναφερθείσες), πρέπει και η θεραπεία της (διακοπή καπνίσματος) να γίνεται ιατρικά. Θέλει ιδιαίτερη προσέγγιση, κυρίως από ψυχολογική αλλά και από οργανική σκοπιά, παρακολούθηση της συμμόρφωσης του καπνιστή, αντιμετώπιση της υποτροπής αλλά και του συνδρόμου στέρησης από τη νικοτίνη.

«Αυτή η θεραπεία είναι μακρόχρονη, απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενή/καπνιστή και χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του ιατρού και του καπνιστή. Δεν θα ήταν παράλογο να ισχυριστεί κανείς ότι οι πιο επιτυχημένοι ιατροί στη διακοπή καπνίσματος είναι αυτοί που οι ίδιοι υπήρξαν καπνιστές και κατάφεραν να το διακόψουν. Γιατί μόνο αυτοί γνωρίζουν βιωματικά όλη αυτή τη διαδικασία και αντιμετωπίζουν τον καπνιστή με την απαραίτητη συμπάθεια και όχι από απόσταση ή με απέχθεια. Ένας φανατικός αντικαπνιστής ιατρός (που πιθανόν θα παρασυρθεί, επιτρέποντας στο επιστημονικό του «πάθος κατά του καπνίσματος» να γίνει πάθος κατά των καπνιστών) το πιθανότερο είναι να απωθήσει τον καπνιστή και να οδηγήσει την όλη αυτή προσπάθεια σε αποτυχία», καταλήγει ο κ. Κοσμάς.