Κακοκαιρία Daniel: Απίστευτο! Θα πληρώσουμε χαράτσι ΟΛΟΙ

Κακοκαιρία Daniel: Για ένα νέο «χαράτσι» – δίκαια κατανεμημένο σε όλους τους πολίτες – έκανε λόγο ο Αλέξης Πατέλης μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε πως θα υπάρξει ένα τέλος για την αύξηση των πόρων φυσικών καταστροφών, παραπέμποντας για τις επίσημες ανακοινώσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα υπάρξει μια αύξηση του αποθεματικού του ποσού που διαθέτει κάθε χρόνο το κράτος για φυσικές καταστροφές.

Εδώ θα υπάρξει ένα τέλος υπέρ αυτού του ταμείου και θα μου επιτρέψετε να ακούσουμε τον πρωθυπουργό το Σάββατο – σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, έθεσε και το ζήτημα της υποχρεώτικοτητας της ασφάλισης των ακινήτων:

Πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας και να δούμε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Δεν είναι εύκολο, δεν είναι και η λύση στο πρόβλημα, οι υποδομές κοστίζουν όμως έχει και μια διάσταση δικαιοσύνης και η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης».

Η προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, η προστασία τους και η κρατική αρωγή, τόνισε παράλληλα ο Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας ότι το κόστος για τις συνέπειες της κακοκαιρίας χωρίζεται σε τρία σκέλη: πρώτον την κρατική αρωγή που θα ανακοινωθεί αφού γίνουν οι αιτήσεις των πληγέντων, δεύτερον την αποκατάσταση των υποδομών και τρίτον τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστεί η περιοχή και στο μέλλον.

Όπως είπε ο Αλέξης Πατέλης και στα τρία αυτά μέτρα θα αναφερθεί αναλυτικά ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κακοκαιρία Daniel: Έρχεται μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες;

Για τον εφιάλτη που ζει η Θεσσαλία και όσα πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα μίλησε στην ΕΡΤ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο επαγόμενης σεισμικότητας είναι ένα αντικείμενο το οποίο παρακολουθούν οι ειδικοί.

“Έχουν δημιουργηθεί δύο τεράστιες λίμνες στην κεντρική Ελλάδα. Λίμνες 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το νερό που απεικονίζεται από δορυφόρο, οπότε έχει αλλάξει η γεωμορφολογία της περιοχής. Σαν σεισμολόγος μπορώ να σας πω ότι η στατική επάρκεια των κτιρίων που είναι βυθσιμένα στο νερό είναι το ανησυχητικό. Είναι κάτι που πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία άμεσα, διότι αυτά τα σπίτια, τα περισσότερα έχουν καταστραφεί. Δεν μπορούν να κατοικηθούν ξανά λόγω της στατικής επάρκειας” τόνισε.

“Οι υποδομές είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάει αυτή τη στιγμή η πολιτεία. Πρέπει να ξεκινήσει η κανονικότητα και αυτό ξεκινάει από τις υποδομές. Το θέμα είναι το Μητρώο Υποδομών, το οποίο άκουσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο ότι δεν έχει καταρτιστεί ακόμη. Αυτό θα δυσκολέψει λίγο την κατάσταση, αλλά ελπίζω να υπάρχει συνεργασία των αρχών και να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα το συντομότερο δυνατό” πρόσθεσε και σημείωσε:

“Η περιοχή είναι σεισμογενής, το γνωρίζουμε όλοι. Γνωρίζουμε μεγάλους σεισμούς στις Σοφάδες, στον Βόλο κτλ. Δεν χρειάζεται να πούμε λόγια για την επικινδυνότητα της περιοχής και γι αυτό ακριβώς το λόγο έθεσα το θέμα των κτιρίων, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την στατική τους επάρκεια. Το αν υπάρχει ενδεχόμενο επαγόμενης σεισμικότητας, δηλαδή να δημιουργηθεί σεισμός από τον όγκο του νερού που έχει καταπέσει, αυτό είναι ένα αντικείμενο το οποίο παρακολουθούμε κι εμείς με τους σεισμογράφους που έχουμε στην περιοχή. Δεν έχουμε παρακολουθήσει κανένα τέτοιο πρόβλημα μέχρι τη στιγμή, όμως το πρόβλημα των λιμνών και της συνεπαγόμενης σεισμικότητας πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Μέσα στο πλαίσιο των παρατηρήσεων που κάνουμε, είναι και αυτές οι παρατηρήσεις“.

Κακοκαιρία Daniel: Αυτό είναι το καιρικό φαινόμενο που «βύθισε» την Ελλάδα

H Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη ακραίο καιρικό φαινόμενο, την κακοκαιρία Daniel,επιδεινώνοντας περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, καταστροφικές πυρκαγιές και καυτή ζέστη, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα ιστορικές πλημμύρες.

Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα πλημμύρισαν, με βροχή που ξεπέρασε τα δύο μέτρα, οδηγώντας σε σημαντικές συνέπειες.

Με τραγικό τρόπο, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, καθώς η καταιγίδα προχωρούσε προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε «medicane», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν μεσογειακό τυφώνα.

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράδειγμα της έντασης της βροχόπτωσης σημειώθηκε στη Ζαγορά, όπου έπεσαν 21 εκατοστά βροχής μέσα σε μόλις 10 ώρες από την κακοκαιρία Daniel.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι επιπλέον 300-500 χιλιοστά, τοπικά ακόμη και 600 χιλιοστά, βροχής θα μπορούσαν να πέσουν μέχρι την Πέμπτη, οδηγώντας σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ιστορικό πλημμυρικό γεγονός».

Η ποσότητα βροχής που δέχθηκε η Ζαγορά είναι σχεδόν 55 φορές μεγαλύτερη από τη μέση βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, η οποία συνήθως ανέρχεται περίπου στα 16 χιλιοστά κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα βίωσαν επίσης έντονες βροχοπτώσεις, με ορισμένες να δέχονται πάνω από ένα μέτρο βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βίντεο που μοιράστηκε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ελλάδας απεικονίζουν ραγδαίες πλημμύρες σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Σκιάθου, όπου η κατάσταση περιγράφηκε ως επιδεινούμενη κατά τη διάρκεια του απογεύματος.

Αυτοκίνητα βυθισμένα κάτω από τα νερά και διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές έχουν επιδεινώσει την κρίση.

Με τραγικό τρόπο, ένα άτομο σκοτώθηκε όταν οι πλημμύρες προκάλεσαν την κατάρρευση ενός τοίχου πάνω του, ενώ προσπαθούσε να διασώσει τα πρόβατά του, ενώ ένα άλλο άτομο αγνοείται αφού παρασύρθηκε από τα νερά που ανέβαιναν.

Η σοβαρότητα αυτής της καταιγίδας, που ονομάστηκε Daniel, είναι εμφανής από τα στατιστικά στοιχεία. Αναπτύσσεται σε μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχει βιώσει η Ελλάδα, με τις ημερήσιες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν τα προηγούμενα ρεκόρ, που χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2006.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας ανέφερε περισσότερα από 7.000 πλήγματα κεραυνών, κατηγοριοποιώντας το ως «βροχοπτώσεις κατηγορίας 5», γεγονός που σηματοδοτεί ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι ο Daniel θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό ενός medicane, ενός τροπικού κυκλώνα που μοιάζει με κυκλώνα στη Μεσόγειο.

Αυτή η πιθανή εξέλιξη τροφοδοτείται από ένα συνεχιζόμενο θαλάσσιο κύμα καύσωνα, το οποίο παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για τον σχηματισμό ενός τέτοιου συστήματος.

Εάν υλοποιηθεί, αυτός ο medicane θα μπορούσε να φέρει ριπές ανέμου περίπου 99 χιλιομέτρων την ώρα, αν και η ακριβής πορεία του παραμένει αβέβαιη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε αυξημένη εξάτμιση, με αποτέλεσμα περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα και το ενδεχόμενο πιο έντονων καταιγίδων.

Αυτό το πλημμυρικό γεγονός έρχεται την ώρα που η Ελλάδα παλεύει με τις συνέπειες της «μεγαλύτερης πυρκαγιάς που έχει καταγραφεί ποτέ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.