ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Κακοκαιρία Ελπίδα: Με αλυσίδες στο Σύνταγμα – Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Κακοκαιρία Ελπίδα: Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έχει κυκλώσει την Ελλάδα και σε λίγες ώρες τα χιόνια θα βρίσκονται και στο κέντρο της Αθήνας! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία «Ελπίς» που πλήττει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονοπτώσεις, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε διάφορες περιοχές, λόγο τις χιονόπτωσης, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και άλλα τμήματα του οδικού δικτύου έχουν διακοπεί τελείως.

Στην Αττική, η κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας που χρειάζεται η χρήση των ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσιδών σε όλες τις περιοχές, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, «βράδυ Δευτέρας προς Τρίτης ό,τι χιόνι πέφτει θα στρωθεί γιατί θα έχει πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες.

Ακόμα πιο συχνά χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας, καθώς πολύ πιθανόν να χρειαστούν και εκεί αλυσίδες».

Επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος για χιονοκαταιγίδες και χιονόπτωση στο Σύνταγμα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου:

ΠΙΘΑΝΕΣ ΧΙΟΝΟΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την Αττική και για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι – απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι – απόγευμα, είναι τα ακόλουθα :

Πιθανότητες χιονόπτωσης :

– Στην κεντρο-βόρεια Αττική : 99%
– Στη νότια Αττική : 90%

Πιθανότητες χιονόστρωσης άνω των 2 cm :

– Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα : 99%
– Στο κέντρο της Αθήνας : 85%
– Στα νότια προάστια : 55-60%
– Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κτλπ) : 35-40%

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας αλλά και στην Κεντρική Εύβοια θα δημιουργηθούν απ’ ότι φαίνεται πολλά προβλήματα μιας και οι χιονοστρώσεις εκεί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30-40 cm τουλάχιστον.

Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα φαίνεται ότι έχουν σχεδόν “κλειδώσει”. Από εδώ και στη συνέχεια το μόνο που χρειάζεται από όλους μας είναι μεγάλη προσοχή διότι οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού θα είναι πολύ πυκνές (και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα) και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσουν σε χιονοθύελλες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΧΙΟΝΟ-ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, από το απόγευμα της Δευτέρας και στη συνέχεια, στην Αττική (και όχι μόνο), να δούμε ένα φαινόμενο που σπανίως μπορεί να το δει κάποιος, όπως τις χιονο-καταιγίδες! Δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί).

Την ίδια ώρα, σε όλη την Ελλάδα και στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, ενώ σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στην Πολιτική Προστασία, αποφασίστηκε να αποσταλεί μηνύματα από 112 όπου υπάρχει παραμονή ανάγκης.

Επί ποδός βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις που θα συνδράμουν όπου με προσωπικό και μέσα.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη μετακίνηση.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τουλάχιστον τετραήμερο, κατά την οποία η «Ελπίδα» με χιόνια και η ψυχή ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τον κρατικό μηχανισμό που βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του επερχόμενου χιονιά.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Γιατί αυτή η παράλογη αλλαγή

Ποιος είναι όμως ο λόγος που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του τύπου παρουσιάζει εμμονή; Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και στην κίνηση του αεροχειμάρου. Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρος στρέφεται προς νότο, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Τι είναι ο αεροχείμαρρος που θα βάλει στην… κατάψυξη τη χώρα

Αεροχείμαρρος φέρνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα με την κακοκαιρία να ξεκινά από σήμερα και μάλιστα θα είναι… διαρκείας!

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Wikipedia.

Στην Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα.

Παρατηρούνται στις ατμόσφαιρες αρκετών πλανητών, αλλά για ευνόητους λόγους το μετεωρολογικό ενδιαφέρον περιορίζεται στους αεροχειμάρρους της ατμόσφαιρας της Γης.

Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία και σε ορισμένους άλλους πλανήτες και από την εσωτερική θερμότητα) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Ειδικότερα στη Γη, οι αεροχείμαρροι παρατηρούνται στην σχετικά στενή ζώνη της τροπόπαυσης, η οποία είναι το διαχωριστικό όριο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Οι ισχυρότεροι αεροχείμαρροι είναι οι πολικοί και παρουσιάζονται σε ύψος από 7.000 – 12.000 μέτρα (23.000 – 39.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι υψηλότεροι και κάπως ασθενέστεροι αεροχείμαρροι είναι οι υποτροπικοί, συνήθως σε ύψος 10.000 – 16.000 μέτρα (33.000 – 52.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και έχουν υπάρξει κρούσματα αεροχειμάρρων που αντιμετώπισαν οι ορειβάτες στις υψηλότερες κορυφές (άνω των 8.500 μέτρων) στα Ιμαλάια, όπως φαίνεται και σε πολλές φωτογραφήσεις τους.

Συνηθέστερα, εκδηλώνονται πάνω από περιοχές μεσαίων γεωγραφικών πλατών και σε πολυπληθέστερο αριθμό στο Βόρειο ημισφαίριο παρά στο Νότιο, όπου κρίνονται περιορισμένοι.

Οι αεροχείμαρροι ανακαλύφθηκαν στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από Γερμανούς πιλότους αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς και από Αμερικανούς πιλότους βομβαρδιστικών πάνω από την Ιαπωνία.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Τι αναφέρουν τα Μερομήνια

Τα Μερομήνια δείχνουν κακοκαιρία στις αρχές του 2022 ενώ για 10 ημέρες μετά θα έχουμε Αλκυονίδες μέρες.

Αυτό που λέμε βαρύς χειμώνας θα έρθει τον Ιανουάριο με πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα ακόμη και στις πιο πεδινές περιοχές. Τα μερομήνια προβλέπουν κακοκαιρία διαρκείας με πολικές θερμοκρασίες έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια οι νοτιάδες θα επικρατήσουν αλλά όχι για πολύ. Ο φετινός χειμώνας όντως θα είναι δύσκολος με τα χιόνια να μας επισκέπτονται αρκετές φορές, σκηνικό που θα επαναλαμβάνεται ακόμη και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου.

Από τις 15 Μαρτίου και μετά θα δούμε κάποιες ήπιες ημέρες, θα έχουμε όμως βροχές ακόμη και μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Δείτε αναλυτικά:

  • 15-21 Ιανουαρίου: Τη δεύτερη εβδομάδα ο καιρός θα παρουσιάσει εμφανή σημάδια βελτίωσης με άνοδο θερμοκρασίας και ημέρες με ηλιοφάνεια (Αλκυονίδες ημέρες).
  • 22-28 Ιανουαρίου: Μετά από ένα διάλειμμα ολίγων ημερών αναμένεται επιδείνωση του καιρού τη τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2022.
  • 29-31 Ιανουαρίου: Περεταίρω και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ακόμα και στα πεδινά της Ελλάδας.

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό επίσης, με χιόνια. Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος.

Τον Μάρτιο η κακοκαιρία συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μήνα με μικρά διαστήματα ‘καλοσύνης’. Από 21 έως 31 Μαρτίου, μάλιστα, εκτός από βροχές, μπουρίνια, και καταιγίδες δεν αποκλείεται να δούμε και χιόνια.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίζεται και από 1 έως 5 Απριλίου, τα φαινόμενα γίνονται πιο ήπια από 6 έως 13 Απριλίου που ο καιρός θα είναι βροχερός. Το ίδιο ισχύει για το διάστημα από 14 έως 20 Απριλίου, που τα μερομήνια δείχνουν ήπιο καιρό, με ισχυρούς όμως ανέμους και ενδεχομένως βροχοπτώσεις.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago