Καιρός: Συνεχίζεται το χειμωνιάτικο μοτίβο και αυτή την εβδομάδα, με τον καιρό να παρουσιάζει νέα επιδείνωση από την Τρίτη (11/2).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, από αύριο (11/2) αναμένονται ασθενείς τοπικές βροχές και χιονόνερο, με νέα πτώση της θερμοκρασίας και βοριάδες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα χιονίζει και πάλι μέσα σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, σε χαμηλά υψόμετρα στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία, προς τη κεντρική Μακεδονία, όπως επίσης και στα ορεινά – ημιορεινά της Πελοποννήσου.

Επίσης, και στον νομό Αττικής θα ξεκινήσουν κάποιες χιονοπτώσεις στα βόρεια τμήματα του νομού σε χαμηλό υψόμετρο, χωρίς όμως να είναι έντονες και ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Καιρός: Έκπληξη από το GFS με χιόνια μεσοβδόμαδα – Οι περιοχές που θα… ασπρίσουν

Επιμένει η κακοκαιρία και η ψυχρή εισβολή στη χώρα μας, με το GFS να φέρνει… εκπλήξεις στα μέσα της εβδομάδας με χιόνια.

Σύμφωνα με το πρωινό «τρέξιμο» περιοχές της δυτικής Στερεάς και με χαμηλότερα υψόμετρα, φαίνεται να δέχονται χιόνια ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» η χιονοέκπληξη.

kairos-2.jpg

Πώς οι καιρικές συνθήκες στη Μαύρη Θάλασσα επηρεάζουν την Ελλάδα

Υγρασία, νεφώσεις, χιόνια κατά τόπους και…..εξαφανισμένο τον ήλιο για πολλές μέρες προβλέπει η νέα πρόβλεψη του καιρού για την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά το Weather Analysis Greece:

Συνεχίζεται η ροή, η ψυχρή ροή βοριάδων στο Αιγαίο διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας. Μια Μαύρη Θάλασσα η οποία όπως ήδη αναφέρθηκε, χτυπάει ‘ρεκόρ’ ζεστών υδάτων για την εποχή, κάτι που επηρεάζει σε μερικό βαθμό και τον καιρό στην περιοχή μας. Θα δειτε για παράδειγμα, πως σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, τόσο χθες όσο και σήμερα, κυριαρχεί μια συννεφιά, παρότι ‘κανονικά’ θα έπρεπε να κυριαρχούσε η ηλιοφάνεια. Η αιτία είναι αυτή ακριβώς, τα ζεστά νερά της Μ.Θάλασσας. Ο ΒΑ άνεμος γεμίζει άφθονη υγρασία, την οποία διασπείρει σε όλη την Θράκη, αλλά και σε μέρος της Μακεδονίας.

Συννεφιές κατά κανόνα στείρες, ‘αγονες, ( βοριά έχουμε άλλωστε, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς) που σχηματίζονται σε υψόμετρο μεταξύ 1500-1800 μέτρων. Συννεφιές έχουμε και νοτιότερα, όμως εκεί το αίτιο είναι διαφορετικό, (lake effect), και αυτό το προδίδουν οι κλασικές δέσμες νεφών, στοιχισμένες σε σειρές μέσα στο Αιγαίο. Και εδώ όμως, οι υψηλές πιέσεις και η ισχνή βαροβαθμίδα, δεν επιτρέπει στην ατμόσφαιρα να παράξει ικανά ανοδικά ρεύματα ώστε τα νέφη να αποκτήσουν πάχος και να δώσουν αξιόλογα φαινόμενα. Όπως ανέφερα και τις προάλλες, εξαιρούνται τμήματα τα οποία λειτουργούν ως μηχανισμοί εξαναγκασμένης ανύψωσης λόγω ορογραφίας. Τέτοια είναι η Εύβοια και η βόρεια Κρήτη.

Στην δυτική Ελλάδα αντίθετα, η Πίνδος, λειτουργεί ως φυσικό φράγμα στην υγρασία του Αιγαίου, έτσι είναι και η περιοχή με τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας, όχι όμως για πολύ…

Η Νέα εβδομάδα που ξεκινάει, μας φέρνει επίσης πολλές πολλές ώρες νεφοκάλυψης στο σύνολο της χώρας. Σε πολλές περιοχές μάλιστα, πιθανόν ο ήλιος να μην βγει καθόλου το επόμενο 7ήμερο(!).

Eπιπλέον, μεσοβδόμαδα, φαίνεται να προσπαθεί να μας πλησιάζει μια διαταραχή από τα δυτικά, δίνοντας πολλές βροχές στην δυτική Ελλάδα. Τμήμα αυτής της διαταραχής θα προσπαθεί να κινηθεί ανατολικότερα, δίνοντας πιθανόν πυκνές χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία αλλά και δυτική Θεσσαλία για κάποιες ώρες.

476254354_122186333462259917_5077845666128557717_n.jpg

Καιρός: Καιρικός… οργασμός τις επόμενες ημέρες – Τι μας περιμένει μέχρι το τέλος Φλεβάρη

Ένας «καιρικός οργασμός» φαίνεται πως θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα σύμφωνα με τον προγνώστη, Θεοφάνη Χατζηγρίβα.

Σε προηγούμενη εκτίμηση είχα αναφερθεί σε μια πιθανή δημιουργία χαμηλού δυτικά μας , η οποία έχει αρχίσει μάλιστα να εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας, και έχει τη διάθεση τελικά να μας προσεγγίσει.

Φαίνεται ότι από το διάστημα περίπου 19-20 του μήνα περίπου, ίσως λίγο νωρίτερα, ίσως λίγο αργότερα, ότι θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες που σίγουρα θα κυριαρχήσουν σε μεγάλο κομμάτι της κεντρικής και βόρειο ανατολικής Ευρώπης.

Αναλυτικά:

Ένας Φεβρουαριος όπως ακριβώς τον περίμενα βάση προηγούμενων εκτιμήσεων, με όλα τα ατμοσφαιρικά γρανάζια σε πλήρη λειτουργία.

▪️Ατλαντικες ροές, ανεβασμένος υποτροπικος ,ψυχροί αντικυκλωνες , και διασπασμενο βορτεξ ,όλα μαζί φαίνεται ότι θέλουν να προσφέρουν όχι μόνο στη χώρα μας ,αλλά στο σύνολο της ευρωπαϊκής Ηπείρου μεγάλες καιρικές αλλαγές, ας ελπίσουμε χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα.

▪️Εμεις στη χώρα,μας εδώ και κάποιες ημέρες βρισκόμαστε υπό την οριακή επιρροή ψυχους ,(…καθως επιρεαζεται απο αυτο κυριως,η τουρκια) ,αλλά χωρίς την κατάλληλη υετικη υποστήριξη .

▪️Με λίγα,λόγια έιχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μέχρι την έναρξη της νέας εβδομάδας (Δευτέρα 10.02) έναν κλασσικό καιρο βορείου ρεύματος, με τα οποία ελάχιστα, η λίγο περισσότερα φαινόμενα να απασχολούν κυρίως ανατολικές ηπειρωτικες περιοχές, Σποράδες, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη, και τοπικά κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας και κεντρικής Μακεδονίας,με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα .

▪️Η δυτική ηπειρωτική χώρα γενικώς από άκρο σε άκρο δεν κατάλαβε και πολλά από αυτή την αλλαγή, καθώς η Πίνδος μπλόκαρε κάθε ψυχρή μεταφορά ,με τους ανατολικους μάλιστα καταβατικους,ανέμους να κυριαρχούν.

▪️Αυτο όμως θα αλλάξει από την ερχόμενη Τρίτη 11.02 …

▪️Σε προηγούμενη εκτιμήση είχα αναφερθεί σε μια πιθανή δημιουργία χαμηλού δυτικά μας , η οποία έχει αρχίσει μαλιστα να εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας, και έχει τη διάθεση τελικά να μας προσεγγίσει.

▪️Αυτο το χαμηλό με βάση τα πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι θα καταφέρει να συνδυαστεί με τις υπάρχουσες ψυχρές αεριες μάζες που επικρατουν στη χώρα μας ,τόσο στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά και στα κατώτερα με περιπτώσεις εγκλωβισμων ,και θα μας προσφέρει κάποιες λευκές εκπλήξεις.

▪️Έτσι λοιπόν τμηματικά με την είσοδο του χαμηλού ,τοσο την Τρίτη, όσο και την Τετάρτη 12.02 ,αυξημένες πιθανότητες να δούνε ημιπεδινα , η ακόμη και πεδινά χιόνια στην αρχή έχουν περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, χιονόνερο η χιόνι σε Ημαθία, εσωτερικό Ηπείρου (πχ Γιαννενα) , Θεσσαλία (μόνο δυτικά και βόρεια τμήματα) , πιθανώς τοπικά για,λίγο τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας μέχρι το ύψος της Θεσσαλονίκης, και με την ένταση των φαινομένων σε ημιπεδινα τμήματα,της κεντρικής και βόρειας Στερεάς.

▪️Αξιζει να αναφέρουμε επίσης ότι θα υπάρξουν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής-κεντρικής Στερεάς, κεντρικής και βόρειας Πελοπονησσου ,με τα χιόνια μάλιστα να κατεβαίνουν και σε χαμηλότερα υψομετρα .

▪️Χιονοπτωση θα υπάρξει και στην Τρίπολη ,και τμηματικά σε όλα τα υπόλοιπα ορεινά των ανατολικών-νότιο ανατολικών περιοχών.

▪️Ισχυρες την Τετάρτη προς Πέμπτη θα είναι οι καταιγίδες στο νότιο κυριως Ιόνιο, Δυτική-βόρειο δυτική και τοπικά κεντρική Πελοπονησσο ,και σταδιακά σε τμήματα της Δυτικής και κεντρικής Στερεάς.

▪️Οι βροχές την Τετάρτη θα επεκταθούν στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας ,Εύβοια και Σποράδες με μειωμένη ένταση.

▪️Την Πέμπτη 13.02 ο καιρός θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί με τις ίδιες συνθήκες, στις ίδιες περιοχές, ενω τα φαινόμενα θα επεκταθούν τοπικά και στα νησιωτικα του Αιγαίου .

▪️Μεσα,στην ημέρα οι χιονοπτώσεις και τα χιονόνερα θα αρχίσουν να απασχολούν μόνο περιοχές σε μεγαλύτερα υψομετρα όπου αυτά υπάρξουν από τις προ αναφέρθησες ,οπως και κάποια ανοίγματα ηλιοφάνειας .

▪️Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως από το απόγευμα και μετά.

▪️Ολες τις άνω ημέρες τς φαινόμενα θα είναι λίγα έως μηδενικά σε ανατολική Μακεδονία-θρακη .

▪️Οι ερωτευμένοι ανά την χώρα θα γιορτάσουν με άστατο καιρό, κυρίως στα δυτικά και βόρεια, με τοπικές βροχές, μπορες ,αλλά και ανοίγματα, και τα οποία χιόνια,να,απασχολούν μόνο ορεινούς όγκους.

▪️Αστατο επίσης το διάστημα Σαββάτου 15.02 ,και πιθανώς,Κυριακής 16 .02 με κάποια μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας,την Κυριακή, και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. ▪️Θα έχουμε φυσικά και επιστροφή της ομίχλης στο εσωτερικό.

▪️Τωρα ……

▪️Οπως σας ανέφερα στην εισαγωγή, θα έχουμε μεγάλο καιρικό οργασμό….

▪️Φαίνεται ότι από το διάστημα περίπου 19-20 (ειχε γινει σχετικη αναφορα 27 Γεναρη στην μακροπροθεσμη εκτίμηση ) του μήνα περίπου, ίσως λίγο νωρίτερα, ίσως λίγο αργότερα, ότι θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα ψυχρές αεριες μάζες που σίγουρα θα κυριαρχήσουν σε,μεγάλο κομμάτι της κεντρικής και βόρειο ανατολικής Ευρώπης.

▪️Αυτη τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τόσο πόσο νότια θα κατέβουν, και θα χρειαστεί να περιμένουμε φυσικά τα πιο φρέσκα στοιχεία.