Καλά νέα με Κοινωνικό Τουρισμό 2024: Νέοι δικαιούχοι, περισσότερες μέρες, νωρίτερα η αίτηση

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Δεν αργεί η ώρα της αίτησης για το δημοφιλές πρόγραμμα της ΔΥΠΑ. Τα νέα κριτήρια έχουν ανακοινωθεί. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για διακοπές, αίτηση, δικαιούχους, στο xristika.gr.

Μέσω πλατφόρμας του gov.gr, θα ξεκινήσει εντός λίγων ημερών ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024 με την υποβολή των αιτήσεων. Αρκετοί είναι οι «κόφτες» που θα δουν οι δικαιούχοι, αλλά υπάρχουν και νέα κριτήρια που ανοίγουν τον δρόμο για να κάνουν αίτηση και νέοι ενδιαφερόμενοι.

Επίσης, αυξάνονται οι περιοχές με voucher για διπλάσιες ημέρες διακοπών, σε δημοφιλείς προορισμούς και νησιά, ενώ αναμένεται ακόμα και μέσα στον Μάιο να ξεκινήσουν οι αιτήσεις, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Αυτά αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, μένει μόνο να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις, καθώς έχουν διαψευστεί στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση δεν θα γίνει μετά τον Ιούνιο, αφού πρέπει να «τρέξουν» τα προγράμματα μέσα στο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίτερα φέτος, από την 1η Ιουλίου 2024 έως τις 30 Ιουνίου 2025, και θα περιλαμβάνει 300.000 επιταγές.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα νεότερα και τι πρέπει να γνωρίζετε προτού ανοίξει η πλατφόρμα:

Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025: Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι νέοι δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα είναι όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και πληρώνουν εισφορές για την ΔΥΠΑ, τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως την προηγούμενη της λήξης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Δηλαδή, κάποιος που είναι ασφαλισμένος αλλά δεν πληρώνει εισφορές υπέρ ανεργίας ΔΥΠΑ, δεν δικαιούται να κάνει αίτηση για Κοινωνικό Τουρισμό, μια τέτοια κατηγορία είναι οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ.

Έως 30.000 ευρώ είναι το εισόδημα για όλους. Για τους μακροχρόνια ανέργους, τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζονται ως εξής:

 • άγαμοι: έως 16.000 ευρώ
 • έγγαμοι: έως 24.000 ευρώ (+ 3.000 ευρώ ανά παιδί)

Σημειώνεται πως, στο φετινό πρόγραμμα, διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

Δικαιούχοι είναι:

 • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
 • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
 • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Πώς κάνετε αίτηση για Κοινωνικό Τουρισμό 2024

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Η νέα περιοχή για 12 μέρες διακοπές

Η ΚΥΑ βρίσκεται ήδη προς έγκριση Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μάλιστα το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ για την περίοδο 2024-2025 φέτος θα περιλαμβάνει κίνητρα για διακοπές σε πλημμυρόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας, εκτός από Εύβοια, Ρόδο που διπλασιάζονται οι διανυκτερεύσεις.

Ποιοι «κόβονται» από τον Κοινωνικό Τουρισμό το 2024

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι ή ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2024-2025 οι ακόλουθοι:

 • Όσοι είχαν επιλεγεί ως δικαιούχοι ή ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος για την περίοδο 2023-2024, ανεξάρτητα από το αν εκμεταλλεύτηκαν τις παροχές ή όχι.
 • Όσοι ήταν δικαιούχοι ή ωφελούμενοι οποιασδήποτε συναφούς παροχής από άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο εφαρμογής του προγράμματος, παραδείγματος χάρη Τουρισμός Για Όλους 2024.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 12 μηνών και οι ημερομηνίες υλοποίησής του καθορίζονται με απόφαση του διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025: Οι παροχές

Το πρόγραμμα επιδοτεί έως και 100% διαμονή σε τουριστικά καταλύματα που επιλέγονται από τη λίστα των συμμετεχόντων.

Η διάρκεια της διαμονής για τους δικαιούχους-ωφελούμενους καθορίζεται από 1 έως 6 διανυκτερεύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εκτός από τους *Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Έβρου και Ρόδου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως και 12* διανυκτερεύσεις.

Όσο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αυτά καλύπτονται ως εξής:

 • δωρεάν για άτομα με αναπηρία
 • συμμετοχή 20% οι πολύτεκνοι
 • συμμετοχή 25% οι υπόλοιποι

Τουρισμός για Όλους 2024: Πώς θα εγκαταστήσετε το voucher στο κινητό

Η τράπεζα θα ενημερώσει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και

μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Αφότου

εισέλθει στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

Εφόσον λάβετε την ενημέρωση μέσω email και SMS ότι η κάρτα σας είναι έτοιμη, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μπορέσετε να τη δείτε μέσα στην πλατφόρμα της Viva Wallet.

Αν δεν έχετε λογαριασμό Viva Wallet:

 • Επιλέξτε στο email που λάβατε το σύνδεσμο «Ενεργοποίησε το Τουρισμός για όλους Pass σου»
 • Δημιουργήστε τον κωδικό πρόσβασης σας ο οποίος θα πρέπει να αποτελείται από 5 έως 16 χαρακτήρες, να περιέχει τουλάχιστον ένα ψηφίο (1-9) και έναν ειδικό χαρακτήρα.
 • Καταχωρήστε ξανά τον κωδικό πρόσβασης για επιβεβαίωση
 • Καταχωρήστε τον κωδικό που λάβατε μέσω SMS στο κινητό σας τηλέφωνο και επιλέξτε Επιβεβαίωση

Αν έχετε λογαριασμό Viva Wallet:

 • Επιλέξτε στο email που λάβατε το σύνδεσμο «Δες το Τουρισμός για όλους Pass σου»
 • Πραγματοποιήστε είσοδο με το κινητό σας τηλέφωνο και το password σας
 • Επιλέξτε την ένδειξη Tourismos For All Pass

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024», επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για έναν τουρισμό προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, θέτοντας διευρυμένα εισοδηματικά αλλά και περισσότερα κοινωνικά κριτήρια. Διασφαλίζουμε έτσι, τόνισε η Υπουργός Τουρισμού, ότι περισσότεροι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας έως το τέλος του έτους. Δουλεύουμε, πρόσθεσε, μεθοδικά και με σχέδιο για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, προς όφελος των πολλών».